Με την αξιολόγηση του Α’ Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής και την παρουσίαση έργων και καλλιτεχνών ολοκληρώθηκε η εικαστική ανάπτυξη του Υπαίθριου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Λίμνης Πλαστήρα, για το έτος 2024, με την οικονομική συνδρομή της Γερμανικής Πρεσβείας.
Σε ειδική εκδήλωση. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντ.Σαμαράκης» Μορφοβουνίου η κ. Δώδου, (Δρ. Πολιτικός Μηχανικός – Δρ. Φιλοσοφίας) παρουσίασε την φιλοσοφία του Υπαίθριου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, μέσα από την «λογική του Οικο-Τόπου του Έργου Τέχνης στο Υπαίθριο Μουσείο Τέχνης «Χωρο-Χρόνου άγραφον»: μία νέα Οικοφιλοσοφική προσέγγιση. Ταυτόχρονα με την ομιλία παρουσιάστηκαν όλα τα έργα των καλλιτεχνών και της Φύσης, με πρωτότυπο τρόπο, εναρμονισμένο λόγο και φωτογραφίες, αγγλικούς υπότιτλους. «Ο τρόπος της εικαστικής ανάπτυξης δημιουργεί ένα «νέο Οικό – Τοπο Τέχνης, ο οποίος μόλις γεννήθηκε στη λίμνη Πλαστήρα και είναι μοναδικός στο είδος του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα κ. Νάνος ευχαρίστησε ονομαστικά όλους όσοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Υπαίθριου Μουσείου, λέγοντας ότι αποτελεί έργο καινοτομίας Περιβάλλοντος στη Λίμνη Πλαστήρα, με στοιχεία μοναδικά, τα οποία εισάγουν την περιοχή στον διεθνή χάρτη Τέχνης και Πολιτισμού. Ο δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά: “Εδώ η Φύση αναδεικνύεται ως καλλιτέχνης, μέσα από έργα που βρίσκονται διάσπαρτα στο χώρο, ενώ στην πλήρη ανάπτυξη θα υπάρχει Συλλογή Μικρογλυπτικής της Φύσης”.
Η κ. Κανδήλα, πολεοδόμος μηχανικός, υπεύθυνη μελέτης ΥΜΣΤ, παρουσίασε το θέμα «Σχεδιάζοντας το Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ένα έργο που έρχεται από Μέλλον: προκλήσεις και προοπτικές». Η κ. Κανδήλα αναφέρθηκε στη μελέτη και μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι «είναι ένα έργο με ειδικές απαιτήσεις και δυσκολίες, ωστόσο με την ολοκλήρωση προορίζεται να γίνει διεθνές τοπόσημο, με υψηλή προστιθέμενη αξία για την περιοχή μας, δεδομένου ότι θα έχει σημαντική επιρροή στην ανάπτυξη του θεματικού Πολιτιστικού Τουρισμού»
Ακολούθησε η παρουσίαση των καλλιτεχνών του Ά Συμποσίου από την κ. Χριστίνα Τσιαμαντά, η οποία ανέφερε ότι όλοι είναι διεθνείς καλλιτέχνες εγνωσμένης αξίας με σημαντική διαδρομή στα εικαστικά και εμπειρία σε ανάλογα συμπόσια.
Ο ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ του ΕΜΠ κ. Θόδωρος Παπαγιάννης ανέφερε ότι στηρίζει την προσπάθεια του Δήμου από το 2020 όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκε τον χώρο. Ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση διότι πιστεύει ότι ο τόπος έχει όλες τις προϋποθέσεις εικαστικής ανάπτυξης και μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε ένα σπουδαίο χώρο τέχνης και πολιτισμού.
Στο διάλογο που ακολούθησε μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών, μεταξύ των άλλων πήρε το λόγο ο κ. Απόστολος Πίτσαβος, ο οποίος πριν 20 χρόνια είχε οργανώσει στην Καρδίτσας ανάλογο συμπόσιο και εξήρε την προσπάθεια διότι ο τόπος αποκτά ένα μοναδικό θεματικό πάρκο τέχνης και ζήτησε από τον δήμαρχο να επαναληφθεί το συμπόσιο. Ο δήμαρχος απαντώντας στα θέματα που έθιξαν καλλιτέχνες και κοινό είπε ότι το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής είναι από τις προτεραιότητες και θα προταθεί για ένταξη στην ΟΧΕ Πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επίσης ανέφερε ότι ως έργο έχει προταθεί από τον Δήμο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εξωστρέφειας. Τέλος ανέφερε ότι η επίσημη απόδοση των γλυπτών στο κοινό θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, με την παρουσία του Γερμανού πρόξενου της Θεσσαλονίκης, σε ανοιχτή εκδήλωση στο χώρο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
//platform.twitter.com/widgets.js(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Περισσότερα Εδω