Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 28ηςΟκτωβρίου 1940, που πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα, παρευρέθηκε η Τομεάρχης Δικαιοσύνης Θεσμών & Διαφάνειας και βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη.

Μετά το πέρας της μαθητικής και της στρατιωτικής παρέλασης, η βουλευτής υπογράμμισε τα εξής:

«Η σημερινή ημέρα μας διδάσκει πως μια μικρή λέξη μόλις τριών γραμμάτων, ένα ΟΧΙ, μπορεί να κρύβει μέσα της απρόσμενο σθένος.

Το σθένος μιας μικρής χώρας, αλλά και ενός αποφασισμένου λαού να αξιώσουν την ελευθερία τους, απέναντι στα φασιστικά και ναζιστικά μεγαθήρια μιας εποχής, όχι και τόσο μακρινής.

Με ελάχιστες προμήθειες και πυρομαχικά εκείνο το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 1940, ο Ελληνικός Στρατός επανέλαβε τον θρύλο των Θερμοπυλών, αυτή τη φορά στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας, ενάντια στους άρτια εξοπλισμένους Ιταλούς του Μουσολίνι.

Τους πρώτους ένδοξους, όσο και νικηφόρους μήνες του 1940-41, εναντίον των Ιταλών στην Αλβανία, διαδέχθηκαν όμως μήνες πολέμου αδυσώπητοι, όταν ο γερμανικός ολετήρας εισέβαλε από τη Μακεδονία και κατέλαβε ολόκληρη τη χώρα, σε μια κατοχή που κράτησε 4 σκληρά χρόνια.

Οι εκτελέσεις, οι βασανισμοί, οι εκτοπίσεις, μπήκαν στην “ημερήσια διάταξη”.

Πολλοί “Έλληνες” “μήδισαν” τότε και συνεργάστηκαν με τους ναζιστές, συμμετέχοντας ισότιμα στις θηριωδίες τους, με πρόσχημα τον “αντι-κομμουνισμό” τους, αλλά ουσιαστικά εξαιτίας της μισάνθρωπης και ανθελληνικής βιοθεωρίας και αντίληψής τους.

Ακόμη και έτσι ωστόσο, το παράδειγμα του Αλβανικού έπους και του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου είχε φυτευτεί βαθιά στις καρδιές και στις συνειδήσεις μεγάλης μερίδας πραγματικών πατριωτών, οι οποίοι μετά το αρχικό σοκ της κατοχής ξανάπιασαν τα όπλα και έγραψαν νέες σελίδες εποποιίας, εφάμιλλες με εκείνες του 1940.

Η μεγαλειώδης, συλλογική και από πολλές ιδεολογικές αφετηρίες προερχόμενη Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων και των Ελληνίδων απέναντι στους φασίστες Ιταλούς, τους ναζιστές Γερμανούς και τους μιλιταριστές Βούλγαρους ήταν το δεύτερο παλλαϊκό “ΟΧΙ”, μέσα σε λίγα μόλις χρόνια την ηρωική, όσο και απάνθρωπη δεκαετία του 1940.

Σήμερα, 84 χρόνια από εκείνο το παγωμένο πρωινό του Οκτωβρίου του 1940, θυμόμαστε όλα τα συλλογικά ΟΧΙ του Ελληνικού λαού, που θα πρέπει να ειπωθούν και σήμερα, με το ίδιο σθένος, αλλά με βάση τις νέες συνθήκες.

Το μεγαλύτερο συλλογικό ΟΧΙ πρέπει να ειπωθεί, βέβαια, απέναντι σε κάθε είδους σύγχρονο ακροδεξιό ή φασιστικό μόρφωμα που “μηρυκάζει” χυδαίες ιδέες, βγαλμένες από τις χειρότερες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, καπηλευόμενο μάλιστα την έννοια του έθνους και του πατριωτισμού και θεωρώντας όλους όσοι ασπάζονται τον διάλογο, τη μετριοπάθεια και την πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες, περίπου ως “εθνικούς μειοδότες”.

Οι θλιβερά ανιστόρητοι, ιδεολογικοί απόγονοι των “Ελλήνων” συνεργατών των ναζιστών κάθε τόσο “σηκώνουν κεφάλι”, με το ΠΑΣΟΚ να πράττει ωστόσο διαχρονικά το καθήκον του απέναντι στην ιστορική μνήμη, την αλήθεια και τη δημοκρατία.

Έτσι πράξαμε και την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, όταν και εγκαλέσαμε την κυβέρνηση της ΝΔ για την απαράδεκτη συνέχιση της χρηματοδότησης των “Σπαρτιατών”, παρότι ο Άρειος Πάγος έχει κρίνει ότι το μόρφωμα αποτελεί συνέχεια της Χρυσής Αυγής και διευθύνεται από τον καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση και έγκλειστο στις φυλακές Ηλία Κασιδιάρη.

Η σημερινή ημέρα και το νόημά της θα γιορτάζονται στο διηνεκές, αλλά και μέχρι τόσο το πολιτικό σύστημα για τους δικούς του λόγους, είτε ακουσίως, είτε εκουσίως, όσο και μια σημαντική μερίδα αποπροσανατολισμένων ψηφοφόρων, θα πάψουν να “βάζουν πλάτη” σε όλους τους νοσταλγούς καθεστώτων που αιματοκύλισαν την Ελλάδα.

Η σημερινή ημέρα και το νόημά της πρέπει να γιορτάζονται μέχρι αυτονόητες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, όπως η πρόσφατη του ΠΑΣΟΚ εναντίον των “Σπαρτιατών”, να καταστούν αχρείαστες…

Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας!»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω