Τα λευκά φύλλα χαρτιού έχουν γίνει αντικείμενο με ιδιαίτερη συμβολική σημασία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που γίνονται αυτές τις μέρες στην Κίνα όπως αναφέρει δημοσίευμα το BBC που προσθέτει ότι πολλοί κάνουν λόγο για την «επανάσταση του λευκού χαρτιού» ή την «επανάσταση του Α4».
Blank sheets of paper have become an iconic item during China Covid protests
Many are now referring to the movement as the “white paper revolution” or the “A4 revolution”
Follow latest ⬇️
— BBC News (World) (@BBCWorld) November 28, 2022
Σύμφωνα με το Reuters, Κινέζοι διαδηλωτές χρησιμοποιούν λευκά φύλλα χαρτιού για να εκφράσουν την οργή τους για τους περιορισμούς για τον κορονοϊό, σε μια σπάνια, εκτεταμένη έκρηξη δημόσιας διαφωνίας που ξεπέρασε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έφτασε σε μερικούς από τους δρόμους και τα κορυφαία πανεπιστήμια της Κίνας.
Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έδειχναν φοιτητές σε πανεπιστήμια σε πόλεις όπως η Ναντζίνγκ και το Πεκίνο να κρατούν λευκά φύλλα χαρτιού στο πλαίσιο σιωπηλών διαμαρτυριών, μια τακτική που χρησιμοποιείται εν μέρει για να αποφύγουν τη λογοκρισία ή τη σύλληψη.
Η δυσφορία και η οργή ξεχειλίζουν στην Κίνα, με την πολιτική της μηδενικής ανοχής κατά του κορονοϊού που ακολουθεί ο Σι Τζινπίνγκ, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι πολίτες άλλωστε έχουν υποστεί τους αυστηρότερους περιορισμούς στον κόσμο για τον κορονοϊό. Το τελευταίο κύμα οργής προκλήθηκε από μια πυρκαγιά σε διαμέρισμα που σκότωσε 10 ανθρώπους την Πέμπτη στο Ουρούμτσι, μια πόλη στα δυτικά της χώρας, όπου ορισμένοι άνθρωποι είχαν κλειδωθεί για 100 ημέρες, τροφοδοτώντας εικασίες ότι το lockdown για τον κορονοϊό μπορεί να εμπόδισε τη διαφυγή των κατοίκων.
Στη Σαγκάη, το πλήθος που άρχισε να συγκεντρώνεται αργά το Σάββατο για να πραγματοποιήσει ολονυκτία με κεριά για τα θύματα του Ουρούμτσι, σύμφωνα με μάρτυρες, κρατούσε λευκά φύλλα χαρτιού. Παρόμοια φύλλα χαρτιού κρατούσαν άνθρωποι σε ξεχωριστές συγκεντρώσεις την Κυριακή στους χώρους του Πανεπιστημίου Τσίνγκουα του Πεκίνου και κατά μήκος της 3ης περιφερειακής οδού της κινεζικής πρωτεύουσας κοντά στον ποταμό Λιανγκμά.
“Το λευκό χαρτί αντιπροσωπεύει όλα όσα θέλουμε να πούμε αλλά δεν μπορούμε να πούμε”, δήλωσε 26χρονος, ο οποίος συμμετείχε σε μία από τις συγκεντρώσεις.
“Ήρθα εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής στα θύματα της πυρκαγιάς. Ελπίζω πραγματικά να μπορέσουμε να δούμε ένα τέλος σε όλα αυτά τα μέτρα κατά της Covid. Θέλουμε να ζήσουμε ξανά μια φυσιολογική ζωή. Θέλουμε να έχουμε αξιοπρέπεια”.
Να σημειωθεί ότι στο Χονγκ Κονγκ το 2020, οι ακτιβιστές σήκωσαν επίσης λευκά φύλλα χαρτιού σε ένδειξη διαμαρτυρίας προκειμένου να αποφύγουν συνθήματα που απαγορεύονται βάσει του νέου νόμου εθνικής ασφάλειας της πόλης. Οι διαδηλωτές στη Μόσχα τα χρησιμοποίησαν επίσης φέτος για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Πηγές: BBC, Reuters