«Δώσε αίμα, σώσε ζωές» είναι ίσως το παλιότερο, αλλά σίγουρα και το διαχρονικότερο σλόγκαν για την αιμοδοσία.

Αυτό συνεχίζουν να λένε ακόμη και το 2023 οι Μονάδες Αιμοδοσίας ανά την Ελλάδα και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες επισημαίνοντας πως το μόνο που χρειάζεται είναι πέντε λεπτά από το χρόνο των αιμοδοτών.

Μπορεί η Αιμοδοσία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας να είναι η πρώτη Αιμοδοσία επαρχιακού νοσοκομείου σε ετήσια συλλογή αίματος, με περίπου 13.000 μονάδες, παρόλα αυτά κατά την καλοκαιρινή περίοδο σημειώνεται έντονη έλλειψη σύμφωνα με όσα λέει ο Διευθυντής ΕΣΥ του Τμήματος Αιμοδοσίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας κ. Ναούμ Σταμπουλτζής στο onlarissa.gr.

Ο κ. Σταμπουλτζής εξηγεί ότι «πάντα τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν σχετικές ελλείψεις αίματος αφενός λόγω του καιρού με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίοδο του καύσωνα που βίωσε η Λάρισα πριν λίγες μέρες, όπου ο κόσμος φοβούμενος τις επιπτώσεις που θα έχει δίνοντας αίμα ή ακόμη και αν απλά κυκλοφορήσει έξω με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες απέφυγε αυτή την απλή διαδικασία﮲ αφετέρου λόγω της χαλαρότητας που διακατέχει τους εθελοντές αιμοδότες την περίοδο των διακοπών, με αποτέλεσμα να το αναβάλουν για λίγο αργότερα».

Ο γιατρός επισημαίνει ακόμη ότι «κινούμαστε σε οριακά επίπεδα γι΄ αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτο ενδιαφέρον η προσφορά των αιμοδοτών ακόμη και τώρα το καλοκαίρι». Και διευκρινίζει ότι «μόνο το 35 – 40% όσων προσφέρουν αίμα είναι εθελοντές αιμοδότες – ποσοστό το οποίο πρέπει να αυξηθεί. Γιατί όταν κάποιος έρχεται μόνο όταν έχει ανάγκη για γνωστό του, αυτό θα το κάνει μία φορά, δεν μπορούμε να στηριχτούμε σ’ αυτόν. Με την τακτική αιμοδοσία ευνοείται η επάρκεια σε αίμα.»

Ερωτώμενος για την έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου και τους φόβους γύρω από την αιμοδοσία, ο Διευθυντής ΕΣΥ του Τμήματος Αιμοδοσίας του ΓΝΛ απαντά ότι «ο έλεγχος γίνεται με μοριακές τεχνικές, οι οποίες είναι οι πιο εξελιγμένες μορφές ανίχνευσης για τον εντοπισμό ιού, οπότε υπάρχει απόλυτη ασφάλεια τόσο για τον δότη, όσο και για τον λήπτη». Και συνεχίζει τονίζοντας πως «αυτό το θέμα δεν πρέπει να μας φοβίζει, ούτε να επηρεάζει την αιμοδοτική δράση των εθελοντών».

Τέλος, για την ποσότητα που χρειάζεται να καλύψει η αιμοδοσία του ΓΝΛ ο κ. Σταμπουλτζής εξηγεί ότι είναι πολύ μεγάλη γιατί «η Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας καλύπτει αιμοδοτικά το ΓΝΛ, συνεπικουρούμε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (γιατί η αιμοδοσία εκεί ακόμη αναπτύσσεται), εφοδιάζει με αίμα το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, όλα τα κέντρα αποκατάστασης του νομού, όλες τις ιδιωτικές κλινικές και τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας». Επίσης υπογραμμίζει πως «γίνεται καθημερινός αγώνας για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των συμπολιτών μας, στον οποίο συμβάλουν πολύ οι αιμοδοτικοί σύλλογοι (οι οποίοι ξεπερνούν τους 250), γιατί διοργανώνουν τακτικές αιμοδοσίες εκτός νοσοκομείου».

Ραφαέλα Παπαοικονόμου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω