Λιγότεροι είναι τις τελευταίες εβδομάδες οι πάγκοι στη λαϊκή αγορά, καθώς λόγω της περιορισμένης κατανάλωσης οι μικροπωλητές δυσκολεύονται να διαθέσουν τα εμπορεύματά τους. Το κόστος παραγωγής περιορίζει και την καλλιέργεια των ειδών, ενώ δέκα παραγωγοί αποφάσισαν να παραδώσουν και τις άδειές τους και να μην βγαίνουν πλέον στη λαϊκή αγορά.
Το κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης έχει φέρει σε δύσκολη θέση παραγωγούς και μικροπωλητές στη λαϊκή αγορά του Βόλου..
Πλέον παρατηρείται τα φαινόμενο να λείπουν πάγκοι, καθώς οι ίδιοι επιλέγουν να τους στήνουν λιγότερες μέρες την εβδομάδα βλέποντας τη δυσκολία που υπάρχει στην κατανάλωση. Παράλληλα αρνητικά επέδρασε και η κακοκαιρία των προηγούμενων εβδομάδων που έπληξε την παραγωγή.
Ο πρόεδρος του συλλόγου μικροπωλητών οπωρολαχανικών στις λαϊκές αγορές κ. Παύλος Δεληγιάννης ανέφερε πως «τους τελευταίους δύο μήνες παρατηρείται μια μείωση της κατανάλωσης που αγγίζει το 40%. Ο κόσμος είναι πελαγωμένος με την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης και κόβει από οπουδήποτε μπορεί. Δυστυχώς πάμε από το κακό στο χειρότερο και δεν ξέρουμε, αν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις. Μάλιστα πληροφορούμαστε πως τις τελευταίες εβδομάδες δέκα παραγωγοί παρέδωσαν τις άδειές τους, καθώς δεν μπορούσαν να βγαίνουν στις λαϊκές αγορές έχοντας να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος, χωρίς να έχουν κάποια βοήθεια».
Παράλληλα ανέφερε πως την περασμένη Δευτέρα στη λαϊκή αγορά έλειπαν τουλάχιστον 30 πωλητές. Και αυτό, γιατί δεν τους συμφέρει πλέον να στήνουν τον πάγκο και να μην έχουν έσοδα. Για παράδειγμα ποιο όφελος θα έχει να έρθει ένας πωλητής από το Πήλιο για να πουλήσει ελάχιστα φρούτα και αν έχουν πενιχρά έσοδα πληρώνοντας παράλληλα το πετρέλαιο και εργατικά χέρια για το ξεφόρτωμα και το φόρτωμα των εμπορευμάτων. Έτσι επιλέγει να καθίσει στο σπίτι και να βγει λιγότερες μέρες την εβδομάδα. Και αγωνιούμε για την οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών γιατί και εμείς ως μικροπωλητές από αυτούς εξαρτιόμαστε. Είμαστε σε απελπιστική κατάσταση».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου παραγωγών λαϊκών αγορών Μαγνησίας κ. Απόστολος Τσακανίκας επισήμανε πως «το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχτεί. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης έχει παρασύρει πολλά πράγματα. Υπάρχει και η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα. Έχουμε πλέον υψηλές τιμές στα λιπάσματα. Πριν λίγο καιρό αγοράζαμε στα 27 ευρώ το ένα τσουβάλι λίπασμα και τώρα η τιμή του έχει ανέβει στα 40. Και, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ή θα μειώσουμε τις παραγωγές ή θα σταματήσουμε να καλλιεργούμε. Δεν θα έχουμε άλλη εναλλακτική. Και ήδη κάποιοι παραγωγοί μειώνουν την παραγωγή τους, δηλαδή εκεί που έβαζαν 2000 ρίζες τομάτας, τώρα βάζουν χίλιες. Συγχρόνως δεν μπορούμε να μεταφέρουμε το κόστος παραγωγής στον καταναλωτή ο οποίος είναι πολύ πιεσμένος. Βλέπουμε καθημερινά στη λαϊκή τους καταναλωτές να αγοράζουν όλο και λιγότερα».

Φώτης Σπανός

 

Περισσότερα Εδω