Στο θέμα των κατσαρίδων που εμφανίζονται στα σπίτια ειδικά τώρα το καλοκαίρι, αναφέρθηκε ο Γιώργος Γιωτόπουλος τεχνικός γεωπόνος και ιδιοκτήτης εταιρίας απεντόμωσης, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και εκτίμησε ότι μόνο με προγραμματισμό και απεντόμωση στο αποχετευτικό δίκτυο, μπορεί να μειωθεί ο πληθυσμός τους.
Σύμφωνα με τον κ. Γιωτόπουλο, υπάρχει έξαρση το τελευταίο διάστημα με τα έντομα και κυρίως με τις κατσαρίδες που πολλές φορές έχουν μεγάλο μέγεθος και τις βλέπουν οι άνθρωποι να βγαίνουν από τα σιφώνια ακόμη και στα μπαλκόνια τους.
Το φαινόμενο αυτό τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πιο έντονο, λόγω και της ζέστης που επικρατεί.
Ο κ. Γιωτόπουλος ανέφερε ότι κυρίως μιλάμε για δύο είδη κατσαρίδας την ανατολίτικη (oriental) και την αμερικανική (americana), που κυρίως ζουν σε αποχετευτικά δίκτυα και σωλήνες, ενώ το ένα είδος το συναντάμε και σε επιχειρήσεις τροφίμων (εστιατόρια, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία κλπ.).

Όπως είπε, όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 29 βαθμούς, οι κατσαρίδες αρχίζουν και βγαίνουν από τις αποχετεύσεις, έχουν ένα κύκλο ζωής ενάμιση με δύο χρόνια, ανάλογα με το είδος και λόγω της μεγάλης οργανικής ύλης που υπάρχει τους υπόνομους αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με τον κ. Γιωτόπουλο, η ΔΕΥΑΜΒ θα μπορούσε να κάνει απεντόμωση τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, με βιοκτόνα σκευάσματα, γιατί οδηγούνται στον βιολογικό καθαρισμό, ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός των κατσαρίδων στους υπονόμους και να μην καταλήγει στα σπίτια.

Ο επαγγελματίας τόνισε ότι αυτή την περίοδο, υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση και δεν υπάρχει συνεργείο απεντόμωσης ή Γεωπονικό κατάστημα που να διαθέτει άδεια απεντόμωσης που να μην έχει ζήτηση αυτή την περίοδο, που παρατηρείται μεγάλη έξαρση του φαινομένου. Επίσης, ενοχλητικά αυτή την περίοδο είναι και τα κουνούπια, όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία και η υγρασία, γίνονται πιο ενοχλητικά.
Ο τεχνικός γεωπόνος είπε ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα κουνουποκτονίας από την περιφέρεια Θεσσαλίας, σε ορισμένα σημεία του νομού Μαγνησίας.

Περισσότερα Εδω