Μεγάλη απογοήτευση για τον “αποκεφαλισμό” των μεγάλων πλατάνων στο περιβάλλον του Πηνειού ποταμού, στα παρόχθια μέρη και τα αναχώματα, στις περιοχές από Φωτάδα, Κεφαλόβρυσο, Ρόγκια, Βαλομάνδρι και στη συνέχεια Παραπόταμο κλπ.
Τα περισσότερα πλατάνια ήταν πάνω από 40 χρόνια ζωής και τώρα έφτασε το τέλος τους…
Έφτασε το τέλος τους με δύο τρόπους!!
Ο ένας είναι γιατί πολλά από αυτά έχουν ξεραθεί από την ασθένεια (μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου), που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια σε πολύ έντονο βαθμό, αφού αιωνόβια πλατάνια σε πολλές περιοχές του Νομού Τρικάλων και στις πλατείες των χωριών που αποτελούσαν σύμβολα, έφτασαν να ξεραθούν τελείως!
Ο άλλος τρόπος, είναι ο “αποκεφαλισμός” και των υγιή πλατάνων, αυτών που βρίσκονται τουλάχιστον 15 μέτρα σε απόσταση από έναν πλάτανο που έχει ξεραθεί από τη νόσο.
Το trikalaola.gr το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται συνεχώς αποδέχτης των έντονων αντιδράσεων, κυρίως των κατοίκων των περιοχών αυτών, όπου γίνεται η κοπή των δέντρων από ιδιωτική εταιρία, μετά από απόφαση του δασαρχείου Τρικάλων.
Τα πλατάνια που έχουν κοπεί έως τώρα είναι εκατοντάδες, ξερά και χλωρά.
Και ερωτάται το Δασαρχείο Τρικάλων και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, τα ξερά πλατάνια κανείς δε φέρνει αντίρρηση να κοπούν, αλλά γιατί δεν δίνεται μία ευκαιρία στα υγιή πλατάνια μήπως επιβιώσουν;
Έσω κι αν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο αυτό που γίνεται και να κόβονται και τα υγιή πλατάνια δεκάδων ετών που βρίσκονται σε απόσταση 15 μέτρων από τα ξερά.
Και το παράδοξο είναι πως από συστάδες που υπήρχαν ξερά και χλωρά μαζί, δεν έμεινε τίποτα όρθιο!!! Από τις συστάδες που “αποκεφαλίστηκαν” τι νόημα είχε να κοπούν και τα υγιή αφού αύριο μεθαύριο δεν θα υπάρχει κανένας πλάτανος για να μολυνθεί, υποτίθεται από τα άρρωστα πλατάνια…
Και μέσα σε όλα αυτά, εφόσον το Δασαρχείο Τρικάλων αποφάσισε να γίνει αυτή η διαδικασία κοπής και εξυγίανσης του περιβάλλοντος που ζούσαν τα πλατάνια, γιατί αφήνονται τα κλαδιά με μικρή διατομή χωρίς να γίνει με προσοχή η συλλογή και η αποτέφρωση, αφού μεταφερθούν σε άλλο μέρος.
Αυτά που μένουν δηλαδή κάτω δεν μολύνουν την περιοχή;
Δηλαδή οι μεγάλοι κορμοί και τα μεγάλα χοντρά κλαδιά μεταφέρονται αλλού για αποτέφρωση ή για άλλη εκμετάλλευση, πράγμα που δεν ενδιαφέρει βεβαίως τους πολίτες, αυτά μολύνουν μόνο το περιβάλλον και τα εναπομείναντα πλατάνια, ποια εναπομείναντα δηλ…???
Στο περιβάλλον του Πηνειού όμως υπάρχουν και ιδιοκτησίες με πλατάνια μέσα, οι οποίες ιδιοκτησίες υπάρχει η ανάλογη φορολόγηση από το κράτος και μερικά από αυτά έχουν χαρακτηριστεί δασικές εκτάσεις… άλλο κι αυτό…
Το Δασαρχείο προτίθεται θα μπει και μέσα σ’ αυτές τις ιδιόκτητες εκτάσεις για να κόψει και αυτά τα πλατάνια;
Με την αναγκαία διάνοιξη της κοίτης του Πηνειού ποταμού, έγινε κατανοητό και αποδεχτό ότι θα έπρεπε να γίνει η κοπή των δέντρων, πλατάνων κ.α. για να γίνει το έργο.
Τώρα ήρθε αυτή η απόφαση και αλλάξει το περιβάλλον του Πηνειού όχι μόνο οπτικά αλλά θα αλλάξει για τα επόμενα δεκάδες χρόνια το μικροκλίμα, με άμεσες επιπτώσεις που σίγουρα θα υπάρξουν!!
Και ένα μεγάλο ακόμη τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται, είναι πως τα πλατάνια, που στην πλειοψηφία ήταν τα δέντρα στο περιβάλλον του Πηνειού αποτελούσαν το καταφύγιο για την άγρια ζωή και πάνω και κάτω από αυτά για πουλιά και ζώα! Τώρα θα εξαφανιστούν κι αυτά μαζί με τα πλατάνια!!!
Ας αναλογιστούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της επίσημης Πολιτείας τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας και το τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα, για τις επόμενες δεκαετίες και τι θα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές….
Σημ. Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές από την περιοχή, εάν χρειαστεί θα επανέρθουμε με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.