Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Λάρισας καλεί όλους τους συναδέλφους να απαιτήσουν αυτές τις ημέρες του καύσωνα, να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας και υγείας στους χώρους εργασίας, για να μην έχουμε εργατικά ατυχήματα λόγω εξάντλησης από τη θερμική καταπόνηση που επιφέρει ο καύσωνας.

Δεν είναι ατομική ευθύνη η αντιμετώπισή της, όπως λέει η κυβέρνηση. Είναι συλλογική και κοινωνική, μα πολύ περισσότερο είναι ευθύνη του κάθε εργοδότη να διασφαλίσει τις ασφαλές συνθήκες εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους.

Για τους λόγους αυτούς τις επόμενες ημέρες πρέπει να απαιτήσουμε:

  • Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από του ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.
  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο βαθμούς C. Πλήρες καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμιά περικοπή. (Συλλογική Σύμβαση εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων).
  • Παύση εργασιών για όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθή ομάδες, με πλήρη καταβολή του μεροκάματου και των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Χορήγηση όλων των αναγκαίων μέσων για την ανακούφιση από τη θερμική καταπόνηση, κρύο νερό, κλιματιζόμενοι χώροι.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας για την μείωση της θερμικής καταπόνησης των συναδέλφων.
  • Παύση εργασιών από τις 11:00 και μέχρι την λήξη της εργασίας με πλήρη καταβολή του μεροκάματου και ασφαλιστικών εισφορών.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μια ελάχιστη προστασία των εργαζομένων απέναντι στις συνθήκες καύσωνα. Αποτελούν ζήτημα αντιπαράθεσης με τους κεφαλαιοκράτες που, με την τρομοκρατία ή με το καλόπιασμα, προσπαθούν σε κάθε περίπτωση να αποφύγουν να τα πάρουν. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανωθούν και να επιβάλουν με τη πάλη τους αυτά τα μέτρα, μέσα από το συνδικάτο, με την μαζικοποίηση και να τα προπαγανδίσουν. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απευθύνονται στο Συνδικάτο τους για να επιβάλουμε ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς.

(φωτό αρχείου)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω