Παρά την παγκόσμια καταδίκη και κατακραυγή για την πρωτοφανή κρατική αεροπειρατεία και τη σύλληψη του αντιφρονούντος δημοσιογράφου, η Λευκορωσία επιμένει στην εκδοχή περί βόμβας. Ανέθεσε μάλιστα την έρευνα σε ξένους εμπειρογνώμονες και έδωσε στη δημοσιότητα συνομιλία που, όπως υποστηρίζει, είχαν ο πύργος ελέγχου του Μινσκ και ο κυβερνήτης του Μπόινγκ. Όσο για το βίντεο όπου ο Ρομάν Προτάσεβιτς εμφανίζεται να παραδέχεται τις κατηγορίες που του προσάπτονται, η οικογένειά του το χαρακτηρίζει προϊόν εξαναγκασμού. Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη μια άτυπη έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών με αντικείμενο τη Λευκορωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Επίσης, ο Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει το θέμα, στη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.
Οι συστάσεις για την προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair προήλθαν από τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου του Μινσκ. Αυτό ισχυρίζεται η Λευκορωσία και δίνει μάλιστα στη δημοσιότητα ηχητικό απόσπασμα από τη συνομιλία του πιλότου του αεροσκάφους. Σε αυτό ενημερώνεται πως το αεροπλάνο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.
Ο πιλότος προσπαθεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία πριν αλλάξει πορεία για το Μινσκ λίγο πριν βγει από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
Ηχητικό απόσπασμα από την πτήση της Ryanair:
– Ποιος ειδοποίησε;
– Το έλαβε η Υπηρεσία Ελέγχου μέσω e-mail.
Οι έρευνες όμως συνεχίζονται και τα ερωτήματα παραμένουν. Για παράδειγμα το γεγονός ότι το αεροσκάφος συνόδευσε ένα λευκορωσικό μαχητικό, την ώρα που οι αρχές τονίζουν ότι ο ίδιος ο πιλότος δέχθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ. Ειδικοί τονίζουν πως ο πιλότος δεν είχε πολλές επιλογές, ειδικότερα εάν το μαχητικό έστειλε με ελιγμούς συγκεκριμένα μηνύματα.
Συνεχίζεται όμως και το θρίλερ με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ρομάν Προτασέβιτς. Ο ίδιος σε βίντεο που δόθηκε από τις αρχές λέει ότι είναι καλά.
“Οι αστυνομικοί μου φέρονται καλά και με σύμφωνα με το νόμο. Συνεχίζω να συνεργάζομαι με τις αρχές και ομολογώ ότι οργάνωνα μαζικές διαδηλώσεις στο Μινσκ”.
Η εικόνα του όμως δείχνει άλλα, όπως υποστηρίζουν και οι δικοί του άνθρωποι, αλλά και η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.
“Αυτά δεν είναι δικά του λόγια. Δεν είναι αυτός ο τρόπος που μιλάει, μοιάζει πολύ συγκρατημένος και φαίνεται ότι είναι ανήσυχος” ανέφερε ο πατέρας του δημοσιογράφου, Ντμίτρι Προτάσεβιτς.
“Είναι ξεκάθαρο ότι τον έχουν χτυπήσει και μιλά υπό πίεση. Δεν έχω αμφιβολία ότι έχει βασανιστεί” λέει η ηγέτης τη αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.
Ακόμη τρεις επιβάτες παρέμειναν στο Μινσκ εκτός από τον Προτάσεβιτς και τη σύντροφό του που κρατούνται. Εκείνη μάλιστα με την κατηγορία της συνομωσίας. Δύο Λευκορώσοι και ένας Έλληνας ο οποίος δηλώνει πως η Λευκορωσία ήταν ο τελικός του προορισμός.
Στις καταγγελίες της Ryanair πως στο αεροσκάφος υπήρχαν πράκτορες της KGB ο Σεργκέι Λαβρόφ απαντά: ” Εκτός από το Λευκορώσο πολίτη, στο Μινσκ έμεινε και η σύντροφός του, Ρωσίδα πολίτης. Μιλήσαμε με τον πατέρα της και η Πρεσβεία μας επικοινώνησε με το Υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας”.
Ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών τονίζει πως ο Αλεξάντρ Λουκασένκο θα πληρώσει για τις ενέργειές του.
“Ξεπερνά τα όρια και η διεθνής κοινότητα δεν θα το αφήσει να συμβεί. Όποιος δικτάτορας παίζει με τέτοιες ιδέες πρέπει να καταλάβει πως θα πληρώσει πικρό τίμημα” τόνισε ο Χάικο Μάας.
Ο Γάλλος ομόλογός του αναφέρει πως πρόκειται για ακόμη μία κλιμάκωση της βίαιης καταστολής του προέδρου της Λευκορωσίας σε κάθε αντίθετη φωνή. Προσθέτει πως η Γαλλία ποτέ δεν θα τον αναγνωρίσει ως πρόεδρο της χώρας του.
Άμεση και σκληρή η ευρωπαϊκή απάντηση στη Λευκορωσία
Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, ήταν μία από τις σπάνιες φορές που είδαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντά γρήγορα και σκληρά αποφασίζοντας κυρώσεις που μπορούν να πλήξουν τη Λευκορωσία και δη την οικονομία της μετά την “επίθεση στην ευρωπαϊκή κυριαρχία” όπως χαρακτηριστικά είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν. Μάλιστα φάνηκε ότι οι αποφάσεις είχαν αποτέλεσμα στον χάρτη που ανάρτησε ο Σαρλ Μισέλ και στον οποίο φαίνεται ότι πάνω από την Λευκορωσία δεν πετούσαν αεροπλάνα.
Europe in action #Belarus #EUCO #RamanPratasevich pic.twitter.com/X1oHlfB2qW
— Charles Michel (@eucopresident) May 25, 2021
Nα σημειωθεί ότι το σχόλιο του politico αναφέρει ότι Έλληνες διπλωμάτες οδήγησαν την ώθηση για μια ισχυρή δήλωση.
Είναι πλέον σαφές πως η ούτως η άλλως απομονωμένη Λευκορωσία οδηγείται στο περιθώριο της Ευρώπης. Μόνος σύμμαχος που έχει απομείνει στο καθεστώς Λουκασένκο είναι το Κρεμλίνο.
Ομόφωνα, με αξιομνημόνευτη ταχύτητα και με σκληρή γλώσσα οι ευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν σαφές μήνυμα στη Λευκορωσία.
“Δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε προσπάθεια να παίξουν ρωσική ρουλέτα με τις ζωές αθώων πολιτών” τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
“Είναι επίθεση στη δημοκρατία, είναι επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης, είναι επίθεση στην ευρωπαϊκή κυριαρχία” είπε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Συμφώνησαν νέες κυρώσεις σε βάρος της και απαγόρευσαν στις εθνικές αερογραμμές της να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο και τα αεροδρόμια των 27. Τον εναέριο αποκλεισμό της Λευκορωσίας ενίσχυσε και η απόφαση πολλών ευρωπαϊκών αερογραμμών να μην χρησιμοποιούν μέχρι νεοτέρας και τον δικό της εναέριο χώρο.
Για την ώρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απάλλαξαν από τις ευθύνες της την Ρωσία λόγω έλλειψης στοιχείων, αλλά εξακολουθούν να υποψιάζονται την ανάμιξή της.
“Η Ρωσία έχει στενές σχέσεις με την Λευκορωσία. Αυτό είναι γνωστό αλλά δεν έχουμε άλλο στοιχείο πέραν αυτού” δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.
“Παρανοϊκή ρωσοφοβία, εμμονικοί να κατηγορούν την Ρωσία για τα πάντα. Στο τέλος θα την κατηγορήσουν που υπάρχει” τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η Γαλλία μάλιστα επιμένει πως η ευρωπαϊκή ασφάλεια περνά από τη Ρωσία και είναι στρατηγικό ζητούμενο ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων μαζί της.
“Ήταν βαθιά πεποίθηση της Γαλλίας εδώ και μήνες η ανάγκη να επανακαθορίσουμε τις σχέσεις μας με την Ρωσία ώστε να μην αντιδρούμε μόνο αλλά να καθορίσουμε μία βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική” σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν
Ενώ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν άμεση διεθνή, διαφανή και αξιόπιστη έρευνα του περιστατικού, όπως το χαρακτήρισαν.
Υπέρμαχος των κυρώσεων στη Λευκορωσία ο πρωθυπουργός
Η ταχύτητα αλλά και το είδος της ευρωπαϊκής αντίδρασης κατά της ακραίας ενέργειας της Λευκορωσίας, είναι δυο στοιχεία που δημιουργούν ικανοποίηση στη ελληνική αποστολή γιατί διαμόρφωσε όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μέγεθος αυτών των αποφάσεων, ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Όμως το θέμα που κυριάρχησε ήταν η πανδημία. “Ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία” είπε ο πρωθυπουργός, που απηύθυνε νέο κάλεσμα προς όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ώθηση που δίνει στην επιχείρηση ‘Ελευθερία’ η συμμετοχή των νέων.
Όπως τόνισε είναι: “θετικό ότι περισσότερα του ενός εμβόλια εγκρίνονται για μικρότερες ηλικίες” και υπογράμμισε “θα συζητήσουμε εμβολιασμό από το Γυμνάσιο για τα παιδιά άνω των 12 ετών. Από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον ΕΜΑ θα δώσει νέα δυναμική»
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί τα αποθέματα για μια ενισχυτική δόση εμβολίων που θα χορηγηθεί 9 με 12 μήνες μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των εμβολιασμών.
Για το ψηφιακό πιστοποιητικό διατύπωσε την προσδοκία του να τεθεί το συντομότερο σε εφαρμογή με ενιαίους κανόνες. Ξεκαθάρισε ότι αποτελεί εργαλείο διευκόλυνσης των μετακινήσεων και κάθε χώρα θα έχει τη δική της εθνική πολιτική, υπενθύμισε όμως όσα είπε στην παρέμβαση του στη Σύνοδο για την ανάγκη να τηρηθεί η αρχή της εθνικότητας.
Η συζήτηση όμως του πρωθυπουργού με τους δημοσιογράφους στράφηκε γύρω και από τα εθνικά θέματα καθώς στον βραχυπρόθεσμο και στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα υπάρχουν ανοιχτές ημερομηνίες για συναντήσεις με την απέναντι πλευρά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς εάν στη διαφαινόμενη επίσκεψη Τσαβούσογλου στη χώρα μας στα τέλη του μήνα θα συναντηθεί και ο ίδιος με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στη γείτονα, απάντησε:
“Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω αυτά τα δημοσιεύματα, καθώς δεν έχουμε ακόμα κάποια επίσημη επιβεβαίωση. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι εφόσον τα προγράμματά μας συμπέσουν, βεβαίως, και αν έρθει ο κύριος Τσαβούσογλου έχω όλη την καλή διάθεση να συναντηθώ μαζί του, όπως εξάλλου συναντήθηκε ο Πρόεδρος Ερντογάν με τον Υπουργό Εξωτερικών όταν πήγε στην Τουρκία”.
Πολιτική κόντρα για την αεροπειρατεία
Το περιστατικό της κρατικής αεροπειρατείας έχει πυροδοτήσει νέο γύρο πολιτικών αντεγκλήσεων στην Ελλάδα. Η ΝΔ καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ συμπάθεια προς το καθεστώς Λουκασένκο, ενώ η αντιπολίτευση αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση για δράση ξένων πρακτόρων σε ελληνικό έδαφος. Δεν είχαμε κανένα τέτοιο στοιχείο, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν οποιοδήποτε στοιχείο για επιβίβαση ξένων πρακτόρων στο αεροσκάφος
“Κανένα στοιχείο. Κανένα. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως ένδειξη ότι οποιοσδήποτε εντός του αεροσκάφους συμμετείχε στη διαδικασία εκτροπής”.
Σφοδρά πυρά για την υπόθεση με το αεροσκάφος της Ryanair ανταλλάσσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Νέα Δημοκρατία:
“Περιμένουμε να μας εξηγήσει γιατί στις 25 Νοεμβρίου του 2020 μαζί με τον κατάδικο Ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Λαγό οι ευρωβουλευτές του ψήφισαν «όχι» σε τροπολογία ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταδίκη του καθεστώτος Λουκασένκο και στην απόρριψη του αιτήματος της Λευκορωσίας που ζητούσε την έκδοση του Ρ. Προτάσεβιτς”.
Η Κουμουνδούρου απάντησε ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου της 26ης Νοεμβρίου 2020, που ασκεί σφοδρή κριτική στο καθεστώς Λουκασένκο.
“Το ‘επιτελικό κράτος’ του κ. Μητσοτάκη, ακόμα και σε μείζονα θέματα εθνικής ασφάλειας, πιάστηκε στον ύπνο και καλό θα είναι η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις αντί να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα. Γιατί και η υποκρισία έχει τα όριά της”.
“Τα πρακτικά αποδεικνύουν ότι ψήφισαν ΟΧΙ μαζί με τον κ. Λαγό. Διαψεύδουν τα πρακτικά του Ευρωκοινοβουλίου ή δεν ξέρουν τι ψήφισαν; Αναμένουμε την απάντησή τους και τη συνέχεια στο σίριαλ αυτογελοιοποίησής τους” τονίζει η ΝΔ.
“Η υπόθεση όμως αυτή αποκαλύπτει την ανεπάρκεια της Υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας μας και της διορισμένης με προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού, Διοίκησης της” ανέφερε ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.
Υποκρίνεται ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης.
Καταδικαστέα η σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ, υπογράμμισε η Ελληνική Λύση.
“Δεν μπορούμε όμως να μην στηλιτεύσουμε και την αβάσταχτη υποκρισία της ΕΕ και της Κυβέρνησης, που κίνησαν γη και ουρανό για έναν ‘ακτιβιστή’ νεοναζί” ανέφερε το ΜέΡΑ 25.
Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή, Αννα Παπασωτηρίου, Γιάννης Φασουλάς – Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Αποστολή στις Βρυξέλλες: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Σχετικό Άρθρο: Για δύο μήνες παρατείνεται η προφυλάκιση της Ρωσίδας φίλης του Προτάσεβιτς