Η εξαμηνιαία επιστημονική επετηρίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου αισίως μπήκε στον 5ο χρόνο κυκλοφορίας της. Το 9ο τεύχος είναι αφιερωμένο στην ιερωσύνη, όχι μόνο από θεολογικής πλευράς, αλλά και με βάση τις προοπτικές της ιερατικής διακονίας στους καιρούς μας. 37 συνεργάτες του περιοδικού κατέθεσαν κείμενα σε έναν πλούσιο τόμο, έκτασης 489 σελίδων, που δείχνει για μία ακόμη φορά τις δυνατότητες τόσο της τοπικής Εκκλησίας, όσο και του νομού να προσεγγίσει ανθρώπους που έχουν και γνώση και εμπειρία, αλλά και διάθεση να καταθέσουν πολύτιμη μαρτυρία ζωής στο σήμερα.
Το τεύχος είναι δομημένο σε 7 ενότητες. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στην ιερωσύνη ως δωρεά και μαρτυρία. Ξεχωρίζουν τα κείμενα του Μητροπολίτου Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως, Γεφύρας και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου (του από Λαρίσης), με τίτλο “Τελείται επί της γης”, του Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, καθηγητού της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, με τίτλο “Χάρισμα εν τη Εκκλησία και διακονία εν τω κόσμω”, του Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα με θέμα το σύνδρομο κόπωσης και εξάντλησης του κληρικού (burn out), του Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου με τίτλο “Εάν το άλας μωρανθή”. Αξιοσημείωτες οι μελέτες και οι προτάσεις των π. Βασιλείου Θερμού, π. Ευαγγέλου Γκανά, π. Δημητρίου Χαρισίου, π. Γρηγορίου Κωνσταντίνου, π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού, π. Ιωάννη Γκιάφη, όπως επίσης και οι προβληματισμοί των Κωνσταντίνου Νούση, Λευτέρη Βάσσου και Μόσχου Λαγκουβάρδου. Μέσα από αυτές διαφαίνεται ότι η ιερωσύνη δεν είναι υπόθεση της ποιμαίνουσας Εκκλησίας, αλλά όλων των ανθρώπων, καθώς η διακονία του κληρικού καλείται να συναντήσει τον καθέναν και την καθεμία, ανεξαρτήτως πίστης, ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου, στην κοινωνία της αγάπης. Ταυτόχρονα, τίθεται το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, διότι θίγονται ζητήματα όπως η ανάγκη για διάλογο με τον κόσμο, τα κωλύματα και η ανάγκη επικαιροποίησής τους, ο τρόπος με τον οποίο ο κληρικός μπορεί να υπερβεί την ανία σε μια κοινωνία ανίας, η ανάγκη για επαναδιοργάνωση της ενορίας, σημεία στα οποία όλη η κοινωνία μπορεί να προσλάβει ωφέλη από την αναδιοργάνωση της εκκλησιαστικής ζωής.
Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει αναφορά σε ιερατικές μορφές. Ξεχωρίζουν τα αποσπάσματα από το ημερολόγιο του μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης και Πλαταμώνος Θεολόγου Πασχαλίδη, η αναφορά του γιατρού και ιστοριοδίφη Νικόλαου Παπαθεοδώρου στον από Λαρίσης Μητροπολίτη Εφέσου άγιο Διονύσιο Καλλιάρχη, το κείμενο του νομικού Νίκου Τσιρέλη για τον Επίσκοπο Πλαταμώνος Αμβρόσιο Κασσάρα και την εθνική του δράση, του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ντίνου Αυγουστή για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό, του π. Ρωμανού Κενανίδη, για την θεολογία του σπουδαίου πνευματικού π. Συμεών Κραγιόπουλου και η μυσταγωγική αναφορά του Καθηγητή Αγιολογίας και Άρχοντος Πρωτονοτάριου του Οικουμενικού Θρόνου Σωτήριου Μπαλατσούκα για τον γέροντα Αιμιλιανό τον Σιμωνοπετρίτη.
Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει επιστημονικά άρθρα για την ιστορία του τόπου από τους Κ. Σπανό, Θαδδαίο Σίνκο και Βαγγέλη Ρηγόπουλο, ενώ το τέταρτο μέρος είναι αφιερωμένο σε θέματα ορθόδοξης πνευματικότητας, με πρωτότυπες συνεργασίες των π. Ιγνατίου Μουρτζανού, πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Λαρίσης, Αθανασίου Χρυσοβέργη και Σταύρου Γουλούλη. Το πέμπτο μέρος είναι αφιερωμένο στον μακαριστό πρωτοπρεβύτερο Δαμιανό Μυλωνάκη και τον αείμνηστο πρωτοψάλτη Αθανάσιο Πέττα, με συνεργασίες του π. Αθανασίου Γκατζώνα και του Γεωργίου Τερζούδη. Στο έκτο μέρος, το εορτολόγιο, περιλαμβάνονται κείμενα του Μητροπολίτου Λαρίσης Ιερωνύμου, του Πρωτοσυγκελλεύοντος της Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης π. Χρυσοστόμου Γκλίβα, του καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας π. Μιχαήλ Κόνια, του θεολόγου και κοινωνιολόγου Αρχιμ. Χρυσοστόμου Χρυσόπουλου και της φιλολόγου κ. Αργυρώς Αγγελάκη.
Η έκδοση κλείνει με τον διάλογο της Εκκλησίας με τον καιρό μας. Επτά εξαιρετικοί συγγραφείς, η λογοτέχνης κ. Μπέττυ Μαγρίζου, η αρχαιολόγος κ. Σταυρούλα Σδρόλια και η συνεργάτης της στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας κ. Γραμμάτω Παπαναστασούλη, η ψυχολόγος κ. Βαρβάρα Βασιλάκη, ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Τσαντήλας, η λαογράφος κ. Φανή Καλοκαιρινού και ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Έρφουρτ Λαρισαίος κ Βασίλης Μακρίδης, δίνουν όψεις του καιρού μας πολύτιμες για τον αναγνώστη. Ειδικά το κείμενο του τελευταίου αναφέρεται στον ορθόδοξο χριστιανικό κοσμοπολιτισμό, ένα φαινόμενο της εποχής μας, που οδηγεί σε τομή των γεωπολιτικών εξελίξεων στον ορθόδοξο κόσμο με την ματιά ενός εξαίρετου επιστήμονα και ερευνητή, που θα προκαλέσει συζητήσεις.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, “γιατί είναι ακατάληπτη η ιερωσύνη; Διότι την βιώνουν και την κατανοούν μόνον όσοι την ζουν και την ασκούν με συνέπεια. Πώς να καταλάβει κάποιος την ιερωσύνη όταν δεν έχει πιάσει ποτέ το Άγιο Δισκάριο και το Άγιο Ποτήριο και δεν έχει πει ποτέ στην ζωή του «Τα σα εκ των σων…»; Πώς να καταλάβει όταν δεν έχει σηκωθεί από την Εξομολόγηση με την ψυχή βαρειά από τις αμαρτίες άλλων; Πώς να καταλάβει όταν δεν έχει έλθει ποτέ αντιμέτωπος με τον πόνο και το κλάμα του λαού μας και την αίσθηση ότι είναι ανήμπορος να σηκώσει όλο αυτό ή να προσφέρει οτιδήποτε;”.
Το περιοδικό μπορεί κάποιος να το προμηθευθεί από τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και από ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις