Στη Λάρισα βρίσκεται σήμερα το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Αγροτικης Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας ο οποίος είχε αναλυτική ενημέρωση από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα για την πορεία της ευλογιάς των προβάτων και για το πως εξελίσσεται η επιχείρηση στη Θεσσαλία.

Ως στιγμής έχει εντοπιστεί κρούσμα στη Μαγνησία και μέχρι την επόμενη Παρασκευή θα υπάρχει καλύτερη εικόνα, ωστόσο οι εξελίξεις είναι καλές τόνισε ο κ. Κουρέτας.

Ο κ. Τσιάρας από την πλευρά του σημείωσε πως οι πληρωμές των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους για πανώλη και ευλογιά θα γίνει πολύ σύντομα, καθώς αυτό το διάστημα οι περιφέρεις στέλνουν στο υπουργείο τα στοιχεία.

Σε μερικές εβδομάδες προσδιόρισε τις πληρωμές ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας για τους πληγέντες κτηνοτρόφους της περιοχής.

Αναλυτικότερα ο κ. Κώστας Τσιάρας τόνισε: «Μόλις είχαμε μια σύσκεψη με τον κ. Κουρέτα -στον οποίο ευχόμαστε και χρόνια πολλά για την ονομαστική του εορτή- για το θέμα τα εξάπλωσης της ευλογιάς, που απασχολεί το σύνολο του κτηνοτροφικού κόσμου αλλά και το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Αντιμετωπίσαμε πρόσφατα την πανώλη με πολύ μεγάλη επιτυχία, και είδαμε ότι όταν υπάρχει συνεργασία μεταξύ του κεντρικού κράτους, της Περιφέρειας, όλων των αρμοδίων, αλλά και των ίδιων των κτηνοτρόφων, το αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των ζωονόσων μπορεί να είναι εξαιρετικό.

Η προσπάθειά μας είναι να διασώσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο, είναι μια στιγμή που χρειάζεται υπευθυνότητα από όλους μας και προφανώς δεν χωράει η μικροκομματική ή συνδικαλιστική στόχευση ή ο λαϊκισμός απέναντι σε επιστημονικά δεδομένα και ευρωπαϊκές οδηγίες που οφείλουμε να ακολουθήσουμε έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αποτελεσματικά. Όπως το καταφέραμε με την πανώλη έτσι και τώρα. Με τη συνεργασία όλων θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση».

Για τις αποζημιώσεις σχετικά με την πανώλη και την ευλογιά, ο υπουργός επισήμανε πως: «Είναι γνωστά τα ύψη των αποζημιώσεων που αφορούν πανώλη και ευλογιά και από πλευράς πολιτείας υπήρξε και νέα προσπάθεια να σταθεί με μεγάλη διάθεση βοήθειας απέναντι στον κτηνοτροφικό κόσμο. Είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε τα στοιχεία από τις περιφέρειες και σε μικρό χρονικό διάστημα θα πληρώσουμε περί τα τέλη του μήνα, τις αποζημιώσεις. Η περιφέρεια Θεσσαλίας την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη. Μετά το δεκαήμερο των απαγορεύσεων θέλω να πιστεύω ότι αν δεν υπάρξουν κρούσματα, θα χαλαρώσουν τα μέτρα. Υπάρχει διαφορά σε σχέση με την πανώλη, καθώς είναι διαφορετική η χρονική περίοδος».

Ο κ. Δημητρης Κουρέτας από την πλευρά του σημείωσε: «Μιλάμε σχεδόν κάθε μέρα στο σκάιπ με τον υπουργό, σήμερα είχαμε και φυσική επίσκεψη του κ. Τσιάρα. Έγινε ενημέρωση. Το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στην Μαγνησία, χθες ολοκληρώσαμε την κλινική εξέταση 84 μονάδων από τα συνεργεία κτηνιάτρων, φαίνεται ότι δεν έχουμε άλλο κρούσμα, αλλά θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα την άλλη Παρασκευή. Υπήρξε πολύ καλή συνεργασία, φαίνεται ότι πάει καλά το θέμα.

Έχουμε 25 έκτακτους κτηνιάτρους για 8+8 μήνες και τώρα καλύπτουν μια χαρά τις ανάγκες. Προσπαθούμε να προκηρυχθούν νέες θέσεις για να καλύψουμε με μόνιμο προσωπικό, αλλά αυτή τη στιγμή λειτουργεί σωστά το σύστημα. Ανταποκρίνονται συγκινητικά οι κτηνίατροι.

Για το θέμα των αποζημιώσεων τις επόμενες ημέρες για τα 24.000 περίπου ζώα, θα ολοκληρωθούν και θα σταλούν τα στοιχεία, για να γίνει διασταύρωση. Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν οι πληρωμές».

Δείτε φωτογραφίες:

Αθανασία Παύλου – Φωτο/Βίντεο: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω