Ξεκάθαρος είναι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, σχετικά με την πανώλη στα αιγοπρόβατα που έχει ανησυχήσει την Θεσσαλία τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους πως η νόσος είναι καθαρά ζωικής προέλευσης δεν έχει σχέση με τον άνθρωπο.

Όπως σημείωσε πολύς κόσμος τον ρωτάει συνέχεια αν ενέχει κάποιον κίνδυνο το να καταναλώσει τυρί ή γάλα, με τον ίδιο να εξηγεί πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος.

Συγκεκριμένα φιλοξενούμενος το πρωί του Σαββάτου στο OPEN, τόνισε:

«Η εν λόγω νόσος δεν έχει καμία σχέση με τον άνθρωπο, είναι καθαρά νόσος των ζώων, επομένως δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς για το γάλα πχ που παίρνουμε από τα ζώα, καθώς παστεριώνεται γίνεται φέτα και τρώγεται κανονικά. Καταρχάς τυρί που καταναλώνουμε τώρα έχει παστεριωθεί πριν πέντε μήνες, το τυρί που φτιάχνεται τώρα θα καταναλωθεί τον Νοέμβριο και μετά, αλλά έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει πρόβλημα.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι κάνουμε μια αυστηρή επιτήρηση της περιοχής. Στα Τρίκαλα που αρχικά υπήρξε κρούσμα στο Καστράκι, τελειώσαμε, δηλαδή έγινε ιχνηλάτηση σε περίπου δέκα χιλιάδες ζώα που υπήρχαν γύρω από το σημείο και εκριζώθηκε η νόσος εκεί. Τώρα βρισκόμαστε στο Δομένικο Ελασσόνας, που κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Έχουμε δύο κύκλους, έναν κύκλο των 3 χλμ και έναν των 10 χλμ. Τον πρώτο κύκλο που έχει 50 μονάδες θα την τελειώσουμε την Δευτέρα και θα ξέρουμε αν υπάρχουν κρούσματα για να απομονωθούν. Στον δεύτερο κύκλο που έχει 360 μονάδες θα τον τελειώσουμε περίπου την Παρασκευή με την συνδρομή 100 κτηνιάτρων που έρχονται από το υπουργείο από την Αθήνα και εγκαθίστανται στη Λάρισα τη Δευτέρα το πρωί, γιατί χρειάζεται πολύ μεγάλη βοήθεια για να μπορέσουμε να τελειώσουμε περίπου σε μια εβδομάδα, να ξέρουμε ποια ζώα είναι άρρωστα για να απομονωθούν. Όπως έληξε καλά στα Τρίκαλα, πιστεύω πως θα λήξει και στη Λάρισα, όμως εδώ υπάρχει μια διαφορά, ότι στα Τρίκαλα είχαμε 11.000 ζώα, εδώ έχουμε 125.000 ζώα, πολύ περισσότερα.

Τα ζώα αυτά ήρθαν παράτυπα στην Ελλάδα, δεν ξέρω πως ήρθαν, πάντως πρώτη φορά έχουμε στην Ελλάδα τέτοια νόσο, επομένως, δεν ελέγχθηκαν. Πήγαν σε μια φάρμα στα Τρίκαλα η οποία διακίνησε τα ζώα αυτά χωρίς χαρτιά, και τα έδωσε σε άλλες φάρμες που δεν πρέπει να είναι πάνω από 8 έως 10. Έχουμε κρούσματα σε μια φάρμα στο Δομένικο Ελασσόνας και τα ζώα αυτά θανατώνονται σήμερα, για να ταφούν με ειδικό υγειονομικό τρόπο, και μιλάμε για 300 ζώα. Συνολικά έχουμε λίγο πάνω από 2.000 ζώα από την αρχή που ξεκίνησε όλο αυτό».

Για τις αποζημιώσει ανάφερε: «Εννοείται ότι οι κτηνοτρόφοι θα αποζημιώνονται για το κάθε ζώο. Σήμερα θα ανακοινωθεί και επίσημα ότι η Θεσσαλία μπήκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η περιοχή της Ελασσόνας παράγει το 25% του τυριού όλης της χώρας, είναι η μεγαλύτερη τυροκομική περιοχή σε όλη την Ελλάδα και την έχουμε σαν τα μάτια μας».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω