Μοιράσου το αρθρο!
Στη Βουλή έφερε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την προέλευση της δυσοσμίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου. Ο Βουλευτής κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, καλώντας τον να εκτιμήσει όλες τις έρευνες που έχουν δημοσιοποιηθεί και τεκμηριώνουν το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή και λάβει άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε συνεργασία και με τους αρμόδιους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής και υγείας των πολιτών.
Όπως επεσήμανε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, στις 16/02/2023 παρουσιάστηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάχθηκε στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, ώστε να διαπιστωθεί η προέλευση της δυσοσμίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου, αλλά και το αν αυτή εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των πολιτών. Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, επισημάνθηκε ότι η δυσοσμία στην πόλη του Βόλου οφείλεται στην παρουσία συγκριμένων στοιχείων που σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους προκαλούν ερεθισμό, αλλά δεν έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας, οι θεσμικοί εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου της περιοχής κράτησαν αποστάσεις από τα αποτελέσματα. Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, διά στόματος του Προέδρου του, ανέφερε ότι υπάρχουν αντιφάσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας, ενώ τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η δυσοσμία, όπως ερεθισμός στα μάτια, στη μύτη, στο λαιμό, προσβολή του ανώτερου αναπνευστικού που μπορεί να προκαλέσει εμετό και αϋπνίες σε υψηλές συγκεντρώσεις δεν είναι καθόλου αμελητέα. Στην ίδια κατεύθυνση, ακαδημαϊκοί εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανέφεραν επίσης ότι πρόβλημα αποτελεί ότι η εν λόγω μελέτη δεν δημοσιοποιήθηκε, ενώ τόνισαν ότι ασχολείται με ένα μόνο κομμάτι της ρύπανσης της πόλης, που είναι αυτό των οσμών, ωστόσο αυτό μπορεί να μην είναι το πιο σημαντικό.
«Από το 2020 έχουμε τα αποτελέσματα των μετρήσεων των μικροσωματιδίων PM2.5 από το δίκτυο των 12 μετρητών της ομάδας GreenYourAir, όπου διαπιστώθηκε υπέρβαση στη μέση συγκέντρωση των επικίνδυνων μικροσωματιδιών στην ατμόσφαιρα του Βόλου κατά μέσο όρο 15 ημέρες το μήνα μέσα σε χρονικό διάστημα 12 μηνών. Επίσης, τα αποτελέσματα της 12μηνης έρευνας της Πνευμονολογικής Κλινικής σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και γιατρούς του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, που αφορά τη διασύνδεση της ρύπανσης που παρατηρείται εντός του αστικού ιστού του Βόλου με τα αυξημένα ποσοστά ασθενών και εισαγωγών που προσέρχονται ειδικά εντός των ημερών της ρύπανσης με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο του Βόλου», ανέφερε ο Βουλετής.
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε ότι το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής έχει καταγραφεί επαρκώς σε μελέτες και επιστημονικές έρευνες, ενώ σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα της Μαγνησίας δηλώνει ότι η εν λόγω επιβάρυνση είναι ικανή να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας στους πολίτες.
«Η Πολιτεία οφείλει να ενεργήσει άμεσα και λάβει δράσεις για ένα πρόβλημα επαρκώς τεκμηριωμένο επιστημονικά, που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών της Μαγνησίας», επεσήμανε.