Την ώρα που εντείνεται η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, ο Λουκασένκο καταφέρεται εναντίον των Ευρωπαίων με πρωτοφανείς ύβρεις. Αποκαλυπτικό είναι δημοσίευμα της «Bild» πως τουρκικές και ρωσικές αερογραμμές μισθώνονται για να μεταφέρουν μετανάστες καθ’ υπόδειξιν Λουκασένκο.
Ο φραστικός πόλεμος μεταξύ Μινσκ και Ευρωπαϊκής Ένωσης κλιμακώνεται, τη στιγμή που χιλιάδες μετανάστες, κυρίως Κούρδοι, κινδυνεύουν να πεθάνουν από το κρύο και την πείνα στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας. Εγκλωβισμένοι στο δάσος γίνονται και όργανα προπαγάνδας στην υβριδική επίθεση που διεξάγει ο Λουκασένκο.
Οι Πολωνοί κατηγορούν τους Λευκορώσους ότι πυροβολούν για να εκφοβίσουν τις οικογένειες μεταναστών και τους καθοδηγούν στα περάσματα, ενώ οι Λευκορώσοι δείχνουν εικόνες τραυματισμένων αντρών ισχυριζόμενοι ότι τους χτύπησαν Πολωνοί συνοριοφύλακες. Και ο Λουκασένκο εξαπέλυσε επίθεση με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς.
Η κρίση διευρύνθηκε με την εμπλοκή της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Πολωνός πρωθυπουργός κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι είναι ο εγκέφαλος πίσω από όλα και αφήνει αιχμές ότι ο Ερντογάν συνωμοτεί με τον Πούτιν για να πλήξουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Turkish Airlines και η Αeroflot έχουν αναλάβει τη συντονισμένη μεταφορά των μεταναστών στη Λευκορωσία, λένε οι πολωνικές αρχές, ένα θέμα που αναδεικνύει και η γερμανική Bild.
«Βλέπουμε πλήρη συγχρονισμό των τουρκικών ενεργειών με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. (…) Η βοήθειά μας στην προώθηση του τουρκικού τουρισμού δυστυχώς αποδείχθηκε μια χάρη χωρίς ανταπόδοση» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να μην εμπλέκονται στις πρακτικές της Λευκορωσίας.
Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διχασμένη για το αν πρέπει να χρηματοδοτήσει τείχη και συρματοπλέγματα για να θωρακίσει τα εξωτερικά σύνορά της, η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να παρέμβει για να εκτονωθεί η κατάσταση. Η Ρωσία όμως μία ακόμη φορά στηρίζει εμπράκτως τον Λουκασένκο, όχι μόνο με τις δηλώσεις ότι η Δύση προσπαθεί να στραγγαλίσει τη Λευκορωσία αλλά και με τις περιπολίες δύο βομβαρδιστικών στον εναέριο χώρο της.
Τακτική Ερντογάν – Οι μετανάστες ως μοχλός πίεσης
Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Λήδα Παπαδοπούλου, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να ακολουθεί την ίδια στρατηγική που ακολούθησε και στην προσφυγική κρίση του συριακού εμφυλίου. Χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για ασκήσει πιέσεις και ν’ αποκομίσει κέρδη.
Το 2016 πέτυχε τη συμφωνία οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να ανακόψει τος μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Δεδομένου ότι έκτοτε διαμαρτύρεται συχνά για τον τρόπο που εφαρμόζουν οι Βρυξέλλες τη συμφωνία, είναι πιθανό να χρησιμοποιεί και τώρα την ίδια μέθοδο: εμπλέκεται σε μία κρίση και μετά κάνει μια κίνηση καλής θέλησης επιδιώκοντας κάποιο αντάλλαγμα, όπως για παράδειγμα περισσότερα κονδύλια για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία.
Ένας άλλος παράγοντας στη στάση του Ερντογάν είναι η σχέση Άγκυρας-Μόσχας η οποία παρά τα σκαμπανεβάσματά της έχει γίνει στενότερη τα τελευταία χρόνια ενώ ταυτοχρόνως οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση επιδεινώνονται. Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί ενδεχομένως να προσεγγίσει το Βλαντιμίρ Πούτιν, που φέρεται να εμπλέκεται στην τρέχουσα κρίση σε συνεργασία με τη Λευκορωσία, στέλνοντας παράλληλα κι ένα μήνυμα σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον.
Η Τουρκία βρίσκεται στη λίστα των χωρών που η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί και στις οποίες έχει διαμαρτυρηθεί για την τρέχουσα κρίση ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ένωση θα εξετάσει πώς μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε αερομεταφορείς τρίτων χωρών που εμπλέκονται σε τράφικινγκ.
Η στάση της Τουρκίας μπορεί εξάλλου να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στη σχέση της με την Πολωνία η οποία στηρίζει την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας και είναι το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που αγόρασε τουρκικά ντρόουν. Ήδη ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δηλώνει ότι μια φιλική σχέση δε μπορεί να είναι μονόπλευρη.
Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος, Λήδα Παπαδοπούλου
Σχετικό Άρθρο: ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας