Διαμαρτυρία μπροστά στο κτίριο του Τμήματος Βιοχημείας πραγματοποίησαν φοιτητές, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Φοιτητών Βιοχημείας, με αίτημα την επιστροφή στο πανεπιστήμιο και τη δια ζώσης πραγματοποίηση εργαστηριακών ασκήσεων και πτυχιακών εργασιών.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:
«Εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση επιλέγει να κρατά κλειστές τις σχολές μας κρατώντας εμάς τους φοιτητές μακριά από το αντικείμενο σπουδών μας. Την ίδια στιγμή οι υπόλοιπες λειτουργίες του Πανεπιστημίου συνεχίζουν κανονικά, καθιστώντας το Πανεπιστήμιο ουσιαστικά κλειστό μόνο για τους φοιτητές.
Για ένα ακόμη εξάμηνο, η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζεται πίσω από έναν υπολογιστή ενώ τα ερευνητικά προγράμματα τρέχουν αδιάκοπα μέσα στις σχολές. Σε αυτές τις συνθήκες, παράλληλα με τα προϋπάρχοντα χρόνια προβλήματα και τις ελλείψεις στις σπουδές μας, η κυβέρνηση δίνει το τελειωτικό χτύπημα με το νόμο Κεραμέως –Χρυσοχοΐδη, που συνειδητά έχει ως στόχο την υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών μας και της βιωσιμότητας των εργαστηρίων μας.
Σχολές, όπως η δική μας, αμιγώς εργαστηριακές, είναι αναγκαίο και ρεαλιστικό να επαναλειτουργήσουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ασφαλή δια ζώσης εκπαίδευσή μας. Συγκεκριμένα στο τμήμα μας κυρίως οι πρωτοετείς φοιτητές έχουν στερηθεί τη ζωντανή επαφή, αλληλεπίδραση και συνεργασία με τους συναδέλφους τους και τους καθηγητές τους. Παρόλο που δεν έχουν λάβει θεμελιώδη εργαστηριακή γνώση και ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διεξαγωγή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καλούνται να περάσουν το ποσοστό (75%) που επιβάλλει το τμήμα.
Ο υπάρχων κανονισμός αποτελεί τροχοπέδη στην ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία αφού ωθεί τους φοιτητές στην επιφανειακή γνώση. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι δευτεροετείς φοιτητές αφού και αυτοί παρακολούθησαν μαθήματα και εργαστήρια διαζώσης μόνο για ένα εξάμηνο.Επίσης προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι φοιτητές των μεγαλύτερων ετών. Παράλληλα με τα παραπάνω ζητήματα οι τριτοετείς και τεταρτοετείς φοιτητές αγωνιούν για τη διεξαγωγή των πρακτικών και των πτυχιακών τους. Οι εργαστηριακές πτυχιακές βρίσκονται σε αναστολή χωρίς να έχει προσδιοριστεί χρονικά το «ξεπάγωμά» τους.Πολλοί από εμάς βρισκόμαστε σε αδιέξοδο όσον αφορά στην παραμονή μας στην πόλη σπουδών, καθώς τα έξοδα τρέχουν επιβαρύνοντας εμάς και τις οικογένειές μας.
Τέλος, ο μεγάλος σεισμός στο νομό της Λάρισας προκάλεσε ζημιές και καταστροφές αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τις μεγάλες ανάγκες, αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας, για τις οποίες ευθύνονται διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να ανοίξουν οι σχολές μας με ασφάλεια! Η κυβέρνηση, αντί να μειώνει την χρηματοδότηση για την παιδεία και να δίνει 30εκατομμύρια ευρώ σε δυνάμεις καταστολής, να χρηματοδοτήσει τα ιδρύματα προκειμένου να προσληφθεί καθηγητικό και υγειονομικό προσωπικό, καθώς και προσωπικό φύλαξης, συντήρησης και καθαριότητας των σχολών μας. Να αναβαθμίσει εδώ και τώρα υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, να αξιοποιήσει χώρους που ανήκουν στην περιουσία των ιδρυμάτων με σκοπό να διαμορφωθούν επιπλέον χώροι διδασκαλίας και να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα σε κλιμάκια. Η οργή μας μεγαλώνει γιατί κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται ότι η εκπαίδευσή μας τοποθετείται στη ζυγαριά κόστους-κέρδους, απομακρύνοντάς μας διαχρονικά από το πανεπιστήμιο που οραματιζόμαστε και έχουμε ανάγκη.
Κόντρα στην πολιτική που μας αφήνει αβοήθητους στην προσπάθειά μας να σπουδάσουμε, αιτούμαστε:
- Για τη δια ζώσης διεξαγωγή εργαστηριακών και μη μαθημάτων καθώς και των πτυχιακών εργασιών, αξιοποίηση χώρων του Πανεπιστημίου (αμφιθέατρα Γαιόπολις και Βιόπολις, αμφιθέατρο Κατσίγρα, βιβλιοθήκη) και άλλων εξωπανεπιστημιακών χώρων (χώροι συνεδριάσεων ξενοδοχειακών μονάδων, πινακοθήκη, εξωτερικοί χώροι) μεευθύνη Υπουργείου-Ιδρύματος-Δήμου και Περιφέρειας. Η πανδημία ανέδειξε την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών και την αναγκαιότητα τους για την πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας ως εκ τούτου θεωρούμε αναγκαία την δημιουργία ενός πλάνου για την ανοικοδόμηση ενός αμφιθεάτρου.
- Άμεσο «ξεπάγωμα» των εργαστηριακών πτυχιακώνώστε να ολοκληρώσουν τον κύκλο σπουδών τους οι τελειόφοιτοι και να αποφευχθεί η συμφόρηση το επόμενο έτος γι’αυτό,απαιτούμε:1.Να χωριστούν οι φοιτητές-τριες σε ολιγάριθμα τμήματα με σκοπό να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.2.Κυλιόμενο εργαστηριακό πρόγραμμα για την αξιοποίηση των διαθέσιμων χώρων ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.
3.Δυνατότητα προαιρετικής μείωσης της πτυχιακής εργασίας κατόπιν συνεννόησης με τον εκάστοτε καθηγητή. - Προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας και υγειονομικού προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου μας προκειμένου να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα απολύμανση και να παρέχονται όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα(χαρτιά, σαπούνια, αντισηπτικά).
- Να πραγματοποιούνται εβδομαδιαία δωρεάν rapid tests σε ειδικούς χώρους μέσα στο Πανεπιστήμιο ή self tests επιδεικνύοντας την πανεπιστημιακή ταυτότητα στα πρότυπα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.Για φοιτητές οι οποίοι θα βρεθούν θετικοί να ακολουθείται κατάλληλο υγειονομικό πρωτόκολλο και με σκοπό να μη μείνουν πίσω στις σπουδές τους , απαιτούμε:Επιστράτευση της τηλεκπαίδευσης για την κάλυψη κενών είτε με σύγχρονο είτε με ασύγχρονο τρόπο, επανάληψη εργαστηρίων σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για τους φοιτητές που αδυνατούσαν να τα παρακολουθήσουν. Να υπάρχει ανάλογη ειδική μέριμνα για τους φοιτητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
- Να δημιουργηθεί ξεχωριστό δρομολόγιο της γραμμής 4 ειδικά για τους φοιτητές για αποφυγή συνωστισμού. Η συγκεκριμένη γραμμή εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας και εγείρει τον κίνδυνο εστίας υπερμόλυνσης. Επίσης επέκταση της γραμμής 9 προκειμένου να τερματίζει στη Βιόπολις.
- Προσλήψεις διδακτικού προσωπικού ώστε όλα τα μαθήματα να διεξαχθούν σε ολιγάριθμα κλιμάκια.•Κάλυψη διδακτικών κενών, αναπλήρωση ή σύμπτυξηχαμένων εργαστηρίων, αναπροσαρμογές της ύλης και μέτρα προκειμένου να μη χάσουμε αναγκαία εργαστηριακή γνώση ιδιαίτερα σε μικρότερα έτη ώστε να μην επιβαρυνθούμε στην πορεία των σπουδών μας.
- Κατάργηση του ποσοστού (75%) που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ολοκλήρωση των σπουδών μας, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, που ορίζει ανώτατο όριο φοίτησης τα ν+2 έτη.
- Να επιβεβαιωθεί ότι θα διεξαχθούν όλες οι πρακτικές απρόσκοπτα. Δεδομένου ότι λόγω της πανδημίας είναι δύσκολη ηεύρεση φορέα να μεριμνήσει το Πανεπιστήμιο:1)Για την εύρεση συνεργαζόμενων φορέων και πίεση προκειμένου οι δημόσιοι φορείς να δέχονται το σύνολο τωναιτούντων.2)Για δυνατότητα πραγματοποίησης της πρακτικής άσκησης σε χρονικό διάστημα πέραν του προβλεπόμενου μέσω ΕΣΠΑ.
- Να δοθεί έκτακτο επίδομα στέγασης για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι και το δικαιούνται.
- Να διεξαχθεί εμβόλιμη διαδικασία αιτήσεων στέγασης που να απευθύνεται σε φοιτητές με σκοπό την στέγασή τους στις φοιτητικές εστίες.
- Μέριμνα για δωρεάν στέγαση των φοιτητών σε ξενοδοχειακές μονάδες με ευθύνη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Περιφέρειας.
- Να γίνει έλεγχος στις κατοικίες και τις φοιτητικές εστίες με ευθύνη του κράτους και να αποζημιωθούν και να επισκευαστούν στο σύνολό τους οι ζημιές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη και έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μας.
Η πανδημία ανέδειξε αποτυχίες στην κυβερνητική πολιτική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και εξέθεσε το χρόνιο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν υπάρχει κανένας κεντρικός σχεδιασμός που να στοχεύει στην επιστροφή των φοιτητών στο περιβάλλον στο οποίο ανήκουν. Αντιθέτως η κυβέρνηση,αφού πρώτα πρόβαλλε την εικόνα ενός Πανεπιστημίου της ανομίας, έπειτα νομοθέτησε τη δημιουργία ενός Πανεπιστημίου-Φρούριο, που θα προστατεύεται από την Eλληνική Aστυνομία.
Αποδοκιμάζουμε οποιαδήποτε απόπειρα δυσφήμισης του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου.Για εμάς τους φοιτητές προτεραιότητα είναι να διεκδικήσουμε την επιστροφή στις σχολές μας με όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα και να διασφαλίσουμε ότι, όταν επιστρέψουμε, θα συναντήσουμε ένα περιβάλλον πραγματικής ακαδημαϊκής αναβάθμισης και ελευθερίας. Απέναντι στο δόγμα της φύλαξης και της καταστολής, επιλέγουμε να απαντήσουμε με αιτήματα που υπηρετούν το πλέον ουσιώδες στοιχείο του ελληνικού Πανεπιστημίου, που δεν είναι άλλο από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Γνωστοποιούμε τα αιτήματα μας στο Υπουργείο και στη Σύγκλητο. Καλούμε τους καθηγητές μας, τους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά μας».