Την ανησυχία που επικρατεί στις Βρυξέλλες έρχεται να επιβεβαιώσει το κλείσιμο βασικού αγωγού που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Πρόκειται για έναν από τους δυο κύριους αγωγούς της Ουκρανίας που μεταφέρει το αέριο από τη Gazprom στην Ευρώπη, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στο βασικό σημείο εξόδου το οποίο είναι στα βορειοανατολικά, κοντά στο Χάρκοβο όπου γίνονται σφοδρές επιθέσεις συνεχώς. Επικαλούμενη αυτές τις επιθέσεις η αρμόδια αρχή της Ουκρανίας δήλωσε ότι θα κλείσει αυτό τον αγωγό στις 7 το πρωί της Τετάρτης. Υπήρχε η σκέψη για μια εναλλακτική λύση έτσι ώστε να πάει στον άλλο αγωγό αυτή η ροή του φυσικού αερίου όμως η Gazprom ανακοίνωσε ότι αυτό είναι τεχνικά αδύνατο. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να βρει λύση και στο πώς θα παρακαμφθεί ο αποκλεισμός που έχει επιβάλει η Ρωσία στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να εξασφαλιστεί η εξαγωγή σιτηρών.
Έκτο πακέτο κυρώσεων – Τα «αγκάθια» για ευρωπαϊκή συμφωνία & οι αγωγοί πετρελαίου
Το νέο πακέτο κυρώσεων όπως φαίνεται θα είναι αρκετά διαφορετικό από την αρχική πρόταση της Κομισιόν από τη στιγμή που γίνονται προσπάθειες να διευκολυνθούν τα κράτη-μέλη και ειδικά εκείνα που λαμβάνουν πετρέλαιο μέσω αγωγών όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη τεχνικές διεργασίες και όταν σημειωθεί πρόοδος αναμένεται να έχουμε τηλεδιάσκεψη την οποία ανακοίνωσε εχθές η Πρόεδρος της Κομισιόν με περιφερειακούς παράγοντες. Όσον αφορά στους Μόνιμους Αντιπροσώπους της ΕΕ συναντώνται αύριο- είναι η τακτική τους συνάντηση- ωστόσο άγνωστο παραμένει εάν θα συζητηθούν οι κυρώσεις. Τέλος, στις 16 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.
«El Pais»: Η απάντηση της ΕΕ στον ρωσικό εκβιασμό για την ενέργεια
Ένα ενεργειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης βρίσκεται στα σκαριά, ως ανάχωμα απέναντι στο ρωσικό εκβιασμό, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η El Pais.
Η Κομισιόν αναμένεται να προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει τη στρόφιγγα, τα κράτη μέλη που επηρεάζονται θα μπορούν να επικαλεστούν τη ρήτρα αλληλεγγύης και να ζητήσουν από τις γειτονικές χώρες να μοιραστούν το φυσικό τους αέριο. Στόχος είναι καμία ευρωπαϊκή χώρα να μην αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον:«κάποιες χώρες είναι αντικειμενικά σε δύσκολη θέση γιατί εξαρτώνται σχεδόν 100% από το ρωσικό πετρέλαιο. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Σλοβακία, όχι μόνο η Ουγγαρία. Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για εναλλακτικές προμήθειες, τις οποίες αναζητούμε».
Μπροστά στο ενδεχόμενο ενός γενικευμένου μπλακ άουτ, η Ευρώπη θα κληθεί να υιοθετήσει οριζόντια μέτρα, για να διασφαλίσει επαρκές φυσικό αέριο σε προστατευόμενους πελάτες, όπως τα νοικοκυριά. Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν λύσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης σε εθνικό επίπεδο, που κυμαίνονται από την προώθηση των μέσων μαζικής μεταφοράς έως τη μείωση των τιμών του θερμοστάτη σε κτίρια.
«Η γερμανική οικονομία στηρίχτηκε στη φθηνή ενέργεια και στο φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία αλλά αυτό το οικονομικό μοντέλο τελείωσε. Η Γερμανία πρέπει να επισπεύσει την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και στη συνέχεια θα ανακάμψει το οικονομικό της μοντέλο, αλλά αυτό θα χρειαστεί περίπου 2 χρόνια» ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος Μακροοικονομίας του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας, Αλεξάντερ Κριγολούζσκι.
Ο ευρωπαϊκός οργανισμός ενέργειας καταθέτει ήδη προτάσεις για τη μείωση της κατανάλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες με στόχο την εξοικονόμηση χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως όπως τηλεργασία έως 3 μέρες την εβδομάδα, μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους και Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις
«Μία γρήγορη διαδικασία και με επιτάχυνση στην εφαρμογή των ηλιακών πάνελ είναι κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει στο να χαλαρώσουμε και να τελειώσουμε την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Όπως ξέρετε, το σχέδιο RepowerEU θα παρουσιαστεί με λεπτομέρειες πολύ σύντομα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για την Ενέργεια, Τιμ Μακφί.
Με βάση τον προγραμματισμό, το τελικό σχέδιο της Κομισιόν αναμένεται να παρουσιαστεί στις 18 Μαΐου, έτσι ώστε στο τέλος του μήνα οι αρχηγοί των κυβερνήσεων να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις.
Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή, Ανδριάνα Μαγγανιά – Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Σχετικό Άρθρο: Η Υπερδνειστερία ο επόμενος στόχος του Πούτιν, λένε οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