Με μια μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα και την πτήση για πρώτη φορά των Rafale στον αττικό ουρανό, γιορτάστηκε η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου.
Τα γαλλικά μαχητικά για πρώτη φορά μετείχαν σε Εθνική Επέτειο, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο το μήνυμα της αλλαγής σελίδας σε μια πιο ισχυρή Πολεμική Αεροπορία.
Την ίδια στιγμή στη Λ. Αμαλίας τα οχήματα Μ1117 Guardian που παραχώρησαν πριν λίγους μήνες οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα – 1200 στον συνολικό αριθμό – και σε συνδυασμό με το εν εξελίξει εξοπλιστικό πρόγραμμα, δημιουργούν ένα κομβικό σημείο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Η επέτειος της Επανάστασης, την οποία τιμήσαμε με τη σημερινή παρέλαση, μας θυμίζει ότι τα έθνη καταλαμβάνουν τη θέση τους στον χάρτη της Ιστορίας με πίστη στις δικές τους δυνάμεις», δήλωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Για 2η χρονιά η Γαλλία τίμησε την Ελληνική παλιγγενεσία. Το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ στον Φαληρικό όρμο, Γαλλικά Rafale πάνω από την πλατεία Συντάγματος και άγημα Γάλλων πεζοναυτών στον χώρο της παρέλασης, την στιγμή που στην εξέδρα των επισήμων ήταν ξανά η υπουργός άμυνας Φλοράνς Παρλί.
Ξεχωριστή η στιγμή που 80 χρόνια αεροπορικής ιστορίας βρέθηκαν «φτερό με φτερό». Το ιστορικό Spitfire της Πολεμικής Αεροπορίας, με το πιο σύγχρονο F-16 της 335 Μοίρας «Τίγρης».
Εντυπωσιακοί ήταν οι σχηματισμοί των μηχανοκίνητων τμημάτων που πήραν μέρος στην διακοσιοστή πρώτη επέτειο όπως και τα πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. (12:05-06 τελευταίο πλάνο με Λ.Σ.)
Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών
Αντικρίζουμε με εμπιστοσύνη και αισιοδοξία, την αυγή του τρίτου αιώνα ανεξαρτησίας μας, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Φέτος υποδεχόμαστε την εθνική επέτειο με μόνη βεβαιότητα την αβεβαιότητα ενός πολέμου. Μιας φωτιάς που άναψε ξανά στην Ευρώπη βάφοντας με αίμα τα σύνορα και οδηγώντας εκατομμύρια στην προσφυγιά. Πρόκειται για μια γεωπολιτική κρίση που, μαζί με τις πόλεις της Ουκρανίας, βομβαρδίζει και τη διεθνή αγορά ενέργειας, πυροδοτώντας έτσι την ακρίβεια σε όλες τις χώρες», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας πολύπλευρης κρίσης ανέφερε ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ο οδικός χάρτης της μνήμης. όπως τον χάραξε το ‘21 και τον απεικόνισε ο Γιάννης Ρίτσος: Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η ενεργειακή κρίση, το κύμα ανατιμήσεων και η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία τοποθετούν αδιαπραγμάτευτα στο κέντρο της πολιτικής μας τους πιο αδύναμους, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης
«Η επανάσταση του 1821, ως γνήσιο «τέκνο» της εποχής της, διδάσκει ότι η “σωστή πλευρά της ιστορίας” είναι αυτή που κινεί τον τροχό της κοινωνικής εξέλιξης», είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Να θυσιάσουμε δυστυχώς ακόμα και αυτά που έχουμε για την πατρίδα και την Ελλάδα. Για εμάς πρέπει να ισχύει ψηλά η σημαία ψηλά η Ελλάδα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
«Είναι μια εξαιρετική μέρα για να θυμόμαστε τα “προαπαιτούμενα” μιας χώρας και ενός λαού που πραγματικά δεν υποτάσσεται», υπογράμμισε το ΜέΡΑ25.
Στηρίζουν την Ελλάδα
-Τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή σημειώνει ο Τζο Μπάιντεν, σε μήνυμά του.
«Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στο τι θα φέρουν τα επόμενα 200 χρόνια της συνεργασίας μας, είμαι βέβαιος ότι τα έθνη μας και οι λαοί μας θα αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση μαζί», δήλωσε ο ο Αμερικανός πρόεδρος.
Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως με την ευκαιρία της εθνικής μας εορτής, σημαντικός αριθμός Υπουργείων Εξωτερικών έχει αποστείλει μηνύματα προς στην χώρα.
Αυτά αποτελούν απόδειξη ότι τα ανοίγματα σε χώρες με τις οποίες υπήρχε ελάχιστη επαφή έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης
Εορτασμοί απ’άκρη σ’άκρη
Απ΄άκρη σ΄άκρη της Ελλάδας, μαθητές και πολίτες γιόρτασαν την απελευθέρωση του έθνους από τον τουρκικό ζυγό.
Στη μαθητική παρέλαση του Αγίου Δημητρίου, τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στον 17χρονο Σαϊντού, το ασυνόδευτο προσφυγόπουλο από τη Γουινέα που πέρασε ένα γολγοθά, κατάφερε να φτάσει στη χώρα μας πριν από τρία χρόνια, αλλά τώρα κινδυνεύει με απέλαση.
Χάνεται μέσα στην αγκαλιά των συμμαθητών του που τον στηρίζουν, τον θεωρούν δικό τους άνθρωπο και ζητούν από την ελληνική πολιτεία να τον κρατήσει κοντά τους.
Η πρώτη αίτηση για χορήγηση ασύλου και παραμονή του Σαϊντού στη χώρα μας ήταν απορριπτική. Στις 30 Μαρτίου εκδικάζεται το αίτημά του σε δεύτερο βαθμό.
Το πιο θερμό χειροκρότημα επεφύλαξαν οι Πατρινοί στα μέλη του Συνδέσμου της Ελληνοουκρανικής Φιλίας.
Η συγκίνηση περίσσευε στους λιγοστούς κατοίκους στο ακριτικό Μαθράκι της Κέρκυρας για το μοναδικό τους μαθητή, τον 10χρονο Τάσο Γιαννόπουλο, που σήκωσε με περηφάνια τη γαλανόλευκη στους δρόμους του νησιού.
Αν και μοναδική μαθήτρια του σχολείου στον Απόλλωνα Νάξου, η 11χρονη Εφραιμίνα δεν παρήλασε μόνη, είχε συντροφιά της τη μικρή Ιωάννα που ακόμα δεν πάει σχολείο.
Ο πιο γλυκός προπομπός παρέλασης. Ο λιλιπούτειος τσολιάς που χάρηκε με τη ψυχή του την παρέλαση στο κέντρο της Ρόδου και βέβαια έγινε viral….
Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος, Νίκος Καπόγλης, Αθανασία Σταμοπούλου, Γιάννης Ανδριώτης, Άννα Βλαχοπαναγιώτη