Νομοθετική παρέμβαση για τα δικαιώματα των οικογενειών στρατιωτικών με τέκνα άτομα με Αναπηρία, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, αξιώνοντας από τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, να αποτραπεί άμεσα η άδικη και εξοντωτική η αποστέγασή τους από τα οικήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη που συνυπογράφει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Θόδωρος Δρίτσας: «Με την Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) Φ.400/32/82424/Σ.343/3-6-2011 (B ́1139), καθορίστηκαν, μεταξύ άλλων, οι κατηγορίες προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), που δικαιούνται στέγαση «κατ’ απόλυτη προτεραιότητα και ανεξαρτήτως μοριοδότησης» στα οικήματα των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), στις οποίες περιλαμβάνονται και οι πολύτεκνες οικογένειες που έχουν την επιμέλεια των τέκνων τους, που συγκατοικούν με την οικογένεια και είναι προστατευόμενα μέλη της και οι οικογένειες στρατιωτικών που έχουν την επιμέλεια Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ).
Κατ’ εξουσιοδότηση της ως άνω ΥΑ εκδόθηκε σχετική διαταγή του ΓΕΑ (Β ́3061/23-07-20), η οποία όμως καθορίζει τη διάρκεια στέγασης όλων των «κατ’ απόλυτη προτεραιότητα και ανεξαρτήτως μοριοδότησης» κατηγοριών, μεταξύ των οποίων και αυτής των οικογενειών στρατιωτικών που έχουν την επιμέλεια Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), ορίζοντας ως χρόνος στέγασης τα τρία (3) έτη. Με την ίδια σχετική διαταγή, χορηγήθηκε η δυνατότητα οι εν λόγω οικογένειες με τέκνο ΑΜΕΑ, μετά την παρέλευση ενός (1) έτους από την αποστέγασή του, να υποβάλλει εκ νέου αίτηση στέγασης, η οποία εξετάζεται «κατ’ απόλυτη σειρά προτεραιότητας και ανεξαρτήτως μοριοδότησης».
Όμως, πρόκειται για μια απόφαση με την οποία περιορίζονται τα δικαιώματα οικογενειών στρατιωτικών που έχουν την επιμέλεια Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), εξαιτίας του χρονικού περιορισμού που τέθηκε, μετά το πέρας του οποίου πρέπει να αποστεγαστούν, καθόσον, πριν την εν λόγω απόφαση, οι οικογένειες με μέλος ΑμεΑ διέμεναν στα Οικήματα Στέγασης (ΟΣΕΑΑΥ) της ΠΑ άνευ χρονικού περιορισμού.
Ως εκ τούτου, οι οικογένειες στελεχών με μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, που έχουν συμπληρώσει το ανωτέρω χρονικό όριο, καλούνται σε αναζήτηση στέγης, τη στιγμή που η αντιμετώπιση των ιδιάζουσας μορφής ανίατων ασθενειών, τους έχει επιφέρει δυσβάσταχτες οικονομικές θυσίες και όχι μόνο.
Έχουμε καταστεί αποδέκτες πληθώρας επιστολών απόγνωσης στρατιωτικών που υπηρετούν στην 110 ΠΜ, την 114ΠΜ, την 350 ΠΚΒ και αλλού, οι οποίοι είναι γονείς παιδιών που πάσχει από ανίατο ή δυσίατο νόσημα και η αναπηρία του ανέρχεται σε ποσοστό ακόμη και έως και 99%.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι αναγκασμένοι να αποχωρήσουν από τα Οικήματα Στέγασης (ΟΣΕΑΑΥ), μετά το πέρας της χρονικής διάρκειας, παρά το γεγονός ότι ήδη, έχουν προβεί σε διαμόρφωση του οικήματος με τρόπο, ώστε να είναι απολύτως συμβατό και προσαρμοσμένο στις ιδιαιτέρες και αυξημένες ανάγκες καθημερινής διαβίωσης και λειτουργικότητας των τέκνων ΑΜΕΑ. Πρακτικά λοιπόν, θα πρέπει να αποστεγαστούν και να αναζητήσουν οικία την οποία επίσης θα πρέπει να διαμορφώσουν κατά ανάλογο τρόπο, γεγονός που απαιτεί αυξημένο κόστος και υπέρογκες δαπάνες στις οποίες όμως δεν δύνανται να ανταπεξέλθουν. Επομένως η ζημία θα επέλθει κατά άμεσο τρόπο στην διαβίωση των ίδιων των τέκνων ΑΜΕΑ, καθώς θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν σε νέο ακατάλληλο περιβάλλον, που δεν θα εξασφαλίζει την λειτουργική διαβίωσή τους.
