Προτάσεις καταθέτει η Νεολαία Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ για τη στέγαση και κοινωνική πολιτική.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Ενώ η πρόσβαση σε μια οικονομικά προσιτή στέγη έχει ανοιχτεί στην Ευρώπη ως ζήτημα από την δεκαετία του 1990, στην Ελλάδα μόνο το τελευταίο διάστημα αρχίζει να αναδεικνύεται ως κεντρικό κοινωνικό ζήτημα. Οι ποικίλες κρίσεις που καλέστηκε να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός σε συνδυασμό με την ελλιπέστατη κοινωνική πολιτική που ασκήθηκε μας έφεραν απέναντι σε μια νέα μορφή επισφάλειας αυτή της στεγαστικής. Η στέγαση αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα και η Ελλάδα αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση για λόγους τόσο ιστορικούς όσο και κοινωνικούς.
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στους κύριους παράγοντες που εντείνουν αυτήν την στεγαστική επισφάλεια, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, στη χώρα μας. Αρχικά, η ακραία και συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού που, ναι μεν, αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο αλλά ειδικότερα στην χώρα μας η καταγραφή του είναι τρείς φορές υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτή η αύξηση σε συνδυασμό με τις πενιχρές αυξήσεις στους μισθούς έχει κατακρεουργήσει την αγοραστική αξία των εισοδημάτων των νοικοκυριών. Ένας άλλος παράγοντας είναι η αυξανόμενη ζήτηση κατοικιών προς ενοικίαση που είναι αδύνατον καλυφθεί από την υπάρχουσα προσφερόμενη ποσότητα κάτι που οδηγεί σε μια τεράστια αύξηση των ενοικίων.
Δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε στους παράγοντες και την νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει ακολουθήσει η σημερινή κυβέρνηση με την απουσία οποιοδήποτε ρυθμιστικού πλαισίου εκμετάλλευσης κτηρίων από funds για το σκοπό βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί έχουν πάρει φωτιά αφού αναμένεται μέσα στην χρόνια να πραγματοποιηθούν 40000 κατασχέσεις κατοικιών χωρίς να υπάρχει κάποιο δίκτυ προστασίας για τους ποιο ευάλωτους συμπολίτες μας, λόγω της μη προστασίας της πρώτης κατοικίας και της ψήφισης του νέου πτωχευτικού κώδικα από την κυβέρνηση της ΝΔ, δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση στεγαστικής έλλειψης αλλά και κοινωνικής αναλγησίας.
Επιπρόσθετα, η Ελλάδα αποτελεί μια από τις ελάχιστες χώρες τις ΕΕ που η κοινωνική πολιτική στέγασης χαρακτηρίζεται ως ελλειμματική. Τα μόνα μέτρα κοινωνικής πολιτικής για στέγαση ήταν 1) ο θεσμός των εργατικών κατοικιών όπου καταργήθηκε το 2012 όμως δεν ήταν πρόγραμμα ενοικίασης αλλά οδηγούσε σε εξαγορά της κατοικίας και 2)το επίδομα ενοικίου, τα επίπεδα του οποίου είναι πλέον ανεπαρκή σε σχέση με τις σημερινές συνθήκες. Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται στα αποτελέσματα ερευνών ινστιτούτων όπως το Εteron.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το ινστιτούτο Εteron το 76.9% τον ερωτηθέντων δηλώνει ότι έπειτα από την αποπληρωμή των βασικών δαπανών του σπιτιού τα βγάζει ίσα ίσα ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους. Το 47,8% δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο.
Επομένως, Οι στεγαστικές πολιτικές για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να αντιμετωπίζουν την στέγαση ως δικαίωμα και όχι ως πολυτέλεια.
Ο διάλογος για την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικής πολιτικής για το ζήτημα της στέγασης ανοίχτηκε ύστερα από τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ ήδη από τον Μάιο 2021 και πρόσφατα από ανακοινώθηκε, σε ανοιχτή εκδήλωση, η επίσημη, ολοκληρωμένη και κοστολογημένη πρόταση του από τον Πρόεδρο του, Αλέξη Τσίπρα, οι οποία περιλαμβάνει τα εξής:
1. Δημιουργία τράπεζας στέγης από κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια δημοσίου, εκκλησίας κλπ. για αγορά ή ενοικίαση και κενές κατοικίες ιδιωτών προς ενοικίαση για 3-8 χρόνια έναντι πακέτου κινήτρων.
2. διπλασιασμός του ποσού και των δικαιούχων επιδόματος στέγασης και αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων από 7000€ σε 14000€.
3. πλαφόν στις τιμές ενοικιάσεις που θα προκύπτει από την αντικειμενική αξία των ακινήτων
4. ρύθμιση βραχυχρόνια μίσθωσης: απαγόρευση δραστηριοτήτων στα νομικά πρόσωπα, ελεύθερη πρόσβαση μόνο σε φυσικά πρόσωπα και ως 3 ακίνητα ανά ιδιοκτήτη και φορολογικές ελαφρύνσεις για μικτή μίσθωση 8-9 μήνες κατοικία και 3-4 μήνες ως airbnb.
5. Κατάργηση πτωχευτικού νόμου.
6. επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας λαϊκών και στρωμάτων της μεσαίας τάξης.
7. ειδικό ταμείο αναδιαρθρώσεων που θα χορηγεί τμήμα της οφειλής των νοικοκυριών που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.
Αυτή η δέσμη μέτρων είναι για εμάς η απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να αντιμετωπιστεί, τόσο άμεσα όσο και σε βάθος χρόνου, το στεγαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα με όρους κοινωνικά δίκαιους. Είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα για να ελπίζει η νέα γενιά αυτής της χώρας πως μπορεί επιτέλους να στεγάσει τον μέλλον της.»