Για τα φαινόμενα παραβατικότητας, εγκληματικότητας και βίας ενηλίκων και ανηλίκων, τα οποία παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη ανησυχητική αύξηση, το τι μπορεί να γίνει προκειμένου να μειωθεί αλλά και τη νέα υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. που θα λειτουργεί στα πρότυπα του FBI και θα έχει ως αντικείμενο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «ZOIGR» με την Χριστίνα Βίδου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στη Χριστίνα Βίδου, δήλωσε αρχικά «Το θέμα της βίας είναι συνολικότερο. Και δυστυχώς, στην εποχή μας είναι διαδεδομένο. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο υπάρχει, στο οποίο υπάρχει έξαρση και όχι μόνο εδώ. Δυστυχώς πολύ χειρότερα σε όλη την Ευρώπη (…). Αν δούμε λοιπόν, τη μεγάλη εικόνα είναι ότι η βία, η οποία εκδηλώνεται σε πολλά επίπεδα από τα ανήλικα παιδιά στις πλατείες και στα σχολεία (που αυτά δεν είναι αστυνομικά προβλήματα, δεν είναι αστυνομικό ζήτημα αυτό), να πιάσουμε τα παιδιά, να τα συλλάβουμε όλα, να τα βάλουμε στη φυλακή; Τι θα κάνουμε; Άρα, λοιπόν, υπάρχει ένα ζήτημα βαθιά κοινωνικό, που πρέπει να δούμε το σχολείο, η οικογένεια, οι γονείς. Συνολικά η πολιτεία και η δημοκρατία μας, πώς διαχειρίζεται όλα αυτά τα φαινόμενα; Δυστυχώς, επαναλαμβάνω, δεν είναι μόνον ελληνικά. Όμως, εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το δικό μας θέμα. Η βία των ανηλίκων τρομάζει και εμένα με τρομάζει. Πηγαίνω καμιά φορά σε κάποιες πλατείες εδώ στην Αττική και βλέπω χιλιάδες μικρά παιδιά που κυκλοφορούν με παρέες μέσα σε μεγάλες συγκεντρώσεις και τρομάζω πραγματικά αν θα συμβεί κάτι, αν θα βγει ένα μαχαίρι, αν θα βγει μια γροθιά, εάν θα ασκηθεί βία, εάν θα μαλώσουν μεταξύ τους κάποια παιδιά, αν θα υπάρξει μια ληστεία με μαχαίρι για παράδειγμα. Αυτά λοιπόν, όλα είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω ότι γίνεται μια προσπάθεια προς τη θετική κατεύθυνση. Δηλαδή στο σχολείο έχουν κινητοποιηθεί κάποιοι μηχανισμοί, αλλά καταλαβαίνετε ότι χρειάζεται και παρακολούθηση από την οικογένεια. Πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και πολύ μεγάλη παρακολούθηση».

Ενώ παράλληλα συμπλήρωσε «Ταυτόχρονα έξω από το σχολείο ασκούνται πολιτικές οι οποίες πραγματικά άρχισαν να αποδίδουν. Δηλαδή σε κάθε πλατεία υπάρχει ένας αριθμός αστυνομικών με ελαφρύ οπλισμό, κυρίως κοπέλες αστυνομικοί, γυναίκες αστυνομικοί, σχεδόν με καθόλου οπλισμό. Είναι πολύ φιλικές προς τα παιδιά, αλλά ταυτόχρονα στο περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν και άλλοι αστυνομικοί οι οποίοι θα παρέμβουν αν συμβεί κάτι. Άρα, λοιπόν, να ξέρουν οι γονείς ότι οι μεγάλες συγκεντρώσεις των παιδιών τους σε κάποιες πλατείες έχουν ένα μεγάλο βαθμό ασφάλειας, με την έννοια ότι υπάρχει αστυνομική παρουσία εκεί».

Τι εφαρμογές υπάρχουν σε περιπτώσεις ανάγκης – Τι ακόμα αναμένεται να ανακοινωθεί

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης «Ταυτόχρονα όμως, επειδή δεν μπορεί να υπάρχει η αστυνομία παντού ή δεν είναι βέβαιο ότι όλα γίνονται σε μαζικές συγκεντρώσεις, έχουμε προχωρήσει στα εξής πράγματα: Πρώτον, έχουμε καθιερώσει ένα πενταψήφιο αριθμό, ο οποίος είναι το: 10 201. Και με το που τηλεφωνεί κάποιος στο συγκεκριμένο αριθμό, είτε ανήλικος, είτε ο πατέρας ή οι γονείς, ή κάποιος τρίτος και αναφέρει το περιστατικό αμέσως, σε λίγα λεπτά έως δευτερόλεπτα εμφανίζεται μια αστυνομική δύναμη για να επέμβει.Αυτό το νούμερο είναι πανελλαδικό, που σημαίνει ότι η καλά εκπαιδευμένη αστυνομικοί που το σηκώνουν και το διαχειρίζονται αυτό το τηλέφωνο μπορούν να αντιδράσουν γρήγορα αφού πάρουν πολύ γρήγορα τις χρήσιμες πληροφορίες που είναι αναγκαίες. Το δεύτερο είναι ότι σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί μια νέα εφαρμογή, το «Safe Youth», ένα application στο κινητό, μια εφαρμογή που μπορούν να έχουν τα παιδιά, οι γονείς, οποιοσδήποτε, ούτως ώστε με το πάτημα, με τη χρήση λοιπόν, αυτής της εφαρμογής, μπορεί πραγματικά αμέσως και πάλι να σταλεί το μήνυμα και να έρθουν δυνάμεις να μπορέσουν έτσι να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό. Βεβαίως υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή: Όλα αυτά να μη συμβαίνουν εν θερμώ, δηλαδή να μη συμβαίνει ένα περιστατικό την ώρα που μιλάμε, αλλά να αναφερθεί ένα περιστατικό το οποίο σχετίζεται με παραβατικά παιδιά σε κάποια γειτονιά, σε κάποια πλατεία και αυτά είναι πολλά φαινόμενα, που τα συναντώ καθημερινά μπροστά μου αλλά και από προσωπικές αναφορές που μου κάνουν άνθρωποι, οι συμπολίτες μου στη Δυτική Αθήνα κλπ. Και να πάει η αστυνομία σιγά σιγά σε αυτές τις γειτονιές που έχουν προβλήματα με παραβατικά παιδιά, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, με τους γονείς, με το Δήμο, με τα σχολεία, σιγά σιγά να εξαφανίσουν αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές. Διότι, ένα παιδί δεν γίνεται έτσι ξαφνικά να είναι παραβατικό από τη μια μέρα στην άλλη. Υπάρχει δυστυχώς ένα υπόστρωμα, υπάρχει ένα μικρό παρελθόν».

Έπειτα, δεν παρέλειψε να τονίσει το εξής «Θέλω να σας πω ότι εμείς φέραμε προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο διατάξεις. Πολύ σύντομα θα γίνουν νόμος και άρθρα του Ποινικού Κώδικα που απαγορεύονται ρητά και αυστηρά τα μαχαίρια. Μια σειρά δηλαδή, από μαχαίρια να κυκλοφορούν στην αγορά και ιδιαίτερα από ανήλικους. Δηλαδή για τα μαχαίρια και τα όπλα, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι ποινές. Και έχουν επίσης απαγορευθεί μια σειρά από κατηγορίες όπλων και μαχαιριών και ταυτόχρονα έχουμε πολύ αυξημένες ποινές, έτσι ώστε να το ξέρουν όλοι όσοι προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις ή κυκλοφορούν με μαχαίρι. Ή να σας πω αν κάποιος έχει μαχαίρι, ένας ανήλικος ή ενήλικας μέσα στο γήπεδο, μέσα σε μια συναυλία. Γιατί άραγε; Τι χρειάζεται αυτό μέσα; Μέσα στο λεωφορείο, μέσα στο μετρό; Κυκλοφορούν διάφοροι με πιστόλια ή με μαχαίρια. Αυτό απαγορεύεται. Τώρα πια πάει φυλακή αν κάποιος το κάνει αυτό (…). Νομίζω ότι πια δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αυτά. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνα για την ασφάλεια της κοινωνίας μας και κυρίως για τους φιλήσυχους ειρηνικούς ανθρώπους. Εξάλλου ζούμε σε μια δημοκρατία, υπάρχει κοινωνικό συμβόλαιο και η ελευθερία του καθενός φτάνει μέχρι το σημείο που αρχίζει του άλλου η ελευθερία και όλοι μαζί συγκροτούμε μια οργανωμένη κοινωνία. Αυτά είναι απαράδεκτα. Γι’ αυτό είπα στην αρχή θέλει μια προσοχή λίγο στην ερμηνεία των φαινομένων. Τα προσωπικά ζητήματα θα υπάρχουν πάντα. Είναι από το πότε υπάρχουν άνθρωποι, υπήρχαν οι βεντέτες, οι προσωπικές διαφορές, η επίλυση προσωπικών διαφορών με τα όπλα. Όμως, είναι άλλο θέμα αυτό και είναι άλλο θέμα η εγκληματικότητα και η βία. Σ’ αυτό πρέπει να σταθούμε».

Για τη νέα υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. που θα λειτουργεί στα πρότυπα του FBI και θα έχει ως αντικείμενο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος

Τέλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχετικά με το παραπάνω θέμα σημείωσε «Σε λίγες μέρες ξεκινάει. Ξεκίνησε ήδη δηλαδή, αλλά συγκροτείται τώρα η νέα υπηρεσία. Μια υπηρεσία πιστεύω που είχε ανάγκη η χώρα. Μια υπηρεσία που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία για να καταπολεμήσουμε μια άλλη μορφή βίας που υπάρχει στην κοινωνία μας μέσα, αλλά πια με αντικείμενο τεράστια οικονομικά ποσά που είναι το οργανωμένο έγκλημα, τα ναρκωτικά, η διακίνηση ανθρώπων, οι εκβιασμοί, το λαθρεμπόριο, όλα αυτά τα οποία πραγματικά συνθέτουν εγκλήματα και αδικήματα τα οποία άπτονται κυρίως της οικονομίας και βεβαίως της ανθρώπινης ζωής, μιας και βλέπουμε ότι μέσα από τους εκβιαστές έχουν γίνει ένα σωρό δολοφονίες με αφορμή τους εκβιαστές. Συνεπώς, ή το απεχθές φαινόμενο της διακίνησης γυναικών και παιδιών, το trafficking που λέμε ή η διακίνηση μεταναστών και προσφύγων ή το θέμα των ναρκωτικών φυσικά, που είναι μια μάστιγα για την ανθρωπότητα. Συνεπώς αυτή η νέα υπηρεσία που αποτελείται από πολύ εξειδικευμένους, ικανούς και μάχιμους αστυνομικούς, θα αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή επιτέλους και στη χώρα μας για την αντιμετώπιση, τη διαχείριση και καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και πραγματικά πιστεύω στις ικανότητες αυτών των παιδιών, αυτών των αστυνομικών, αλλά ταυτόχρονα και στον σχεδιασμό και στην τεχνολογία, η οποία σιγά σιγά μέρα με τη μέρα εισέρχεται στην Ελληνική Αστυνομία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Περισσότερα Εδω