Βέβαια το ανωτέρω γεγονός καθίσταται έτι περαιτέρω άδικο και επαχθές για τις εν λόγω οικογένειες και τα τέκνα αυτών, δεδομένου ότι σύμφωνα με πρόβλεψη του Κανονισμού, έχουν το δικαίωμα επανυποβολής αιτήσεως στέγασης μετά την πάροδο εντός έτους από την προηγούμενη λήξη της χρονικής διάρκειας στέγασης, η οποία θα εξεταστεί κατά προτεραιότητα.
Επομένως, η αποστέγαση και η εντός ενός έτους δυνατότητα εκ νέου αιτήσεως στέγασης εξεταζόμενης κατ απόλυτη προτεραιότητα, ουδεμία ανάγκη της υπηρεσίας εξυπηρετεί, παρά μόνο δημιουργεί ένα αδιέξοδο οικονομικό και πρακτικό και δυσβάσταχτο,.
Επειδή, πρέπει το Υπουργείο να λάβει υπόψη του την δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Κρατών μελών της να αυξήσει την ευαισθητοποίηση, σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρίες, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή ζωή και τα εργαλεία για τη βελτίωση της ζωής τους και να βελτιώσουν την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των ατόμων με αναπηρίες, με βάση τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και τη Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ.
Επειδή, στην Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) που υπεγράφη από τα Κράτη μέλη του ΟΗΕ όπου στο Προοίμιο αυτής (παραγρ. ‘’τ’’ ) αναφέρεται:
‘’Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ΑμεΑ ζουν σε συνθήκες φτώχειας, και αναγνωρίζοντας εν προκειμένω την κρίσιμη ανάγκη να εξεταστεί ο αρνητικός αντίκτυπος της ένδειας στα ΑμεΑ’’.
Επειδή, στην προκειμένη περίπτωση είναι συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να επιδείξει την αυξημένη κοινωνική μέριμνα και φροντίδα τόσο στις οικογένειες που επιφορτίζονται με το έργο της εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), αλλά πρωτίστως να εξασφαλίσει το αυτονόητο δικαίωμα των ατόμων αυτών, για μια αξιοπρεπή συμμετοχή στην Ελληνική Οικογένεια.
Επειδή, η ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος επιτάσσει την επίλυση του εν λόγω θέματος.
Επειδή, η εξασφάλιση της ομαλής κοινωνικής δραστηριότητας των οικογενειών των στελεχών των ΕΔ αποτελεί βασική προτεραιότητα και συνεχή επιδίωξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Κατόπιν τούτου ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Προτίθεστε να θεσμοθετήσετε την άνευ χρονικού περιορισμού στέγαση των οικογενειών στρατιωτικών που έχουν την επιμέλεια Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), στα Οικήματα Στέγασης (ΟΣΕΑΑΥ) της Πολεμικής Αεροπορίας;
- Προτίθεστε να προβείτε σε παράταση της διάρκειας στέγασης, που έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν εντός της παρούσας περιόδου 2022-2023, ώστε να αποφευχθεί η εντός της χειμερινής περιόδου μετοίκηση των οικογενειών αυτών;»
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις