Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσει από την 1η Σεπτεμβρίου το προξενείο της Σουηδίας στην Αγία Πετρούπολη και τη δική της διπλωματική αποστολή στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, το Γκέτεμποργκ, ενώ απέλασε πέντε Σουηδούς διπλωμάτες ως αντίποινα μετά την απέλαση από τη Στοκχόλμη πέντε Ρώσων τον περασμένο μήνα.
Η Στοκχόλμη ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι απέλασε τους διπλωμάτες εν μέσω ανησυχιών για κατασκοπεία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις απελάσεις «απροκάλυπτα εχθρικό βήμα».
Η πρεσβευτής της Σουηδίας Μαλένα Μαρντ εκλήθη σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερωθεί για την απόφαση αυτή, ανέφερε η ρωσική διπλωματία σε ανακοίνωση.
«Η ρωσική πλευρά αποφάσισε –ως ανταπάντηση- να κηρύξει ‘personas non gratas’ (ανεπιθύμητα πρόσωπα) πέντε Σουηδούς διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων τρεις υφισταμένους του επιτετραμμένου για την Άμυνα στην πρεσβεία της Σουηδίας στη Μόσχα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Αυτές οι ενέργειες των σουηδικών αρχών απλά επιδεινώνουν την κατάσταση των διμερών σχέσεων, που έχουν υποβαθμιστεί σε πρωτόγνωρο επίπεδο, κυρίως λόγω της αδιάκοπης ρωσοφοβικής εκστρατείας στη Σουηδία», ανέφερε σήμερα η ρωσική διπλωματία.
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ σε ανακοίνωση εξέφρασε τη λύπη του και δήλωσε ότι η είδηση αποτελεί «περαιτέρω επιβεβαίωση των αρνητικών πολιτικών εξελίξεων στη Ρωσία και της διεθνούς απομόνωσης της χώρας».
«Η Ρωσία επέλεξε να απελάσει Σουηδούς διπλωμάτες που ενήργησαν εντός του πλαισίου της Σύμβασης της Βιένης και ασκούσαν τις συνήθεις διπλωματικές δραστηριότητες στη Ρωσία. Λυπούμαστε επίσης ιδιαιτέρως για τη ρωσική ανακοίνωση για το Γενικό Προξενείο στην Αγία Πετρούπολη», ανέφερε.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί από πέρυσι που η Σουηδία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος