Με αφορμή την ολοκλήρωση τριετούς εθνογραφικής έρευνας, που διενεργήθηκε σε έξι διαφορετικά σχολεία ελληνικών φυλακών και υποστηρίχθηκε από το ΕΑΠ, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα της Δευτέρας στη Λάρισα και ειδικότερα στον Μύλο του Παππά, ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Από τη φυλακή στην κοινωνία» και τίτλο «Απελευθερωτική εκπαίδευση, που αφορά τα σχολεία στις ελληνικές φυλακές.

Αφού παρουσιάστηκαν τα ερευνητικά ευρήματα ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση για την ευρύτερη κοινωνική τους σημασία. Στη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Γκιάστας, μετείχαν οι διευθυντές εκπαιδευτικών μονάδων των Καταστημάτων Κράτησης: Λάρισας (Γ. Τράντας), Δομοκού (Ν. Μάλλιος), Κορυδαλλού ΙΙ (Γ. Λαμπρόπουλος), καθώς και η διευθύντρια εκπαιδευτικών μονάδων του Καταστήματος Κράτησης Διαβατών (Μ. Γκρίζου). Συμμετείχαν επίσης, η υποδιευθύντρια του 3ου ΣΔΕ Διαβατών, Εύα Τζένου καθώς και ο εκπαιδευτικός του 2ου ΣΔΕ Λάρισας, Χρήστος Καραγεωργόπουλος.

Επιστημονικά υπεύθυνος της έρευνας ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΑΠ, Γιώργος Κουλαουζίδης, ενώ την έρευνα υλοποίησε η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ΕΑΠ, Αντιγόνη Ευστρατόγλου, η οποία παρουσίασε μέρος των ευρημάτων και σε δήλωσή της τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας, θα έλεγα πως η φυλακή είναι ένας κοινωνικός χώρος κλειστός, τα σχολεία των φυλακών έχουν μια διαπερατότητα, δηλαδή βρισκόμαστε με τους κρατούμενους μαθητές και έχουμε την ευκαιρία σαν εκπαιδευτικοί λιγότερο, αλλά τώρα μέσα από την έρευνα πολύ, να γνωρίσουμε τις ζωές τους, να καταλάβουμε ποιες διαδρομές τους έχουν φέρει μέχρι εδώ. Πολλοί από αυτούς προέρχονται από ξένες χώρες και υπάρχουν πολλές δυσκολίες, ενώ υπάρχουν και πολλοί Ρομά που δεν έχουν πάει σε σχολεία.

Αν μπορώ να μοιραστώ μαζί σας ένα συμπέρασμα είναι ότι η εκπαίδευση έχει φορτωθεί διαχρονικά το βάρος της κοινωνικής αναπαραγωγής. Με απλά λόγια μπορεί σε μια χώρα που όλα είναι στραβά, αντί ο δάσκαλος να είναι ελεύθερος να δει τι δεν πάει καλά και να δώσει εργαλεία στον άνθρωπο να κάνει κάτι γι’ αυτό, πολλές δεκαετίες ακόμη και σήμερα σε πολλά σχολεία, αφήνουμε τον κόσμο να συνεχίζει όπως είναι. Στη φυλακή αυτό γίνεται δυσκολότερα. Για κάποιους λόγους ανθρώπινους, ερχόμαστε πιο κοντά και έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε και εμείς οι δάσκαλοι τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Εγώ σαν ερευνήτρια οπωσδήποτε άλλαξα τον τρόπο που βλέπω την κοινωνική πραγματικότητα. Οι μαθητές μου με έμαθαν να διαβάσω πολλά βιβλία για το πως οι άνθρωποι παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους όταν ο νόμος δεν λειτουργεί. Είναι πράγματα που δεν είναι ωραία και κλειδώνουν τον άνθρωπο».

Δείτε βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτο/βίντεο: Κώστας Τσιάρας – onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω