Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων, ο Όμιλος Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας διοργανώνει το 11ο Συνέδριο Λαρισαϊκών Σπουδών. Οι εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν χώρα στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, κατά το διήμερο, Πέμπτη 23 και Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι η πρόεδρος του Ομίλου κ. Βάσω Νούλα, ο αντιπρόεδρος Κώστας Θεοδωρόπουλος και ο γραμματέας Παναγιώτης Δομούζης, απηύθυναν κάλεσμα στους πολίτες της Λάρισας να παρακολουθήσουν το Συνέδριο.
Στη συνέντευξη τονίστηκαν επιγραμματικά τα εξής:
“37 επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζουν 24 μελέτες που αφορούν στην ιστορική και αρχαιολογική έρευνα της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής της και καλύπτουν το χρονολογικό φάσμα από την προϊστορία και τη μυθολογία έως και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όλοι οι μεγάλοι σταθμοί του ιστορικού και αρχαιολογικού παρελθόντος μας εμπεριέχονται στις εισηγήσεις του συνεδρίου: η προϊστορική περίοδος, εμβληματική για τον θεσσαλικό χώρο, η μυθολογία, η ιστορική αρχαιότητα, ο βυζαντινός κόσμος, η οθωμανική περίοδος αλλά και η ιστορία του νέου ελληνικού κράτους, η μικρασιατική καταστροφή έως και τα πρόθυρα της κήρυξης του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.
Συμμετέχουν 2 καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Πασχάλης Ανδρούδης και Βασίλης Μέλφος), η προϊσταμένη (Σταυρούλα Σδρόλια) και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας (Γιώργος Τουφεξής), η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας (Φανή Καλοκαιρινού), η διευθύντρια των αρχαιολογικών προγραμμάτων Κάστρου Καλλιθέας, Σκοτούσσας και του προγράμματος μελέτης της αρχαίας Ερέτριας Φαρσάλων (Σοφία Καραπάνου), έγκριτοι επιστήμονες από την Ιταλία, Αυστρία, Καναδά, καθώς και ακούραστοι ερευνητές της τοπικής ιστορίας, που χρόνια τώρα αναδεικνύονται ως οι θεματοφύλακές της, πασχίζοντας να τη διασώσουν από τη λήθη και να την κρατήσουν ζώσα και ενεργή. Συμμετέχουν και νέοι φερέλπιδες επιστήμονες που καταθέτουν την ενδιαφέρουσα εργασία τους.
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό γεγονός, με νέες έρευνες που πρώτη φορά θα παρουσιαστούν, το οποίο όμως μπορεί να το παρακολουθήσουν όλοι ανεξαιρέτως, έχοντας την ευκαιρία να έρθουν κοντά με πολύ ενδιαφέρουσες ψηφίδες που ανασυνθέτουν το ιστορικό παρελθόν του τόπου μας”.
Το πρόγραμμα των εργασιών του συνεδρίου
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις