Η απόφαση του ΣτΕ για τις τριετίες, «όπως έχει διαρρεύσει, δεν είναι τόσο καλή όσο καταλάβαμε από τα δημοσιεύματα. Είναι καλή επειδή προφανώς λέει όχι σε αυτό που υποστήριζε ο ΣΕΒ, αλλά δεν υπάρχει μια αιτιολογία στέρεη στην οποία να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ότι το θέμα έχει λυθεί», τόνισε ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο.
Όπως είπε, «δεν είναι μια ξεκάθαρη απόφαση που περίμεναν οι εργαζόμενοι και η οποία θα έλεγε ότι “αυτό που λέει ο ΣΕΒ δεν ισχύει”. Είναι μια απόφαση η οποία 2 χρόνια μετά την εκδίκαση, απορρίπτει την προσφυγή του ΣΕΒ χωρίς όμως να την κρίνει επί της ουσίας. Λέει ότι αρμόδιο δικαστήριο είναι ο Άρειος Πάγος, όταν θα έρθει να δικάσει μια εργατική διαφορά».
Σύμφωνα με τον ίδιον, «πρακτικά, δεδομένου ότι η εγκύκλιος δεν “έπεσε” στο ΣτΕ, συνεχίζει να ισχύει, άρα οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώνουν με αυτόν τον τρόπο. Το σκεπτικό όμως της απόφασης, είναι ότι επειδή δεν παράγει δεσμευτικότητα η εγκύκλιος, για τον λόγο αυτό δεν είναι εκτελεστή, και δεν μπορούσε να τον προσβάλει ο ΣΕΒ. Μα αν δεν παράγει δεσμευτικότητα, δεσμεύονται οι επιχειρήσεις να πληρώνουν τριετίες; Εδώ είναι το ερώτημα».
Ο κ. Τσουκαλάς ξεκαθάρισε ότι μόνο το υπουργείο Εργασίας μπορεί να λύσει το θέμα. «Ο ΣΕΒ υποστήριζε ότι η τότε κυβέρνηση δεν έγραψε ρητά στον νόμο ότι παρασύρονται και οι τριετίες και πήγε να το κάνει με εγκύκλιο, για αυτό θεωρούσε ότι δεν ισχύει καθώς δεν μπορεί μια εγκύκλιος να αναδιαμορφώσει τον νόμο. Η τότε κυβέρνηση, από την πλευρά της, έλεγε ότι αυτή είναι η βούληση του νομοθέτη. Επομένως, η τωρινή κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα, νομοθετώντας, να πει ότι όταν μιλάμε για κατώτατο μισθό δεν μιλάμε μόνο για τον εισαγωγικό, αυτόν που αφορά την πρώτη τριετία, αλλά μιλάμε για μιλάμε για τον κατώτατο μισθό συν τις τριετίες που φτάνουν έως και τις τρεις», υπογράμμισε.
Ο εργατολόγος επισήμανε ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν αλλάζει κάτι από το 2019, απλά απορρίπτει την προσφυγή του ΣΕΒ που έλεγε ότι δεν ισχύει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας του 2019. Άρα επί της αρχής, οι εγκύκλιοι που ισχύουν προβλέπουν ωριμάνσεις από το 2019. Υπενθύμισε ότι ο ΣΕΒ είχε προσφύγει υποστηρίζοντας ότι η αύξηση που είχε γίνει το 2019 – 11% στον κατώτατο μισθό, από τα 560 ευρώ στα 650 ευρώ – αφορά μόνο τον «γυμνό» μισθό, ενώ έχουμε και τις πολυετίες. Σήμερα για παράδειγμα είναι 663 ευρώ ο εισαγωγικός, η πρώτη τριετία πηγαίνει 729,3 ευρώ, η δεύτερη 795,6 ευρώ και η τρίτη 861,90 ευρώ.
«Όταν λέμε πολυετίες, μετράμε έως το 2012. Από εκεί και πέρα παραμένουν παγωμένες, μέχρι η ανεργία να πέσει στη χώρα μας στο 10%. Άρα όταν μιλάμε για κάποιον που παίρνει 3 τριετίες, δηλαδή 861,9 ευρώ, είναι επειδή το 2012 είχε 9 χρόνια. Ο ΣΕΒ έλεγε για όλους, όσα χρόνια και αν είχαν το 2012, πρέπει να είναι μόνο ο εισαγωγικός, δηλαδή 650 ευρώ που τώρα έχει γίνει 663 ευρώ. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της προσφυγής του, κακώς η εγκύκλιος λέει ότι παρασύρονται και οι πολυετίες έως του 2012, και εμείς θεωρούμε ότι είτε είχατε ένα χρόνο μέχρι το 2012, είτε 5 χρόνια, είτε 15 χρόνια, ο κατώτατος μισθός είναι 650 ευρώ», εξήγησε ο ίδιος.
«Η απόφαση όμως δεν λέει ότι είναι λάθος αυτό που υποστηρίζει ο ΣΕΒ. Η απόφαση λέει ότι αυτή η εγκύκλιος έκανε μια ερμηνεία, δεν είναι εκτελεστή διοικητική πράξη, άρα δεν είμαι αρμόδιο δικαστήριο για να την κρίνω και για αυτό απορρίπτω ως απαράδεκτη την προσφυγή του ΣΕΒ», πρόσθεσε ο κ. Τσουκαλάς.