Την έκθεση φωτογραφίας ‘’Ο Daniel με τα μάτια των Λαρισαίων φωτογράφων’’ που πραγματοποιείται στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λαρισαίων, στην αίθουσα «Τάκης Τλούπας», επισκέφθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία στο πλαίσιό της δήλωσε τα εξής:

«Η δουλειά του φωτορεπόρτερ είναι να αποτυπώνει τον κόσμο μας. Έναν κόσμο που αλλάζει πολλές φορές δραματικά και αλλάζει συνήθως προς το χειρότερο, όπως συνέβη εδώ στη Θεσσαλία πριν από 12 μήνες, μετά τις θεομηνίες των Daniel & Elias.

Η δουλειά του φωτορεπόρτερ είναι το ‘’μάτι’’ της κοινωνίας. Το μήνυμα της εικόνας, σε δεύτερο χρόνο και διαδραστικά, δημιουργεί στο κοινό την εντύπωση και αυτή με τη σειρά της τη γνώμη, το συναίσθημα και αναπόφευκτα την αντίδραση στο ερέθισμα.

Σε μια κοινωνία έντονης πληροφόρησης όπου κυριαρχεί η εικόνα, τα ερεθίσματα είναι πολλά και πολλές φορές ‘’κατακλύζουν’’ το μάτι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, δεν είναι τόσο έντονα, όσο αυτά που γέννησαν οι εικόνες που είδαμε τότε στα μέσα ενημέρωσης, όσο οι εικόνες που βλέπουμε σήμερα εδώ στην αίθουσα ‘’Τάκη Τλούπα’’ συγκεντρωμένες σε μία και μόνο έκθεση. Γιατί στη Θεσσαλία, η Τέχνη της φωτογραφίας συνάντησε την Ανάγκη …και υποκλίθηκε.

Αντικρίζοντας τις φωτογραφίες της καταστροφής κανείς, όσο αποστασιοποιημένος και αν είναι, δε μπορεί να μη νιώσει δέος για την οργή της φύσης που θεωρεί τα ανθρώπινα έργα μηδαμινά και ως τέτοια τους φέρεται.

Χρέος της κοινωνίας των Ανθρώπων, ωστόσο, είναι να αντιπαλέψει τα όσα συνέβησαν εδώ, πριν από ένα χρόνο, τα όσα στέρησαν τη ζωή 17 συμπολιτών μας, τα όσα κατέστρεψαν τα σπίτια, τις καλλιέργειες, τις επιχειρήσεις και τις υποδομές του Τόπου μας, υπονομεύοντας τις ζωές και τα όνειρα αναρίθμητων άλλων.

Με ένα κεντρικό κράτος στοιχειωδώς επαρκές, σήμερα, δεν θα ερίζαμε ακόμη για την καταγραφή των καταστροφών, για την ταχύτητα και το ύψος των αποζημιώσεων ή για τους δικαιούχους. Η έκθεση του αποτυπώματος του Daniel των φωτορεπόρτερς της Λάρισας είναι εδώ, για να θυμίζει στους εκπροσώπους τους κεντρικού κράτους, που συχνά-πυκνά επισκέπτονται την περιοχή μας, περισσότερο για λόγους επικοινωνίας, παρά για λόγους πραγματικής διάθεσης προσφοράς, πως όλα είναι θνησιγενή, όλα είναι εύθραυστα, όλα μπορεί να έχουν δραματική κατάληξη, πόσο μάλλον η σοβαροφάνεια τους ή τα σαθρά θεμέλια της ‘’εξουσίας’’ τους…».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω