Με συνεταιριστές και παραγωγούς ακτινιδίου, από τον Πυργετό και το Ομόλιο, των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από τη θεομηνία του Σεπτεμβρίου, συναντήθηκε ο βουλευτής ΝΔ, Χρήστος Κέλλας, στο γραφείο του, στη Λάρισα.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, άκουσε τα αιτήματα των ακτινιδιοπαραγωγών, τα οποία επικεντρώνονται σε τρία βασικά σημεία:

1) Αναπλήρωση εισοδήματος για 5 έτη, λόγω απώλειας παραγωγής.

2) Χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την αντικατάσταση του φυτικού κεφαλαίου.

3) Δημιουργία ειδικής κατηγορίας στον ΕΛΓΑ για την αποζημίωση της καλλιέργειας του ακτινιδίου.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Μείζον ζήτημα για τους ακτινιδιοπαραγωγούς, αποτελεί η απώλεια εισοδήματος, που αντιμετωπίζουν, για τη φετινή χρονιά, αλλά και για τα επόμενα 4 χρόνια, μέχρι να καρπίσουν οι καλλιέργειές τους. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, σημείωσαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει “εργαλείο” στήριξης του εισοδήματός τους, ανάλογο με εκείνο των πληγέντων παραγωγών των παρακάρλιων περιοχών.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΥΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Οι παραγωγοί ακτινιδίου, εξέφρασαν στον κ. Κέλλα την αγωνία τους για την διαδικασία αντικατάστασης του φυτικού κεφαλαίου στις πληγείσες περιοχές, ζητώντας την ένταξή τους σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, καθώς όπως υποστηρίζουν, “το κόστος αγοράς των φυτών, της φύτευσής τους και της καλλιεργητικής τους φροντίδας, είναι ιδιαίτερα υψηλό”.

ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ

Εξίσου σημαντικό, είναι και το αίτημα για δημιουργία ειδικής κατηγορίας στον ΕΛΓΑ, που θα αφορά τα ακτινίδια, καθώς βάσει κανονισμού, υπάρχει η “ελεύθερη φύτευση” και η “παλμέτα”. Οι παραγωγοί ακτινιδίου, υποστηρίζουν πως για το ακτινίδιο δεν χρησιμοποιείται κανένα από τα δύο είδη φύτευσης και ζητούν να υπάρξει νέα ειδική κατηγορία, “κρεβατίνα”, που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της καλλιέργειας.

Από την πλευρά του, ο κ. Κέλλας, μετά το τέλος της συνάντησης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συναντήθηκα σήμερα, με ανθρώπους της παραγωγής και του μόχθου, που είδαν τους κόπους μιας ζωής, να “πνίγονται” στην τελευταία θεομηνία. Συμμερίζομαι πλήρως την αγωνία και τον προβληματισμό τους, καθώς η καλλιέργεια του ακτινιδίου είναι η κύρια πηγή του εισοδήματός τους. Η κυβέρνησή μας, από την πρώτη στιγμή του πρωτοφανούς φαινομένου, στέκεται δίπλα σε κάθε δοκιμαζόμενο συμπολίτη μας, παρά το πρωτόγνωρο μέγεθος της ζημιάς. Είμαι βέβαιος, ότι το Υπ. ΑΑΤ θα προχωρήσει στην αναζήτηση κάθε πρόσφορου μέσου, ώστε να υπάρξει δίκαιη λύση για τους παραγωγούς μας, για να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους, να ανασάνει η τοπική οικονομία και να επανέλθει η ελπίδα και η προοπτική στις ζωές τους».

Στη συνάντηση με τον κ. Κέλλα, ήταν παρόντες οι κκ. Ευθύμιος Τρανταφύλλου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας – Στομίου «Καρποί Κισσάβου», Αθανάσιος Ευθυμίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού και της Ομάδας Παραγωγών Ακτινιδίου Πυργετού, Αθανάσιος Κυριάκος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ομολίου, Δημήτριος Μακαντάσης, μέλος του ΔΣ του Α.Σ Πυργετού, Θανάσης Ολύμπιος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγιάς και ο παραγωγός Γιώργος Γιάνναρος.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω