Με κύριο στόχο να θωρακίσει τον κλάδο της μελισσοκομίας απέναντι στην κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να αναδείξει τον ρόλο του προγράμματος «Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία», έλαβε χώρα ενημερωτική εκδήλωση σήμερα, το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λάρισα.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγχρηματοδοτείται από τον Οργανισμό Νέα Γεωργία-Νέα Γενιά, μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την εταιρεία APIVITA
Στην εκδήλωση διεξήχθη συζήτηση σε πάνελ με τη συμμετοχή ειδικών και επαγγελματιών του χώρου, οι οποίοι ανέδειξαν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον κλάδο της μελισσοκομίας, καθώς και γενικότερα στον αγροτικό τομέα. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της δράσης που συνέβαλε στην ανασυγκρότηση του μελισσοκομικού τομέα της Θεσσαλίας, μίας από τις σημαντικότερες Περιφέρειες στον μελισσοκομικό κλάδο της Ελλάδας.
«Είχα ασχοληθησει για χρόνια πριν αναλάβω τη διοίκηση της περιφέρειας, ένας πολύ σημαντικός κλάδος για την ταυτότητα των αγροτικών προϊόντων, με πολύ μεγάλη αξία για ταυτότητα, γιατί, ειδικά το πευκόμελο, μαζεύεται από την Ελλάδα και τα παράλια της Τουρκίας», επεσήμανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας. «Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος για τη συνεργασία».
«Σήμερα γίνεται ο απολογισμός δέκα εκδηλώσεων, όπου τετρακόσιοι μελισσοκόμοι πήραν 27 χιλιάδες νέα σμήνη, εκπαιδευτικά πάνω σε καινούργια μελισσοσμήνη, πράγμα που θα βοηθήσει τη μελισσοκομία μασ σε όλη τη Θεσσαλία. Είναι ένας δραστήριος κλάδος, χτυπήθηκε πάρα πολύ και είναι χαρά μας που το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τη Νέα Γεωργία-Νέα Γενιά μας βοήθησαν τόσο πολύ», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Δημήτρης Τσέτσιλας.
«Είμαστε πολύ συγκινημένοι γιατί έχουμε ολοκληρώσει μια σημαντική πρωτοβουλία για την επανεκκίνηση της μελισσοκομίας στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφές του Daniel», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του, κ. Έφη Λαζαρίδου. «Παραδώσαμε 27 χιλιάδες βασιλικά κελιά σε περίπου τετρακόσιους πληγέντες επαγγελματίες μελισσοκόμους και έχουμε υλοποιήσει δέκα εκδηλώσεις ενημέρωσης και μεταφοράς γνώσης στον κλάδο για περιπτώσεις όπου ακραία καιρικά φαινόμενα χτυπήσουν ξανά την περιοχή. Προσπαθούμε να θωρακίσουμε και να επανεκκινήσουμε τον κλάδο, ο οποίος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την εξισορρόπηση του οικοσυστήματος».
Δείτε φωτογραφίες:
Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις