Μοιράσου το αρθρο!
Η Λέσχη εργαζομένων και νεολαίας Βόλου, παρουσιάζει το βιβλίο «Η φασιστική στροφή στη Γερμανία» την Κυριακή 16/10 στις 19:00 στο χώρο της, Μεταμορφώσεως 19. Παρουσιάζει ο Νικόλας Σκούφογλου.
Σε μία περίοδο που ο κοινωνικός εκφασισμός προωθείται και γιγαντώνεται μέσα από πολλές οδούς (ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός, ρατσιστική και αντιμεταναστευτική ρητορεία και πολιτική, ενίσχυση κρατικής καταστολής, έξαρση έμφυλης βίας κτλ), κρατικές και μη, το εργατικό λαϊκό κίνημα και το κίνημα της νεολαίας, οφείλουν να συζητήσουν ξανά τόσο την ιστορική εμπειρία γύρο από τη συγκρότηση των φασιστικών ρευμάτων, όσο και τους τρόπους συγκρότησης ενός πολύπλευρου αντιφασιστικού διεθνιστικού κινήματος. Ενός κινήματος που θα διεξάγει τη μάχη εναντίον του φασισμού και του καπιταλισμού που τον γεννά τόσο στο πεδίο της πολιτικής και ιδεολογικής αναμέτρησης, όσο και στο πεδίο του δρόμου, τονίζει η Λέσχη.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, «Η φασιστική στροφή στη Γερμανία» αποτελεί ένα συγκλονιστικό ιστορικό ντοκουμέντο που έχει κυκλοφορήσει φέτος από τις εκδόσεις της Πρωτοποριακής Βιβλιοθήκης και το Ινστιτούτο Ερευνών Παντελής Πουλιόπουλος.
Τον Ιανουάριο του 2018, κατά την κατεδάφιση της παλιάς φυλακής στο Βερχνιεουράλσκ στα Ουράλια, εντοπίστηκαν περίπου 30 χαμένα χειρόγραφα των αγωνιστών της τροτσκιστικής αριστερής αντιπολίτευσης που ήταν φυλακισμένοι του σταλινικού NKVD.
Το βιβλίο των εκδόσεων της «Πρωτοποριακής βιβλιοθήκης» είναι ένα από τα 30 διασωσμένα κείμενα του Βερνχιεουράλσκ και το πρώτο που κυκλοφορεί στα ελληνικά. Η μετάφραση είναι του Κωστή Πλεύρη. Η επιμέλεια της έκδοσης είναι της Σούλας Κατσιαμπούρα και ο πρόλογος του Μάνου Σκούφογλου.
Πρόκειται για ένα πολιτικό κείμενο 23 θέσεων, που καταγράφηκε στον χειρόγραφο «Μπολσεβίκο Λενινιστή» της αποικίας των τροτσκιστών στη φυλακή. Το κείμενο το υπογράφουν τα 20 μέλη της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας και έχει ημερομηνία έκδοσης την 1η Απρίλη 1933. Μόλις δύο μήνες, δηλαδή, από την άνοδο των ναζί στην εξουσία.
Τον Απρίλη του 1933, που εκδίδονται τα κείμενα, βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες της εξουσίας του Χίτλερ, όταν δεν μπορούσε να προεξοφληθεί καν το σύστημα διακυβέρνησης που θα εφάρμοζαν οι ναζί, εάν επρόκειτο να εγκαθιδρυθεί μια πλήρης φασιστική δικτατορία (όπως εν τέλει συνέβη) ή ένα ημιφασιστικό καθεστώς. Το κόμμα του Χίτλερ κυβερνά ακόμα σε συμμαχία με τους εθνικιστές (Γερμανικό Εθνικό Λαϊκό Κόμμα), οι οποίοι αυτοδιαλύθηκαν και προσχώρησαν στους ναζί μόνο τον Ιούλιο του 1933. Ο «εξουσιοδοτικός νόμος» της 23ης Μαρτίου, ο οποίος μεταβίβαζε τη νομοθετική εξουσία από τη Βουλή στην κυβέρνηση του Χίτλερ, είχε μόλις επιβληθεί, και είναι άγνωστο εάν η είδηση αυτή είχε φτάσει στα αυτιά των έγκλειστων τροτσκιστών. Δεν είχε γίνει ακόμα η εκκαθάριση της Νύχτας των Μεγάλων Μαχαιριών (30 Ιουνίου-2 Ιουλίου 1934), δεν είχαν δοθεί οι υπερεξουσίες του 1934, ούτε είχαν επιβληθεί οι ρατσιστικοί νόμοι της Νυρεμβέργης. Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι τελικά επικράτησε το πιο σκοτεινό δυνατό σενάριο – ωστόσο αυτό δεν ήταν σαφές τη στιγμή της συγγραφής του κειμένου, και οι συντάκτες του το αναγνωρίζουν αυτό επανειλημμένα.
Στο ντοκουμέντο των φυλακισμένων του Βερνχιεουράλσκ για την άνοδο του γερμανικού φασισμού είναι πολύ εμφανές ποια είναι η φύση του φασισμού και ποιες είναι οι σχέσεις του με τις κοινωνικές τάξεις. Και, το κυριότερο από όλα, ποια είναι τα καθήκοντα των επαναστατ(ρι)ών απέναντι στον φασισμό.