(Της Σκολαρίκη Αναστασίας)

Πρώτο βραβείο κατέκτησαν μαθητές της Α’ Λυκείου του 2ου Προτύπου ΓΕΛ Βόλου, στο 10ο  Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης & Τεχνολογίας ACTSAC. Πρόκειται για ένα ετήσιο μαθητικό συνέδριο, το οποίο διοργανώνει το Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, και καλεί μαθητές από όλη την Ελλάδα, αλλά και κάποιες χώρες του εξωτερικού, να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους, οι οποίες σχετίζονται με τη βιολογία, την τεχνολογία, τη χημεία και τη φυσική. Το συγκεκριμένο συνέδριο έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, αφού οι παρουσιάσεις και τα εκθέματα των μαθητών περνούν από κριτική επιτροπή και στο τέλος απονέμονται βραβεία στις καλύτερες δημιουργίες.

Το 2ο Πρότυπο ΓΕΛ είχε την τιμή και τη χαρά να βραβευθεί στο φετινό συνέδριο. Συγκεκριμένα, οι μαθητές Αναστασία Σκολαρίκη, Απωλλίνα Σπανοδήμου, Βλάσης Παχιός, Κωνσταντίνα Πολίτη, Μαρία Τσάμη, Νικόλας Μιχαήλ και Φιλιώ Σακισλή, υπό την καθοδήγηση της βιολόγου κυρίας Ειρήνης Ανδρεάκου, έπειτα από πολλές ώρες προετοιμασίας, κατάφεραν να αποσπάσουν πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Επιστήμη & Τέχνη», με την εργασία τους «Λιπόσωμα: Ένας σύγχρονος Δούρειος Ίππος στην καταπολέμηση του Καρκίνου», την οποία αντιμετώπισαν με σύνεση και υπευθυνότητα. Η εργασία περιλάμβανε μια παρουσίαση σε PowerPoint και τρεις μακέτες. Η πρώτη μακέτα αναπαριστούσε ένα καρκινικό κύτταρο, δηλαδή κύτταρο προσβεβλημένο από τον καρκίνο, η δεύτερη το λιπόσωμα, δηλαδή ένα τεχνητό κύτταρο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου και η Τρίτη ένα υγιές κύτταρο. Για τη δημιουργία της μακέτας, χρησιμοποιήθηκε σύρμα, σταφίδες, μπάλες από φελιζόλ, οδοντογλυφίδες και μπατονέτες. Αξίζει να σημειώσουμε, πως στο συνέδριο συμμετείχε και η μαθήτρια της Α’ τάξης Χριστίνα Πρίφτη, με την εργασία «3D Printing-Ιατρική», η οποία, παρόλο που δεν κατάφερε να αποσπάσει κάποιο βραβείο, εντούτοις αφοσιώθηκε στην προετοιμασία της παρουσίασής της, παρουσίασε την εργασία της με τρόπο κατανοητό και προσιτό στο κοινό και, πάνω από όλα, εκπροσώπησε επάξια το σχολείο της!

Η συμμετοχή των μαθητών στο εν λόγω συνέδριο, ήταν μια εξαιρετική εμπειρία, η οποία τους εντυπωσίασε και, σίγουρα, άνοιξε νέους ορίζοντες μπροστά τους! Τέτοιες δράσεις θα πρέπει να γίνονται, ώστε να προωθείται η δημιουργική έκφραση και η κριτική σκέψη των μαθητών.

Εικόνα1

Εικόνα2

Εικόνα2

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Περισσότερα Εδω