Στη Λογοτεχνική Γωνία πραγματοποιήθηκε σήμερα, το απόγευμα της Τρίτης, η πρώτη ημερίδα αστυνομικής λογοτεχνίας για την πόλη της Λάρισας, ανοίγοντας μία μεγάλη συζήτηση γύρω από τα αληθινά εγκλήματα στην Ελλάδα, καθώς και το τρομακτικό ποσοστό της εγκληματικότητας/παραβατικότητας στη χώρα μας το πρώτο μισό του 2024.

«Αστυνομική λογοτεχνία γιατί προκαλεί και ιντριγκάρει τον κόσμο, γιατί έχει μεγάλη δεξαμενή αδρεναλίνης» σημείωσε σε δηλώσεις του ο ομιλητής της εκδήλωσης και ιδιωτικός ερευνητής κ. Γιώργος Τσούκαλης, εκφράζοντας την επιθυμία μεταφοράς των συγκλονιστικών υποθέσεων στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη.

«Σήμερα θα ξεκινήσουμε με μια σημαντική υπόθεση, που είχε συνταράξει ολόκληρη την κοινή γνώμη. Την υπόθεση του Άλεξ στη Βέροια. Μια υπόθεση για την οποία είχα κάνει 28 ταξίδια, πήγαινε έλα στη Βέροια με τον παλιό δρόμο, και άλλα 11 ταξίδια στη Θεσσαλονίκη για τα δικαστήρια». Όπως επεσήμανε «οι εκδηλώσεις αυτές έχουν αύρα πολιτισμού. Μπορεί να μας θυμίζουν εγκλήματα, αλλά δεν παύουν να είναι εκδηλώσεις πολιτισμού που δίνουν το κίνητρο σε καταπληκτικούς συγγραφείς να γράφουν υπέροχα βιβλία».

Ερωτηθείς για τις απανωτές γυναικοκτονίες τόνισε πως «το 2024 δεν μπήκε καλά. Έχουμε μια αύξουσα γεωμετρική πρόοδο σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα, σε ό,τι αφορά γενικά την παραβατικότητα. Στατιστικά βλέπουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024 βρίσκεται σε επίπεδα δύο και τριών χρόνων. Συνετέλεσε και η πανδημία, αλλά υπάρχει και η αδιαφορία των πολιτών. Είμαστε πολίτες του καναπέ. Δεν είναι δυνατόν όταν ακούμε να συμβαίνει κάτι στο διπλανό διαμέρισμα να μη γινόμαστε ενεργοί. Όλα τα εγκλήματα έχουν ένα προπομπό από συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα αν τα αξιολογήσουμε, μπορούμε όχι απλά να μειώσουμε αλλά να μηδενίσουμε τις γυναικοκτονίες. Είναι πολλή μικρή η Ελλάδα και δεν της αναλογεί αυτό το ποσοστό, που έχουμε ήδη στο πρώτο πεντάμηνο».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Γάλλος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Herve Le Corre. Μιλώντας για τα αστυνομικά βιβλία, ανέφερε πως«μέσα από αυτά μπορούμε να κοιτάξουμε, να καταλάβουμε τον κόσμο και ίσως να τον αλλάξουμε».

«Το φεστιβάλ Agatha βγαίνει στην επαρχία για να διαδώσει τις αρχές της αγάπης προς την αστυνομική λογοτεχνία και να προωθήσει ταυτόχρονα το αστυνομικό μυθιστόρημα» υπογράμμισε από πλευράς του o συγγραφέας, κριτικός αστυνομικής λογοτεχνίας κ. Γρηγόρης Αζαριάδης.

Τέλος, αναφερόμενος στην ομιλία του, ο ψυχοθεραπευτής, οικογενειακόςς θεραπευτής, dr Γιώργος Γιαννούσης, είπε πως σχετίζεται «με τις διασυνδέσεις που έχει το έγκλημα, με τις ψυχικές διεργασίες του ανθρώπου καθώς και με τις συνιστώσες που το παράγουν. Δύο πυλώνες που μπορούν να στηρίξουν και την πλοκή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος. Προτού φτάσει κάποιος στο έγκλημα, έχει πρώτα σκοτώσει κάτι μέσα του. Συνήθως αυτοί που ποιούν ένα έγκλημα, έχουν ήδη τραυματιστεί. Για να γίνει κάποιος θύτης, πρώτα έχει υπάρξει θύμα. Αυτό το βλέπουμε σε όλες τις μορφές του εγκλήματος» κατέληξε σε δηλώσεις του.

Την ημερίδα συντόνισε η συγγραφέας Ιωάννα Γκανέτσα. Αυτή τελέστηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων, το Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha και το βιβλιοπωλεία Monogram, καθώς και με την υποστήριξη του ΝΗΜΑ – Ινστιτούτο Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας και Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Δείτε φωτογραφίες: 

Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας – onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω