Διαδοχικές συνεντεύξεις για την εξέλιξη των κρουσμάτων πανώλης των αιγοπροβάτων και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές από τις πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στη συνέχεια στον ΣΚΑΪ 100,3 και τις δημοσιογράφους Έλενα Λάσκαρη και Κορίνα Γεωργίου.
Αναφορικά με το νέο κρούσμα που βρέθηκε στην Π.Ε. Κορίνθου ο υφυπουργός τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή που εμφανίζεται ένα θετικό κρούσμα πανώλης ακολουθείται αμέσως το πρωτόκολλο κρίσης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 687, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αυστηρός. 15 μέρες μετά τα πρώτα κρούσματα στις Π.Ε. Τρικάλων και Λάρισας βρέθηκε ένα κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας. Οι κτηνίατροι, κάνοντας ιχνηλάτηση, ακολουθούν τη διαδρομή που κάνουν τα ζώα. Έτσι, μετά τη Λάρισα, ακολούθησαν έλεγχοι και στην Κόρινθο και βρέθηκε εκεί μέχρι στιγμής ένα θετικό κρούσμα. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ο πλήρης επιδημιολογικός έλεγχος».
Επιπροσθέτως, ο Χρήστος Κέλλας αναφέρθηκε στην νέα απόφαση του ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει σε απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, λέγοντας ότι «κρίθηκε απαραίτητη η ενεργοποίηση αυτού του μέτρου ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα και η μετάδοση της νόσου».
Επίσης, όσον αφορά στην προέλευση των κρουσμάτων ο υφυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν οι ενδείξεις και όταν οι αρμόδιοι φορείς θα είναι βέβαιοι για την προέλευση θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. «Από τρίτες χώρες δεν επιτρέπεται η εισαγωγή ζώων. Από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που είναι στην Ε.Ε. επιτρέπονται εισαγωγές. Ό,τι εισάγεται στη χώρα από την Ε.Ε., ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία, με υγειονομικό πιστοποιητικό από τις κτηνιατρικές αρχές της χώρας προέλευσης», τόνισε.
Υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση προϊόντων των αιγοπροβάτων για την υγεία των καταναλωτών, όπως για παράδειγμα η φέτα ή το γάλα, ο
υφυπουργός ανέφερε ότι τα κοπάδια στα οποία βρέθηκαν κρούσματα θανατώνονται λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας και της υψηλής θνησιμότητάς τους.
Παράλληλα, αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τα αιγοπρόβατα που θανατώνονται ο Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι σύμφωνα με την υπάρχουσα ΚΥΑ, η αποζημίωση ανέρχεται μέχρι 150 ευρώ ανά ζώο, ωστόσο υπογράμμισε ότι «στην πασρούσα φάση προέχει ο περιορισμός και η εκρίζωση της νόσου. Θα δούμε το μέγεθος της ζημιάς και να είστε σίγουροι ότι η πολιτεία, όπως έχει αποδείξει ως τώρα, θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων».
Σχετικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι έχει προκύψει θέμα καθώς περίπου το 40% του νομού Λάρισας δεν έχει πληρωθεί με την τελευταία εκκαθάριση, τονίζοντας ότι «ο τοπικός ΕΛΓΑ αποδίδει το γεγονός στη μη ολοκλήρωση των πορισμάτων σε όλες τις καλλιέργειες και σε όλες τις τοπικές κοινότητες. Έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται όσοι δεν πληρωθήκαν. Σημειώνω ωστόσο, ότι υποχρέωση της κυβέρνηση και του ΥΠΑΑΤ είναι να εξασφαλίσει τα χρήματα για τις αποζημιώσεις, όπως και έγινε. Θα βρεθεί η λύση ώστε να επιταχυνθεί η καταβολή των αποζημιώσεων και για τους παραγωγούς που δεν έχουν ακόμη λάβει την εκκαθάριση της αποζημίωσης».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις