Ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, σε μια συγκλονιστική κατάθεση οπτικής στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4, για το πώς με «όχημα» την τροφή, επιχειρείται να αλλάξουν παγκόσμια τα μοντέλα των ίδιων των κοινωνικών σχέσεων και συγκροτήσεων.
Οι εξεγέρσεις αγροτών από την Ολλανδία και την Γαλλία, μέχρι οι λαϊκές κινητοποιήσεις στη Σρι-Λάνκα, αναδύουν τις βαθύτερες αιτίες της κοινωνικής αντίδρασης, λέει ο Δημήτρης Κουρέτας, με τον πόλεμο στη Ουκρανία, να φέρνει στην επιφάνεια με την μορφή της επισιτιστικής κρίσης, βαθύτερες αλλαγές που επιχειρείται να αιτιολογηθούν και αφορούν στην δομική αντίληψη των κοινωνιών για την τροφή, προς όφελος μεγάλων πολυεθνικών συμφερόντων, που επιβάλλουν πρότυπα ακόμη και τρόπο σκέψης για την ουσία της τροφής.
“Το 60% των τροφίμων στη γη γίνεται με τέσσερα προϊόντα. Τη σόγια, το καλαμπόκι, το ρύζι και το σιτάρι. Κι αυτά τα προϊόντα ελέγχονται οι σπόροι από συγκεκριμένες εταιρείες που έχουν και λιπάσματα – γεωργικά φάρμακα. Αυτά έχουν εκτοπίσει όλες τις τοπικές γαστρονομίες των μικρών χωρών, επιβάλλοντας ένα δικό τους ας πούμε, “νόμο”, ο οποίος αλλάζει τελείως αυτό που ξέραμε για την τροφή” λέει μεταξύ αλλων.
Ακούστε τη συνέντευξη: