Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητάτε το αντιδραστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις».

Η κυβέρνηση, όπως δείχνει το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει, θέλει να ξεμπερδεύει με την ψήφιση του νομοσχεδίου με συνοπτικές διαδικασίες. Έτσι την Παρασκευή θα γίνουν δύο απανωτές συνεδριάσεις, η μία με τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς και η δεύτερη με τη συζήτηση επί των άρθρων. Τη Δευτέρα θα γίνει η τελική συνεδρίαση, ώστε την Τρίτη να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια προκειμένου να έχει ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζομένους στις μονάδες Υγείας να απορρίψουν το νομοσχέδιο, ως τμήμα της ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής και να διεκδικήσουν την πλήρη ανάπτυξη, παράλληλα, ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας και φυσικά Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

Νόμος που διασφαλίζει τη …συνέχεια

Πολύ συνοπτικά, με το νομοσχέδιο ενισχύονται τα χαρακτηριστικά του ΕΟΠΥΥ ως «ιδιωτικού ασφαλιστικού οργανισμού» και των παροχών του σε ανταποδοτική βάση, ενώ τα κριτήρια «ποιότητας» που θεσμοθετούνται για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να λύσουν τις ελλείψεις των ιατρικών μηχανημάτων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, την πλήρη απουσία τους από ορισμένες περιοχές και τον εξαναγκασμό σε επιπλέον πληρωμές από τους ασθενείς.

Θεσπίζει τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που έρχεται να συμπληρώσει τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τον «οικογενειακό γιατρό» και λειτουργεί ως «κόφτης» σε βάρος των αναγκών και του «κόστους» των ασφαλισμένων, καθώς ο ρόλος του είναι να περιορίζει τις αναγκαίες εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις.

Προβλέπει τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι συνεχίζεται η προσαρμογή των δημόσιων νοσοκομείων στην επιχειρηματική λειτουργία τους, προκειμένου να αυξήσουν την «αυτοχρηματοδότησή» τους μέσα από τις έμμεσες και άμεσες πληρωμές των ασθενών. Με τη ρύθμιση αυτή ενεργοποιείται παλαιότερος νόμος του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο διατήρησε σε πλήρη ισχύ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, επιβεβαιώνοντας ότι συνεχίζει πάνω στο «έργο» του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «το θεωρώ θετικό ενός νομοσχεδίου να κάθεται σε υπάρχοντες νόμους». Κάνοντας σαφές ότι το κράτος έχει συνέχεια, πρόσθεσε: «Δηλαδή, τι είμαστε; Ερχεται μια κυβέρνηση, φέρνει έναν άλλον νόμο; Προφανώς αλλάζουμε διατάξεις και προσπαθούμε να διορθώσουμε».

Οσο για τις διατάξεις για τον ΕΟΠΥΥ και την κριτική ότι ενισχύονται τα χαρακτηριστικά του ως ιδιωτικού οργανισμού, ανέφερε: «Τι είναι το κομμάτι ιδιωτικοποίησης; Ο ΕΟΠΥΥ αυτήν τη στιγμή, όπως λειτουργεί, δεν παίρνει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα;».

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζεται στο ότι η «μεταρρύθμιση» που προωθείται «είναι κατώτερη των αναγκών και προσδοκιών που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση, ιδιαίτερα απέναντι σε κοινωνικούς εταίρους», ότι «η κυβέρνηση δεν έχει πια ούτε το πολιτικό κεφάλαιο να επιχειρήσει μία συγκροτημένη, νεοφιλελεύθερης προφανώς κοπής, αλλά συγκροτημένη νομοθετική παρέμβαση», ότι «εννοιολογικά είναι προβληματική η αλλαγή του όρου του οικογενειακού γιατρού σε προσωπικό» και άλλα παρόμοια που ανέφερε ο εισηγητής του, Αν. Ξανθός.

Να το απορρίψουν οι εργαζόμενοι!

«Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο βάζει τη δική της σφραγίδα στην ήδη υποβαθμισμένη και ανεπαρκή δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως είναι σήμερα, αλλά και στην τυπική διάλυσή της», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται «για ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο, που η εφαρμογή του ξεκίνησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, με τη σημερινή κυβέρνηση να συνεχίζει επάξια τις αναδιαρθρώσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε ό,τι αφορά υποδομές και προσωπικό, στη λογική να μην επιβαρύνεται το κράτος. Με παροχές, αντίστοιχα, του ελάχιστου στοιχειώδους πακέτου για τους ασθενείς, που θα πρέπει να κοστίζουν …πιο ελάχιστα σε κράτος και ασφαλιστικά ταμεία».

Γι’ αυτό, τόνισε, «οι προβλέψεις του νομοσχεδίου δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – δηλαδή πρωτογενούς πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης – μέσα από την ανάπτυξη των σύγχρονων κρατικών μονάδων Υγείας που να καλύπτουν δωρεάν όλες τις λαϊκές ανάγκες. Πρόκειται για σχέδιο που θα παρέχει κάποιες στοιχειώδεις υπηρεσίες, ενισχύοντας περισσότερο την ατομική ευθύνη και το κόστος για την κάλυψη των αναγκών σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Συνεχίζοντας έκανε λόγο για στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΕ «που όλα τα κόμματα αποδέχεστε και όλες οι κυβερνήσεις με συνέπεια και συνέχεια τον υλοποιήσατε τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό διότι έχετε κοινή θέση ότι από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εξαρτάται η μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών για την υγεία του λαού, δηλαδή το πόσο να στοιχίζει η υγεία της εργατικής τάξης.

Και πρέπει να στοιχίζει όσο το δυνατόν λιγότερο στο κράτος και στους επιχειρηματικούς ομίλους που αυτό το αστικό κράτος υπηρετεί. Είναι αυτό ακριβώς που απαιτούν και χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, προκειμένου να διασφαλίζουν φθηνούς εργαζόμενους, με ελάχιστο επίπεδο υγείας, για να είναι ικανοί προς εκμετάλλευση. Και αυτό, φυσικά, αποτελεί προϋπόθεση για την αναθέρμανση της κερδοφορίας τους».

«Να το απορρίψουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι στις μονάδες Υγείας, ως τμήμα αυτής ακριβώς της ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής, διεκδικώντας την πλήρη ανάπτυξη, παράλληλα, ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας και φυσικά Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», κατέληξε.

Στη συνέχεια ο Γ. Λαμπρούλης τοποθετήθηκε αναλυτικά επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Δείτε βίντεο:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω