Κινεζικό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο έναν άνδρα που δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του, περιλούζοντάς την με βενζίνη και βάζοντάς της φωτιά την ώρα που έκανε livestreaming. Η υπόθεση προκάλεσε οργή σε ολόκληρη τη χώρα με αποτέλεσμα να ξανανοίξει η συζήτηση για τη βία κατά των γυναικών.
Το έγκλημα του Τανγκ Λου ήταν «εξαιρετικά σκληρό και ο κοινωνικός αντίκτυπος ήταν εξαιρετικά κακός», ανέφερε η ανακοίνωση του δικαστηρίου.
Η Λαμού, μια Θιβετιανή, είχε εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς στο Douyin, την κινεζική εκδοχή του TikTok.
Η μητέρα δύο παιδιών ήταν γνωστή για τις αισιόδοξες αναρτήσεις της σχετικά με την αγροτική ζωή και επαινέθηκε επειδή δεν χρησιμοποιούσε μακιγιάζ στα βίντεο της, τα οποία είχαν εκατομμύρια likes. Τα βίντεό της την έδειχναν να μαζεύει τροφή στα βουνά, να μαγειρεύει και να τραγουδάει φορώντας παραδοσιακά θιβετιανά ρούχα.
Η Λαμού χώρισε τον Τανγκ, ο οποίος σύμφωνα με το δικαστήριο, είχε ασκήσει βία πάνω της και τον Ιούνιο του 2020, περίπου τρεις μήνες πριν από τη μοιραία επίθεση στο σπίτι του πατέρα της. Η γυναίκα υπέστη εγκαύματα στο 90% του σώματός της και πέθανε δύο εβδομάδες αργότερα.
Το δικαστήριο στο νομό Άμπα, μια απομακρυσμένη αγροτική περιοχή στα νοτιοδυτικά της επαρχίας Σιτσουάν όπου ζει μεγάλος αριθμός εθνοτικών Θιβετιανών, δήλωσε ότι ο Τανγκ άξιζε «αυστηρή τιμωρία» σύμφωνα με το νόμο.
Μετά το θάνατό της δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της έγραψαν μηνύματα στη σελίδα της στο Douyin, ενώ εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας μικροblogging Weibo ζήτησαν δικαιοσύνη χρησιμοποιώντας hashtags που αργότερα λογοκρίθηκαν.
Η Κίνα ποινικοποίησε την ενδοοικογενειακή βία το 2016, ωστόσο παραμένει ευρέως διαδεδομένη, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Η Λαμού είχε απευθυνθεί επανειλημμένα στην αστυνομία, αλλά οι αστυνομικοί την απέρριψαν λέγοντάς της ότι η βία ήταν «οικογενειακό ζήτημα». Στη συνέχεια κατάφερε να πάρει διαζύγιο, αλλά επέστρεψε στον Τανγκ όταν εκείνος απείλησε ότι θα σκοτώσει ένα από τα παιδιά τους. Αφού οι ξυλοδαρμοί συνεχίστηκαν, τον χώρισε για δεύτερη φορά και απέκτησε την επιμέλεια και των δύο παιδιών της.
Περίπου το ένα τέταρτο των παντρεμένων γυναικών στην Κίνα έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με μελέτη του 2013 της Πανκινεζικής Ομοσπονδίας Γυναικών.
Ορισμένοι ακτιβιστές φοβούνται ότι η πρόσφατα εισαχθείσα υποχρεωτική περίοδος αναμονής 30 ημερών για τα ζευγάρια που επιθυμούν να χωρίσουν, μπορεί να καταστήσει δυσκολότερο για τις γυναίκες να εγκαταλείψουν τις κακοποιητικές σχέσεις.
ΠΗΓΗ: BBC