Υπεγράφη στο Δημαρχείο της Σκιάθου, από τον Δήμαρχο κ. Θοδωρή Τζούμα και από τον Αντιπρύτανη Έρευνας, Καινοτομίας και Διά Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Αν. Καθηγητή κ. Χρήστο Καραγιάννη, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Σκιάθου και του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Το ΕΚΠΑ εκπροσωπήθηκε από την Καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Κίρκη Κεφαλέα, και την Καθηγήτρια  του Τμήματος Πληροφορικής Τηλεπικοινωνιών SCANlab, κα Νάνσυ Αλωνιστιώτη, ενώ στη συνάντηση παρέστησαν η Αντιδήμαρχος Διοίκησης Διαφάνειας και Παιδείας Ματούλα Παπαδούλια, ο Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού και ΝεολαίαςΔημήτρης Καραθάνος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣΜάρκος Βατζάκας, ο Διευθυντής του Λυκείου Λεωνίδας Τζαβαλιάς, ο Υποδιευθυντής του Γυμνασίου Γιάννης Ζήκος, και εκπρόσωποι φορέων του νησιού.

Σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας είναι:

1. Η ανάπτυξη κοινών δράσεων έρευνας και εκπαίδευσης.

2. Η αξιοποίηση του Δήμου Σκιάθου, ως πεδίου έρευνας και καινοτόμων εφαρμογών.

3. Η ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω συνεργειών, με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

4. Η παροχή επιστημονικών συμβουλών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

5. Η από κοινού οργάνωση και συμμετοχή σε συνέδρια, ημερίδες, εκπαιδευτικά σεμινάρια, προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

6. Η υλοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και άλλων Προγραμμάτων δημόσιας – Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

7. Η συμμετοχή σε κοινά ερευνητικά προγράμματα με δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

8. Η λειτουργία θερινού σχολείου (Summer School) μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι καθηγητές του ΕΚΠΑ ανέπτυξαν αναλυτικά την όλη δράση που θα ξεκινήσει άμεσα με στόχο την ενίσχυση της έρευνας σε τομείς που άπτονται του τουρισμού, της τεχνολογίας, της ενέργειας, της  γεωργίας, της αλιείας, του περιβάλλοντος, αλλά και της αξιοποίησης της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς του Δήμου Σκιάθου.

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ δήμου Σκιάθου και ΕΚΠΑΜνημόνιο συνεργασίας μεταξύ δήμου Σκιάθου και ΕΚΠΑ

Επίσης, η καθηγήτρια Κα Νάνσυ Αλωνιστιώτη,παρουσίασε ένα σύγχρονο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αφορά την πολιτική προστασία κυρίως στην άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εργαλείο που χρησιμοποιεί αλγορίθμους αυξημένης αξιοπιστίας για τον εντοπισμό και την πρόβλεψη εξέλιξης πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών. Το σύστημα βασίζεται στη χρήση βίντεο, drones, αισθητήρων και άλλων πηγών δεδομένων, προσφέροντας αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις στους υπεύθυνους του κέντρου διαχείρισης κρίσεων. Στόχος του συστήματος είναι η βελτίωση της αντίδρασης σε φυσικές καταστροφές μέσω της έγκαιρης και ακριβούς πληροφόρησης. Με αυτόν τον τρόπο, ο Δήμος Σκιάθου επιδιώκει να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον και τους πολίτες του από κινδύνους, όπως οι πυρκαγιές εντός και εκτός οικισμού.

Το ΕΚΠΑ συνεχίζει να οικοδομεί γέφυρες με την τοπική κοινωνία, τους Δήμους και τις Περιφέρειες μεταφέροντας την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνογνωσία του σε όλη την επικράτεια, σε όλους τους Έλληνες. Η συνεργασία του Δήμου Σκιάθου με το ΕΚΠΑ, ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας,  για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και  δράσεων Πολιτικής Προστασίας, είναι ιδιαίτερα τιμητική και θα συμβάλλει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό και στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Περισσότερα Εδω