Σοκαρισμένη παραμένει η παγκόσμια κοινή γνώμη από τη νέα μαζική δολοφονία μαθητών Δημοτικού Σχολείου στο Τέξας με δράστη έναν 18χρονο κάτοικο της περιοχής.
Σε μια προσπάθεια, ανάγνωσης τέτοιων εγκλημάτων και της αμερικάνικης πραγματικότητας με την οπλοκατοχή, ζητήθηκε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, στην εκπομπή “Μένουμε Πρώτο” και την Έλενα Καραγιάννη η επιστημονική άποψη του Κυριάκου Μπαμπασίδη, Διδάκτορα Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Hall της Αγγλίας.
Ειδικά στις ΗΠΑ, ανέφερε, ότι τέτοια γεγονότα έχουν μια συχνότητα σε σχέση με την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Πρέπει να προβληματιστούμε ως κοινωνία, τόνισε, γιατί συμβαίνουν μέσα σε σχολικό χώρο και από μαθητές. Αυτά δεν τα αντιμετωπίζουμε στα πανεπιστήμια, τα έχουμε σε Γυμνάσια και Λύκεια.
Αναφορικά με τη γεωγραφία του εγκλήματος, είπε ότι οι ΉΠΑ είναι ένα ομοσπονδιακό κράτος με κάθε Πολιτεία να έχει τη δική της νομοθεσία, κουλτούρα, πολιτισμό, κοινωνικό-οικονομικό υπόβαθρο που βασίστηκε στο Αμερικάνικο Σύνταγμα της Ανεξαρτησίας και στην ουσία σε κανέναν περιορισμό για τα όπλα. Στην πραγματικότητα στην Αμερική τα όπλα δεν υπόκεινται σε σοβαρό έλεγχο κι αυτό γιατί η οπλοκατοχή είναι στην κουλτούρα του Αμερικανού πολίτη που χρεώνει την ύπαρξή του ως κράτος, έθνος, την ανεξαρτησία του στην κατοχή των όπλων. Χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τους ιθαγενείς, όταν ήρθαν οι πρώτοι έποικοι από την Ευρώπη και την Αγγλία.
Χωρίς τα όπλα δεν θα μπορούσε να υπάρξει Αμερική. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι η οπλοφορία, η οπλοκατοχή είναι μπολιασμένη με την ίδια την ύπαρξη της ελευθερίας.
Αυτό βέβαια έχει τις παρενέργειές του στη σύγχρονη εποχή.
Στις τέσσερις τροποποιήσεις του Συντάγματος κανείς δεν άγγιξε το θέμα των όπλων.
Βέβαια έχει αρχίσει μια κουβέντα κατά πόσο θα πρέπει να περιοριστεί από τον νόμο η ελεύθερη πρόσβαση στα όπλα.
Όπως είναι δεδομένες οι Πολιτείες, σε αχανείς εκτάσεις η ασφάλεια των Αμερικανών βασίζεται στην ύπαρξη όπλων.
Η γεωγραφία δηλαδή βοηθάει.
Σχετικά με την ηλικία, πρόσθεσε ότι μιλάμε για εφήβους και ως προς το φύλο, μιλάμε για το αρσενικό.
Το έγκλημα είναι κυρίως ανδρικό “προνόμιο” γιατί βασίζεται στη μυϊκή δύναμη, στην κουλτούρα, στις έμφυλες διαστάσεις, στα πατριαρχικά πρότυπα. Το ίδιο συμβαίνει και στις συμμορίες ανηλίκων που ανδροκρατούνται.
Ο συνδυασμός της σύγχρονης εποχής όπου το έγκλημα αναπαράγεται και διδάσκεται μέσα από το διαδίκτυο, τα social media με όλες αυτές τις προϋποθέσεις, είναι η πεμπτουσία. Ενας έφηβος, που έχει στην κατοχή του όπλο και δεν έχει την ωριμότητα να το χειρίζεται όπως την ωριμότητα στη διαχείριση καταστάσεων, σε συνδυασμό με τη Γεωγραφία, το τι συμβαίνει στον μικρόκοσμο των μαθητών και των εφήβων και πώς επιδρούν πάνω τους όλα αυτά, το σχολείο, η οικογένεια και οι φίλοι, τότε αν αποτύχουν όλοι, το εκπαιδευτικό σύστημα που είναι ανταγωνιστικό ξεβράζει ένα παιδί, δέχεται μπούλινγκ και δεν διαθέτει τις δυνατότητες να ανταποκριθεί σε αυτό τον ανταγωνισμό, μένει στο περιθώριο και τέτοια παιδιά καταλήγουν σε συμμορίες. Γίνονται καλοί στο έγκλημα.
Είναι συνδυαστικά όλα μαζί. Είναι απόδειξη αποτυχίας του εκπαιδευτικού συστήματος.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος