Η συνέχεια της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές, προσωπικό, εξοπλισμό σε συνδυασμό με τις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες το μόνο που εγγυάται είναι ότι η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας θα επιδεινωθεί περαιτέρω, τόνισε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την «αποτίμηση των μεταρρυθμιστικών μέτρων του υπουργείου Υγείας».
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση:
Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως κριτήρια για το κατά πόσο ο λαός απολαμβάνει ή όχι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα πρέπει να είναι ο βαθμός ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών και οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, με βάση της παραγωγικότητα και την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Ο Γ. Λαμπρούλης, μιλώντας για την εικόνα που διαμορφώνεται σχετικά με τη χρηματοδότηση της Υγείας, ανέδειξε με στοιχεία τη μειωμένη συμμετοχή της κρατικής δαπάνης, από τη μία, και από την άλλη, τις υψηλότερες ιδιωτικές πληρωμές, δηλαδή την ανάληψη μεγαλύτερου βάρους από τον λαό για να καλύψει τις ανάγκες του σε ό,τι αφορά ένα βασικό αγαθό, την Υγεία του, προσθέτοντας πως αυτή «είναι η πολιτική ακριβώς που υπηρετεί τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας».
Για το προσωπικό, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως τα μέτρα της κυβέρνησης δεν θα βελτιώσουν την κατάσταση για να λυθεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, όπως αυτό της έλλειψης του υγειονομικού προσωπικού που «λειτουργεί ως ντόμινο στην εμφάνιση των προβλημάτων», καθώς προβλέπεται να παγιωθεί η πολιτική της κινητικότητας, της υπερεφημέρευσης «με όλα τα αρνητικά αποτελέσματα για την ποιότητα και ασφάλεια των υπηρεσιών προς τους ασθενείς και για τους όρους δουλειάς των υγειονομικών».
Ο Γ. Λαμπρούλης στάθηκε, επίσης, στην ανεπάρκεια των κινήτρων και των παροχών που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση για την προσέλκυση υγειονομικών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την ανάγκη να ικανοποιηθούν σε πάγια και μόνιμη βάση τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, μεταξύ άλλων, για διπλασιασμό μισθών, προσλήψεις, βελτίωση εργασιακών συνθηκών και λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά ο λαός, όπως η στέγαση. Παράλληλα, είπε χαρακτηριστικά πως όλα αυτά η κυβέρνηση δεν τα υλοποιεί ακριβώς επειδή αντιστρατεύονται μια ανάπτυξη, την οποία υπηρετεί και η ίδια η κυβέρνηση, υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών.
Αναφερόμενος στη φαρμακευτική δαπάνη, ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για το γεγονός πως από το 2009 μέχρι σήμερα το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν 57,7% λιγότερα, ενώ η συμμετοχή των ασφαλισμένων έχει αυξηθεί κατά 43% σχεδόν περισσότερα, παρουσιάζοντας, έτσι, μία τάση «η αναλογία να επιδεινώνεται συνεχώς σε βάρος της τσέπης των ασθενών».
Τόνισε πως την ώρα που ο λαός πληρώνει το φάρμακο φαρμάκι, όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις διαδοχικά έχουν ενισχύσει τους φαρμακοβιομήχανους μέσω επιχορηγήσεων «καινοτόμων δράσεων», με αποτέλεσμα να δημιουργείται τρύπα στον ΕΟΠΥΥ, την οποία όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός θα την πληρώσει, τελικά, ο λαός.
Ο Γ. Λαμπρούλης στηλίτευσε το γεγονός πως δεν έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, η οποία αποτελεί «το Α και το Ω σε ένα οργανωμένο σύστημα υγείας διασυνδεδεμένο σε όλα του τα επίπεδα». Σημείωσε πως τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν ρόλο τροχονόμου για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, ανάδειξης νέων περιστατικών ή διάγνωσης, αλλά το έργο τους αφορά κυρίως την πρόληψη που αποτελεί και το απαραίτητο προσωπικό. Πρόσθεσε πως όσο και να προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση η κυβέρνηση, μιλώντας συνεχώς για τα προγράμματα «με ημερομηνία λήξης», τα οποία, μάλιστα, όπως είπε, θα έπρεπε ήδη να υλοποιούνται με βάση και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα σε επιστημονικό προσωπικό και μέσα.
Τέλος, ανέδειξε την ανάγκη το ζήτημα της Υγείας να αποτελέσει προτεραιότητα της μαζικής αγωνιστικής διεκδίκησης του εργατικού-λαϊκού κινήματος: να παλέψει, δηλαδή, για κρατική χρηματοδότηση, μαζικές προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας, σύγχρονο και επαρκή εξοπλισμό και απολύτως δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης, όπως, επίσης, και να παλέψει για την απόρριψη της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, «της πολιτικής που υποτάσσει τις λαϊκές ανάγκες στο “κόστος-όφελος” σύμφωνα με τις προτεραιότητες της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις