Με αφορμή την συμπλήρωση 80 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης του Βόλου, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας μαζί με συλλόγους γυναικών της ΟΓΕ από τη Θεσσαλονίκη και την κεντρική Μακεδονία (πάνω από εκατό άτομα), πραγματοποίησαν χθες Σάββατο ιστορικό περίπατο στο κέντρο της πόλης και επισκέφθηκαν εμβληματικά σημεία του αντιφασιστικού-αντικατοχικού αγώνα του βολιώτικου λαού, κατά τη διάρκεια της κατοχής και τόπους θυσίας αγωνιστών της ίδιας περιόδου.

Πλατεία Ελευθερίας, Φυλακές Αλεξάνδρας, Στρατόπεδο, Κίτρινη αποθήκη. Σημεία στο κέντρο της πόλης, που σηματοδοτούν τις πιο άγριες και ματωμένες στιγμές του αντιφασιστικού αγώνα, κατά την διάρκεια της Κατοχής.

Φυλακές Αλεξάνδρας
Το κολαστήριο που δημιούργησαν οι Ιταλοί από τις πρώτες μέρες της Κατοχής και απ’ όπου πέρασαν χιλιάδες Βολιώτες ήταν οι φυλακές Αλεξάνδρας, οι οποίες λειτούργησαν μέχρι και το τέλος του εμφuλίου πολέμου… Στις φυλακές της Αλεξάνδρας οι Γερμανοί εγκατέστησαν τμήμα των Ες-Ντε (Εθνική Αστυνομία), που υπαγόταν στην Γκεστάπο του Βόλου… Η φυλακή διέθετε και “Νεκροθάλαμο” όπου έμεναν αυτοί που ήταν προς εκτέλεση.

Ιστορικός περίπατος μνήμης για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση του Βόλου από το Δημοκρατικό Σύλλογο ΓυναικώνΙστορικός περίπατος μνήμης για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση του Βόλου από το Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών

Πλατεία Ελευθερίας
Εδώ έγινε στις 8 Αυγούστου 1943 το μεγάλο μαζικό αντιβουλγαρικό συλλαλητήριο, εδώ στήθηκαν κρεμάλες από τους δωσίλογους για την θανάτωση αγωνιστών, εδώ συγκεντρώθηκαν οι Βολιώτες την πρώτη μέρα της Απελευθέρωσης για να υποδεχθούν τους μαχητές του 54ου συντάγματος του ΕΛΑΣ που έδιωξαν τους ναζί Γερμανούς.

Ιστορικός περίπατος μνήμης για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση του Βόλου από το Δημοκρατικό Σύλλογο ΓυναικώνΙστορικός περίπατος μνήμης για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση του Βόλου από το Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών

Κίτρινη Αποθήκη
Πρωτολειτούργησε από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’20, σαν αποθήκη επεξεργασίας καπνού από την αμερικάνικη εταιρεία. Οι χώροι της φιλοξένησαν εκείνα τα χρόνια τον ιδρώτα της εργασίας χιλιάδων καπνεργατών και καπνεργατριών, που πέρασαν ώρες ατελείωτες πουλώντας όλη την ικμάδα της δύναμής τους για ένα μεροκάματο καθημερινής ζωής… Στη διάρκεια της κατοχής πρώτα επιτάχτηκε από τους Ιταλούς ύστερα από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους και εκεί βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους ή τους έστειλαν για ομήρους στη Γερμανία πολλοί αγωνιστές.

Ιστορικός περίπατος μνήμης για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση του Βόλου από το Δημοκρατικό Σύλλογο ΓυναικώνΙστορικός περίπατος μνήμης για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση του Βόλου από το Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών

Στρατόπεδο

Η αποθήκη Κατσέμη στην διασταύρωση των οδών Γαλλίας και Σαρακηνού (σήμερα 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ), στο οποίο από την παντοδύναμη τότε επιτροπή Ασφαλείας Μαγνησίας δίνεται το όνομα «Στρατόπεδο». Από τον χώρο αυτό θα περάσουν χιλιάδες Μαγνησιώτες, αλλά και Λαρισαίοι, Καρδιτσιώτες και Τρικαλινοί και αφού παραμείνουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα μεταφέρονται στους τόπους εκτόπισης (Τρίκερι, Ικαρία, Ζάκυνθο, Μακρόνησο, Κεφαλλονιά, Άγιο Ευστράτιο).

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια του ιστορικού περιπάτου, “Η μνήμη συντηρείται από χιλιάδες μαρτυρίες ανδρών και γυναικών που είδαν και βίωσαν στο κορμί τους την βία των κατοχικών εξουσιαστών στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση. Άσβεστη η μνήμη τους, διδάσκει και εμπνέει την πάλη μας για μια κοινωνία δίκαιη, ευτυχισμένη χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Το παράδειγμα όσων αγωνίστηκαν και αντιστάθηκαν μας διδάσκει πως όταν ο λαός το αποφασίσει μπορεί να νικήσει πολύ πιο ισχυρούς αντιπάλους”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Περισσότερα Εδω