Ας κάνουμε υπομονή λίγες ώρες ή μέρες για την γνωμοδότηση των αρμοδίων φορέων Αμερικής και Ευρώπης, με την ελπίδα ότι θα έχουμε άλλο ένα όπλο στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου με αφορμή την αναστολή εφαρμογής του εμβολίου της Johnson & Johnson που θα άρχιζε σήμερα Δευτέρα.

Ο λόγος που αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ (FDA και CDC), είναι η καταγραφή 6 περιπτώσεων θρομβώσεων των φλεβωδών κόλπων σε γυναίκες ηλικίας 18-48 ετών επί συνόλου 6.800.000 εμβολίων.

Η αναστολή, όπως γράφεται στην ανακοίνωση, γίνεται για τη λεπτομερή διερεύνηση των περιπτώσεων, αλλά και για να ενημερωθούν σωστά και να ευαισθητοποιηθούν και οι υγειονομικοί και το κοινό, ούτως ώστε να είναι έγκαιρη η αναγνώριση και άμεση η αντιμετώπιση.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson προέρχεται από έρευνες δεκαετιών, ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, και έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26.

Είναι διαφορετικός ως προς το είδος και τον υποδοχέα που προσκολλάται, από εκείνο της AstraZeneca, επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου και ανέλυσε τα πλεονεκτήματα του εμβολίου:

“Πρώτον, γενικά, τα εμβόλια με ιογενή φορέα είναι ανθεκτικά σε σχέση με τα πολύ ευαίσθητα mRNA.

Μπορούν επίσης να διατηρηθούν σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης και είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν.

Αλλά το κύριο πλεονέκτημα είναι το μονοδοσικό, ότι το εμβόλιο αυτό γίνεται με μία δόση”, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε:

“Η προστασία του εμβολίου αρχίζει μετά από 14 μέρες, ενώ η αποτελεσματικότητα του, όπως έχει φανεί, έναντι σοβαρών επιπτώσεων της νόσου Covid εκδηλώνεται μετά από 28 μέρες και εκτιμάται ότι είναι της τάξης του 85%.

Μετά από 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως και από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και από το θάνατο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Ν. Αφρική όπου υπάρχει το μεταλλαγμένο στέλεχος που μειώνει την αποτελεσματικότητα εμβολίων, είναι ίδια”.

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό των εγκύων η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι αποτελεί σχεδόν καθημερινή διαπίστωση ότι όσο η εμπειρία από τη νόσο Covid αυξάνει, τόσο αλλάζουν και οδηγίες-θέσεις για ορισμένα θέματα που αφορούν τη λοίμωξη.

Ένα από αυτά που είναι σημαντικό και γίνεται σημαντικότερο γιατί αρχίζουν να εμβολιάζονται άτομα και γυναίκες μικρότερης ηλικίας, είναι το θέμα του εμβολιασμού των εγκύων, υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου υπενθυμίζοντας ότι η αρχική θέση, παγκόσμια, για τους εμβολιασμούς κατά την κύηση – επειδή δεν είχαν συμπεριληφθεί έγκυες κατά τις κλινικές δοκιμές – ήταν απαγορευτική.

Το γεγονός ότι και η λοίμωξη μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την έγκυο, να την οδηγήσει στην εντατική από αναπνευστική ανεπάρκεια ή να έχει ως αποτέλεσμα προεκλαμψία ή λοίμωξη, αλλά και η επιβάρυνση του εμβρύου και του νεογνού με αυξημένη ποσοστά προωρότηττηας, οδήγησε στη β’ φάση στην οδηγία να γίνεται το εμβόλιο υπό προϋποθέσεις, αν η έγκυος έχει αυξημένο κίνδυνο, πρόσθεσε η κ. Θεοδωρίδου.

Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία που προ διημέρου αναγγέλθηκαν από τις ΗΠΑ και στηρίζονται σε ένα μητρώο καταγραφής των κυήσεων που αριθμεί πάνω από 90.000 κυήσεις, αποδεικνύουν ότι δεν εντοπίστηκε κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων.

Επομένως τα εμβόλια Covid που δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικροοργανισμό, μπορούν να γίνονται πλέον και στις εγκύους και να τις προφυλάσσουν από τον αυξημένο κίνδυνο της λοίμωξης κατά την κύηση, ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

Πηγή: ΕΡΤ1

Περισσότερα Εδω