Μοιράσου το αρθρο!
Το εύρος των προβλημάτων σε δημόσια κτήρια, ώστε να μην εγκυμονούν κινδύνους σε περίπτωση σεισμού, προσπαθεί να «σκανάρει» η κυβέρνηση μετά και την τραγωδία στην Τουρκία. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (17/2), για να καταγραφούν τα κτήρια που έχουν υπαρκτά προβλήματα. Από αυτή, προέκυψε ότι τουλάχιστον το 2% των σχολείων και των νοσοκομείων εκτιμάται ότι θα χρειαστεί αναβάθμιση, αριθμός που θεωρείται μεγάλος.
Ακόμη, το φθινόπωρο προετοιμάζεται άσκηση σεισμού σε μεγάλο σύμπλεγμα νησιών, χωρίς να διευκρινίζεται ακόμα σε ποιο, καθώς δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση. Μιλώντας στο Reader.gr αξιωματούχος που συμμετείχε στη σύσκεψη, αναφέρει πως «θα επιλεχτεί νησί μετά την τουριστική περίοδο, διότι εκεί θα συναντηθούν οι περισσότερες δυσκολίες σε περίπτωση σεισμού».
Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Σήμερα, συζητήθηκε, ότι πρέπει να γίνουν τα εξής, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr:
Πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιος έλεγχος σε δημόσια κτήρια
Επισκευές, όπου απαιτείται
Βάση δεδομένα για τα κτήρια που ελλοχεύουν κινδύνους
Εκπαίδευση στα σχολεία, ώστε εκπαιδευτικοί και μαθητές να είναι προετοιμασμένοι για τον σεισμό
Η σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, είχε αντικείμενο τον άμεσο αντισεισμικό έλεγχο για τα ζητήματα της αντισεισμικής προστασίας και ανθεκτικότητας των δημοσίων κτηρίων, σε πρώτη φάση των σχολείων και των νοσοκομείων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός.
Σε 55.000 κτήρια του Δημοσίου στην Ελλάδα δεν έχει γίνει προσεισμικός έλεγχος
Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», το 2001 δόθηκε εντολή για προσεισμικό έλεγχο σε 80.000 δημόσια κτήρια και σήμερα, δύο δεκαετίες μετά, έχουν ελεγχθεί μόλις τα 25.000. Δηλαδή, 55.000 κτήρια δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί από τους αρμόδιους φορείς. Τα εγκαταλελειμμένα κτήρια ιδιωτών, ξεχασμένα στο χρόνο και στους ελέγχους, δεν είναι λίγα. 20.000 είναι τα διατηρητέα σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ στην καρδιά της Αθήνας 1.500 σπίτια «φαντάσματα» έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Οι περιοχές της Αθήνας με τα περισσότερα ερειπωμένα σπίτια είναι σε Πατήσια, πλατεία Αμερικής, Άγιο Παντελεήμονα, πλατεία Αττικής, Γκάζι, Μεταξουργείο, Κεραμεικό, Θησείο, Ρουφ και Βοτανικό. Το καμπανάκι του κινδύνου χτυπά και για τις λεγόμενες ευάλωτες πολυκατοικίες που χτίστηκαν πριν από τον πρώτο αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και στις δεκαετίες του ‘60 και ‘70 πριν από τη βελτίωση του αντισεισμικού κανονισμού το 1984. Συνολικά σε αυτήν την κατηγορία είναι 1.387.544 πολυκατοικίες και σχεδόν οι μισές στην Αττική. Η τελευταία αναθεώρηση του αντισεισμικού κανονισμού το 2000, μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Πάρνηθα, θεωρείται πως έχει θωρακίσει σημαντικά τη χώρα.
Τι πρέπει να προσέξουμε στο σπίτι μας
«Αόρατες» παγίδες κρύβουν πολλά σπίτια, καθώς σε περίπτωση σεισμού πολλά από τα λάθη που κάνουν οι ένοικοι καθημερινά μπορεί να αποβούν μοιραία. Οι ειδικοί συνιστούν αντικείμενα ασφαλισμένα στους τοίχους και ιδιαίτερα αυτά που αποτελούνται από επικίνδυνα υλικά, όπως οι καθρέφτες. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Παντελή Σερέτη, μέλους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, τα έπιπλα πρέπει να στερεώνονται γερά, καθώς και να είναι ανθεκτικά. Άλλωστε οι σεισμολόγοι συστήνουν ότι σε περίπτωση σεισμού οι ένοικοι των κτηρίων θα πρέπει να βρίσκουν καταφύγιο κάτω από τραπέζια και άλλα μεγάλα και βαριά έπιπλα. Άλλωστε οι δυνάμεις που δεχόμαστε από την ώρα που ο Εγκέλαδος σαρώνει τα πάντα είναι πολύ μεγάλες και θα πρέπει να δημιουργούμε καταφύγια και ασφαλή μέρη μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.
Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Καρύδης, ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας, ο οποίος επισκέφτηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές στην Τουρκία, τόνισε, μιλώντας στην εκπομπή Live News του Mega, ότι οι ελλείψεις στις μελέτες των μηχανικών, η κακή ποιότητα υλικών, αλλά και παράγοντες όπως το έδαφος οδήγησαν στη βιβλική καταστροφή. Ο ίδιος σημείωσε ότι ένα καλό κομμάτι συμπαγούς μπετόν θα μπορούσε να αποβεί σωτήριο για τους ενοίκους, όμως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία κάτω από τόνους θρυμματισμένου μπετόν.
Επιπλέον, πολλά από τα κτήρια δεν είχαν πέδιλα στα θεμέλια και κατάλληλα στηρίγματα, ενώ τα επιφανειακά ύδατα έκαναν το έδαφος μαλακό και ακατάλληλο για το χτίσιμο ψηλών κτηρίων. Η επέκταση των πόλεων σε αγροτικές περιοχές, σε παλιά μποστάνια όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρύδης, έγινε αλόγιστα, χτίστηκαν κτήρια 12όροφα την ώρα που η περιοχή «σηκώνει» κτίσματα 2 το πολύ 3 ορόφων. Για την Ελλάδα είπε: «Εμείς στην ουσία έχουμε έναν πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό. Είμαστε από τους πρώτους στον κόσμο που είχαμε ξεκινήσει αντισεισμικές κατασκευές. Το κλειδί είναι να ελέγχουμε τα κτήριά μας».