Στα όρια της αρχαίας πόλης του Ομολίου και στο τέλος ενός δύσβατου μονοπατιού, παρακλάδι του δρόμου που οδηγεί στο Θέατρο Τεμπών, εντοπίζεται εδώ και αρκετούς αιώνες το ασκηταριό της Αγίας Παρασκευής.
Πρόκειται για έναν ναό φυσικά διαμορφωμένο σε κοίλωμα βράχου, περιστοιχισμένο από τοιχίο πετρών και τεμαχίων πλίνθων και πιθανότατα χρονολογούμενο στην εποχή των Παλαιολόγων. Δυστυχώς, σήμερα έχει καταστραφεί μερικώς, με αποτέλεσμα να διατηρείται σε χαμηλά ερείπια.
Ωστόσο, η αναφορά στο συγκεκριμένο ασκηταριό δεν συνιστά καθόλου τυχαία επιλογή, αφού -όπως αποδεικνύεται από μαρτυρία- το ακολουθεί μια μακάβρια ιστορία, την οποία οι περισσότεροι θα επιθυμούσαν να πληροφορηθούν. Και ίσως αυτή η αποκάλυψη να είναι ο λόγος που σύντομα θα επισκεφθούν το σημείο.
Με τους περισσότερους κατοίκους του Ομολίου να γνωρίζουν το παρελθόν του ναού, το onlarissa.gr επισκέφθηκε το χωριό, συνάντησε μια ηλικιωμένη, η οποία μέχρι σήμερα ενεργεί και μεριμνά για τη διατήρηση της Αγίας Παρασκευής και έμαθε για το φέρετρο που βρίσκεται τοποθετημένο εντός αυτής.
Η ιστορία έχει ως εξής… Εκεί στις χαράδρες της περιοχής κατοικούσε ομάδα ασκητηρίων, η οποία είχε ως «κυριακό», δηλαδή ως κεντρικό ναό την έως τώρα Αγία Παρασκευή. Τη δεκαετία του 1950 όταν έγιναν προσπάθειες αναστήλωσης του ναού, οι τότε κάτοικοι του Ομολίου εντόπισαν κάτω από λίθους που είχαν αποκολληθεί ανθρώπινα οστά, ισχυριζόμενοι πως ίσως ανήκουν στους ασκητές. Μάλιστα, ζητήθηκε από κάτοικο του χωριού που ειδικευόταν στην κατασκευή φέρετρων, να διαμορφώσει μία κάσα για τη διάσωσή τους.
Από τότε, εδώ και 70 χρόνια περίπου, υπάρχει ένα φέρετρο πίσω από το τοιχίο του ναού στο οποίο εμπεριέχονται οστά! Κάθε καλοκαίρι, την ημέρα της εορτής της Αγίας Παρασκευής οι πιστοί διασχίζουν το απόκρημνο μονοπάτι και προσέρχονται στο ασκηταριό έστω για ένα κερί.
Όπως φαίνεται, όμως, η συγκεκριμένη διαδρομή συναποτελεί γενικά μια ιδιαίτερη εξόρμηση, ειδικά για τους «περίεργους» κι εκείνους που φλερτάρουν με μακάβριες ιστορίες!
Δείτε βίντεο με τη διαδρομή προς το ασκηταριό:
Δείτε φωτογραφίες από το ναό και το φέρετρο:
Ρεπορτάζ: Νικόλας Σελητσιανιώτης
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις