Τα περιστατικά έμφυλης βίας στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, έχοντας ήδη αγγίξει φέτος τα 6.000. Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση και σε διεθνές επίπεδο, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα στοιχεία του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, το 2021 το 45% των γυναικών ανέφερε ότι είτε οι ίδιες είτε μια γυναίκα ή κορίτσι που γνωρίζουν έχουν υποστεί κάποια μορφής βία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών υπογραμμίζει την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης όλων των μορφών έμφυλης βίας. Σε αυτές, σύμφωνα με τον οργανισμό UN Women του Ο.Η.Ε., περιλαμβάνονται η γυναικοκτονία, που αποτελεί την πιο ακραία μορφή βίας, η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική βία, η εμπορία ανθρώπων, o ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ο γάμος από την παιδική ηλικία καθώς και η διαδικτυακή βία.
Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όπως και κάθε μορφής διακρίσεων λόγω φύλου, αποτελεί κυρίαρχο στόχο του ΚΜΟΠ – Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας. Μέσα από μια σειρά δράσεων, επιχειρούμε να συμβάλουμε στην πρόληψη και αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής βίας και κάθε πράξης που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αντιβαίνει προς την αρχή της ισότητας των φύλων.
Δράσεις και εργαλεία του ΚΜΟΠ για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας
- Πρωτόκολλο διαχείρισης ενδοοικογενειακής βίας για γυναίκες Ρομά – Ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για επαγγελματίες
Το πρωτόκολλο αυτό παρέχει βασικές κατευθυντήριες γραμμές σε Ρομά διαπολιτισμικούς μεσολαβητές/τριες και επαγγελματίες που εργάζονται σε αντίστοιχες κοινότητες και δομές όσον αφορά στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος γυναικών.
Μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ.
- Online εργαλείο για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό εργαλείο αυτο-αξιολόγησης απευθύνεται σε εργοδότες/ριες, ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων και υπεύθυνους/ες τμημάτων Ανθρώπινου Δυναμικού και έχει ως στόχο να τους/τις βοηθήσει να αξιολογήσουν και να αναθεωρήσουν τις πολιτικές που εφαρμόζουν ως προς την πρόληψη και αντιμετώπιση κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.
Μπορείτε να το βρείτε εδώ.
- Εκπαιδευτική πλατφόρμα για την αναγνώριση, πρόληψη και αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων
Η εκπαιδευτική πλατφόρμα ACTIVATE απευθύνεται σε δικηγόρους και επαγγελματίες που εργάζονται σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και επιθυμούν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την αναγνώριση, πρόληψη και αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων.
Εγγραφείτε εδώ.
- Wealthy Minds: Σεμινάρια για την ενδυνάμωση των γυναικών
Tο προσεχές διάστημα το ΚΜΟΠ θα προσφέρει μια σειρά δωρεάν σεμιναρίων με θέμα τη βελτίωση του οικονομικού γραμματισμού των γυναικών, ώστε να συμμετέχουν αποτελεσματικά στις οικονομικές δραστηριότητες που τις αφορούν και να λαμβάνουν σωστά ενημερωμένες αποφάσεις.
Τα σεμινάρια θα απευθύνονται τόσο σε γυναίκες όσο και σε επαγγελματίες οργανισμών ενδυνάμωσης γυναικών.
Για να δηλώσετε συμμετοχή στα σεμινάρια, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο: [email protected].
- The Gender Talk: Συμβουλευτική υποστήριξη σε σχολεία για την πρόληψη της έμφυλης βίας
To ΚΜΟΠ μέσα από την πλατφόρμα The Gender Talk παρέχει σε μαθητές/τριες, γονείς & εκπαιδευτικούς πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό για την έμφυλη βία, τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία κ.α.
Μαθετε περισσότερα εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του ΚΜΟΠ μπορείτε να καλέσετε στο 210-3637547.