Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με το αβέβαιο μέλλον του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων 8 αγροτικών προϊόντων της χώρας, λόγω της κυβερνητικής προχειρότητας, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, κ. Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Αναλυτικά, στο κείμενο της ερώτησης, επισημαίνονται τα εξής: «Αμφίβολο, δυστυχώς, φαίνεται να είναι το μέλλον στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων 8 αγροτικών προϊόντων της χώρας, στο πλαίσιο της ριζικής αναθεώρησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων που δρομολογεί η Ελλάδα για τη νέα ΚΑΠ, λόγω αναποτελεσματικής προετοιμασίας και τεκμηρίωσης κατά την υποβολή του Εθνικού Στρατηγικού 2023-27 στην ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν ευρύτατα δει την δημοσιότητα, η αμφιβολία για το μέλλον αφορά, τη βιοµηχανική τοµάτα, τα πορτοκάλια χυµοποίησης, τα σπαράγγια, τα ζαχαρότευτλα, το συµπύρηνο ροδάκινο, την κορινθιακή σταφίδα, τους καρπούς µε κέλυφος και τα µήλα.
Ειδικότερα, στην σχετική αλληλογραφία για το Στρατηγικό Σχέδιο της Νέας ΚΑΠ 2023-2027 που κατέθεσε η χώρα μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο για αναθεώρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων, με την Ελλάδα να αναφέρει ότι «αναγνωρίζει την ορθότητα του σχολίου της Κομισιόν και θα αναθεωρήσει την προσέγγιση όσον αφορά στο μέτρο των συνδεδεμένων ενισχύσεων, τόσο σε επίπεδο προϊόντων-κλάδων, όσο και στο ύψος της ενίσχυσης».
Παράλληλα, στην ίδια επιστολή από πλευράς της Ελλάδας αναφέρεται ότι «το αναθεωρημένο μέτρο θα είναι σε απόλυτη σύμπνοια με τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν στην ανάλυση SWOT, λαμβάνοντας υπόψη την συμπληρωματικότητα με άλλα μέτρα πολιτικής για τα συγκεκριμένα προϊόντα-κλάδους, ενώ θα ληφθούν υπόψη και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας .
Συγκεκριμένα, μεταξύ των προτάσεων της Κομισιόν προς τα Κράτη-Μέλη τονίζεται πως είναι καλύτερα να μη δίνονται οι συνδεδεμένες οριζόντια, αλλά με κριτήρια ποιότητας, προκειμένου να επιδοτηθούν τα βιολογικά προϊόντα, τα ΠΟΠ/ΠΓΕ ή τα προϊόντα καλλιεργητών που παράγονται µε «πράσινες» πρακτικές (π.χ. με στάγδην άρδευση). Παράλληλα, η Επιτροπή βρίσκει ανεπαρκείς τις εξηγήσεις των Κρατών-Μελών, σχετικά με τις παρεµβάσεις τους στο πλαίσιο της συνδεδεµένης εισοδηµατικής στήριξης.
Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται εγχώρια αγροτικά προϊόντα που επιδοτούνται με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 20 εκατ. ευρώ, να βρεθούν εκτός καθεστώτος ενισχύσεων, αφού οι όροι θα αναθεωρηθούν, με την εισαγωγή των ανωτέρω κριτηρίων.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε από τον αρμόδιο Υπουργό να μας εξηγήσει γιατί η ελληνική πλευρά, χωρίς κανένα πρότερο διάλογο και ενημέρωση από τους παραγωγούς των προϊόντων, απάντησε με αυτόν τον τρόπο ως προς την αναθεώρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τη βιοµηχανική τοµάτα, τα πορτοκάλια χυµοποίησης, τα σπαράγγια, τα ζαχαρότευτλα, το συµπύρηνο ροδάκινο, την κορινθιακή σταφίδα, τους καρπούς µε κέλυφος και τα μήλα, καθώς και εάν σκοπεύει να αλλάξει τη στάση της, προστατεύοντας το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών των συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων».