Ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Υ.ΠΑΙ.Θ υλοποιήθηκε φέτος (2021-22) στο 24ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας με τίτλο «Ενεργώ ως Πολίτης» υπό την εποπτεία του ιδρύματος Λαμπράκη σε συνεργασία με το ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη και το ίδρυμα Μποδοσάκη.

Ο συντονισμός για την Α/θμια Εκπ/ση Λάρισας ανήκει στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Χατζημίχου Κωνσταντίνα, ενώ η ευθύνη της υλοποίησης στο Σχολείο ανήκει στη διευθύντρια Μυλωνά Σοφία και στις εκπαιδευτικούς Βελεσιώτου Αικατερίνη Καλαϊτζόγλου Βάια και Παρλάτζα Ελένη, οι οποίες εργάστηκαν με τους μαθητές των Δ΄ Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων.

Οι εκπαιδευτικοί, αφού αρχικά επιμορφώθηκαν σχετικά με τους στόχους, το εκπαιδευτικό υλικό και τη μεθοδολογία του προγράμματος, ανέπτυξαν μια σειρά από διερευνητικές και βιωματικές δράσεις με τους μαθητές και τις μαθήτριες των Δ΄ Ε΄και Στ΄ τάξεων.

Ξεκινώντας με την αναγνώρισης της μοναδικότητας για κάθε ανθρώπινη ταυτότητα, προχώρησαν στην κατανόηση της έννοιας της συνύπαρξης και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες εκπαιδεύτηκαν στην κριτική ανάγνωση και αποδόμηση μηνυμάτων που εκπέμπουν οι φωτογραφίες και οι λεζάντες τους, όπως χρησιμοποιούνται από τα ΜΜΕ με στόχο την ικανότητας διάκρισης (ως προς την αξιοπιστία) της πληροφορίας.

Αμέσως μετά «Τα Παιδιά Πολίτες» του 24ου Δημοτικού Σχολείου, αφού παρατήρησαν και εντόπισαν «μικρά» προβλήματα της καθημερινότητας που επηρεάζουν τη ζωή τους στη γειτονιά τους, έξω από το σπίτι και το σχολείο τους (σκουπίδια σε δρόμους και πλατείες, σπασμένα πλακάκια και εμπόδια στα πεζοδρόμια, στενά και ανύπαρκτα πεζοδρόμια κ.ά), αποφάσισαν να αναλάβουν οι ίδιοι δράση για την αντιμετώπιση κάποιων από αυτά.
Έτσι προχώρησαν στον καθαρισμό από τα σκουπίδια της αυλής του σχολείου, της πλατείας Χαραυγής και του πάρκου απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο καθώς και στην ανανέωση των ξεθωριασμένων διαβάσεων έξω από αυτό.


Το 24ο Δημοτικό Σχολείο – το μοναδικό εκ μέρους της Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας που υλοποιεί το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα – φιλοδοξεί, μέσω αυτού, να επιτύχει την υποκίνηση του ενδιαφέροντος των μαθητών/τριών για τον δημόσιο χώρο, για τη βελτίωση των συνθηκών (περιβαλλοντικών, διαβίωσης, έκφρασης) της κοινότητας, την προσωπική ευθύνη, τη συνεργασία, την ανάληψη πρωτοβουλιών. Επιδιώκει τα παιδιά, ως πολίτες που έρχονται σε επαφή με τον δημόσιο χώρο και τον χρησιμοποιούν να ενδυναμωθούν ώστε να αποκτήσουν φωνή, να μάθουν τα βήματα για τη διεκδίκηση βελτιώσεων και, στον βαθμό που τους αναλογεί, να συμμετέχουν και να παρεμβαίνουν με υπευθυνότητα.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω