Με αεροπορικές επιδρομές επιχειρεί η κυβέρνηση του Αφγανιστάν να ανακόψει την προέλαση των Ταλιμπάν στη χώρα. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται έκρυθμη μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, ενώ η Ρωσία αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή.
Μαίνονται για δεύτερη μέρα οι μάχες στους δρόμους της επαρχιακής πρωτεύουσας Καλά-ι- Νάου, καθώς οι αφγανικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακαταλάβουν την πρώτη μεγάλη πόλη που έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.
Με ενισχύσεις και αεροπορικές επιδρομές η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακόψει την προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών την ώρα που η Ρωσία αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή. Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν να επισκέπτεται τη Μόσχα ενώ ο Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποιεί εκ νέου ότι θα σταλούν στρατεύματα στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση προσελκύει μαχητές της Ιsis.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποσύρουν απλώς τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν. Με την αποχώρησή τους παραδέχονται την αποτυχία της εικοσαετούς αποστολής τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Κι ενώ ο αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων Νικ Κάρτερ προειδοποιεί ότι το Αφγανιστάν οδεύει προς τον εμφύλιο μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε στη βουλή ότι οι περισσότεροι Βρετανοί στρατιώτες έχουν αποσυρθεί από τη χώρα.
«Όλα τα βρετανικά στρατεύματα, που έχουν ανατεθεί στην αποστολή του ΝΑΤΟ στην Αφγανιστάν, επιστρέφουν στην πατρίδα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μία διαπραγματεύσιμη συμφωνία. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και θα πρέπει σε αυτήν τη συμφωνία να περιλαμβάνονται οι Ταλιμπάν», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Την ίδια ώρα, αντιμέτωπες με τον εφιάλτη της υποταγής στους Ταλιμπάν είναι και πάλι οι γυναίκες στο Αφγανιστάν. Με τα όπλα στα χέρια, εκατοντάδες διαδήλωσαν σε διάφορες πόλεις σε όλη τη χώρα, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ισλαμιστών ανταρτών, που περιόρισαν τις ελευθερίες τους και τους στέρησαν το δικαίωμα στην παιδεία.
Αφγανιστάν – Ένας ατελείωτος εμφύλιος
1980 – εισβολή Σοβιετικών
2001 – εισβολή Αμερικανών
1989 – αποχώρηση Σοβιετικών
2021 – αποχώρηση ΝΑΤΟ
1980 – Σοβιετική εισβολή που βρήκε απέναντί της τους μουτζαχεντίν που είχαν τη στήριξη των ΗΠΑ, Πακιστάν, Κίνα, Ιράν και Σαουδική Αραβία
Οι σοβιετικοί αποχωρούν το 1989 και ακολουθεί μια ακόμα περίοδος αστάθειας – εμφυλίου πολέμου – γιατί έτσι είναι η χώρα – χιλιάδες έφυγαν από τα σπίτια τους
Τότε αναδείχθηκαν και οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν την Καμπούλ το 1996 και επιβάλουν ένα αυστηρό ισλαμικό καθεστώς.
Το 2001 είχαμε την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και τότε εισβάλουν στη χώρα οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ανατρέπουν το καθεστώς των Ταλιμπάν.
Στη χώρα εγκαταστάθηκε διεθνής στρατιωτική δύναμη, υπό τη διοίκηση του NATO, το 2004 έγιναν και εκλογές, όμως εδώ και δύο δεκαετίες, η χώρα είναι εντελώς ασταθής, οι Ταλιμπάν έχουν αναδιοργανωθεί, οι επιθέσεις στην Καμπούλ είναι πολύ συχνές και συνήθως πολύ αιματηρές, η ανθρωπιστική κρίση έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και, φυσικά, η αποχώρηση δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση την ειρήνη. Το αντίθετο, μάλιστα, οι περισσότεροι παρατηρητές συμφωνούν ότι το Αφγανιστάν είναι πιο κοντά από ποτέ σε έναν ακόμα εμφύλιο πόλεμο.
Το νεκροταφείο των αυτοκρατοριών, από το Μέγα Αλέξανδρο και τη Βρετανική Αυτοκρατορία, μέχρι τη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου, Kλειώ Νικολάου
Πηγή: ΕΡΤ