Ενόψει των φετινών εκδηλώσεων “Ιπποκράτης – Η Αέναη Επιστροφή” που θα πραγματοποιηθούν στη Λάρισα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, συνέντευξη τύπου παραχώρησαν οι φορείς της δράσης στο δημαρχείο της πόλης.

Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Λαρισαίος κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, ο αντιπεριφεριάρχης κ. Βασίλης Πινακάς, ο πρόεδρος του Ιατρικού τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αθ. Γιαννούκας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου “Ιπποκράτης στη Λάρισα” κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας και ο δημιουργός της σύνθεσης “Νάματα και Ιάματα (Συμφωνικές Ωδές για την ίαση) κ. Δημήτρης Μαραμής.

“Στην προσπάθεια ανάδειξης της πόλης μας ως Ιπποκρατικής πόλης ενώσαμε από τη πρώτη στιγμή τις δυνάμεις μας.” τόνιζε η δήμαρχος κ. Καλογιάννης συμπληρώνοντας εν συνεχεία: “Εργαζόμαστε για την επιτυχία αυτού του υψηλού στόχου και κάθε χρόνο αυτή η προσπάθεια ενισχύεται. Φέτος από τη μεριά του Δήμου Λαρισαίων έχουμε προχωρήσει τα βήματά μας, καθώς έχει προχωρήσει η αδελφοποίηση με την Κω, την γενέτειρα του Ιπποκράτη.”

Ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός κοντολογίς ανέφερε: “Σχεδιάζουμε να παρουσιάσουμε το αποτέλεσμα μια συλλογικής προσπάθειας για τον Ιπποκράτη. Ο Σύλλογος Ιπποκράτη συνέβαλε στο να ενεργοποιήσει όλους τους φορείς. Για εμάς ο πολιτισμός – η ιστορία είναι βαθύ αναπτυξιακό εργαλείο κι εκεί πρέπει να στηριχτεί η ανάπτυξη των πόλεων. Κάθε χρόνο χτίζουμε βήμα βήμα σοβαρές και υπεύθυνες εκδηλώσεις.”

“Βάζουμε μια μεγάλη πέτρα στο οικοδόμημα που λέγεται  διεθνοποίηση της Ιπποκρατικής Ιδέας. Η παρουσία του Ιατρικού Τμήματος στη Λάρισα δίνει προστιθέμενη αξία στην προσπάθεια. Το Ιατρικό τμήμα έχει συμβάλει στην αδελφοποίηση Λάρισας – Κω. Ταυτόχρονα υπογράφεται πρωτόκολλο συνεργασίας του τμήματος Ιατρικής Λάρισας με το δήμο της Κω, ώστε να ενισχύσουμε με ομάδες πανεπιστημιακών ιατρών το νοσοκομείο της Κω και δεσμευόμαστε να ενσωματώσουμε το χώρο της Κω στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας”, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος κ. Γιαννούκας γνωστοποιώντας πως: “Διοργανώνουμε το πρώτο Ιατρικό Ιπποκράτειο Συνέδριο, καθώς φιλοσοφία είναι να φέρνουμε όλους τους γιατρούς της χώρας εδώ..”

Ο κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος καλώντας τους υγειονομικούς να παρακολουθήσουν το πρώτο Ιατρικό Ιπποκράτειο Συνέδριο και τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις πρόσθεσε πως: “Τιμούμε τον Ιπποκράτη και ισχυροποιούμε την πόλη μας ως μια Ιπποκρατική πόλη, μέσα στο διεθνές ιατρικό γίγνεσθαι. Ο Ιπποκράτης συγκέντρωσε όλες τις παρατηρήσεις γύρω από τον άρρωστο ανθρώπινο οργανισμό και άφησε πίσω ένα τεράστιο έργο, το οποίο σήμερα αποτελεί οδηγό για τους νέους λειτουργούς υγείας.”

Ο κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας ευχαριστώντας τους φορείς τόνισε πως ο Ιπποκράτης έπαψε να είναι ένα απλό άγαλμα κάπου στο Αλκαζάρ αλλά πως τα τελευταία 7 χρόνια εξελίσσεται σε σύμβολο και θεσμό για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Επιστημών κ. Σάπκας δήλωσε: “Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό, απολύτως συνυφασμένο με το πνεύμα του Ιπποκράτη, στο πλαίσιο των δράσεων που κάνουμε στη Λάρισα εδώ και έξι χρόνια, να αναθέτουμε σε εγνωσμένης αξίας καλλιτέχνη, την παραγωγή πρωτότυπου έργου, εμπνευσμένο από τις ιπποκρατικές ιδέες, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μια πολιτιστική κληρονομιά για τη χώρα μας και τον κόσμο.

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος διάδοσης της ιπποκρατικής ιδέας, όπως και κάθε ιδέας, από την τέχνη. Έτσι, τιμάμε τον Ιπποκράτη, τη φιλοσοφία του και την κάνουμε τρόπο ζωής.

Αυτό το έργο παρουσιάζεται στον εμβληματικό Μύλο του Παππά, από καλλιτέχνες όπως οι συνθέτες ο Γιάννος Αιόλου και ο Ευριπίδης Μπέκος, ο χορογράφος Γκες Μίχωφ, το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου, ο σκηνοθέτης Πασχάλης Μάντης, ο εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου και φέτος ο Δημήτρης Μαραμής.

Με τον Δημήτρη Μαραμή, ο πήχης ανέβηκε ακόμη πιο ψηλά. Γνωρίζουμε τις δυνατότητές του, την ευαισθησία, την ευρηματικότητά του. Τα έργα του, αποτέλεσμα πλούσιας φαντασίας και βαθιάς γνώσης, δημιουργούν κύματα συναισθημάτων στο κοινό. Ανυπομονώ να ακούσω την έμπνευσή του και μάλιστα ερμηνευμένη από τη σπουδαία Λαρισαία σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, την πολυβραβευμένη χορωδία μας indonnation και τη συμφωνική μας ορχήστρα. Είστε όλοι καλεσμένοι.”

Τέλος, ο δημιουργός του “Νάματα και Ιάματα” κ. Δημήτρης Μαραμής μετέφερε πληροφορίες για το έργο του: “Είναι τιμή και μεγάλη ευθύνη να εκπροσωπήσω με ένα μουσικό έργο αυτή τη σπουδαία θεσμική δράση. Το έργο έχει σχέση με την υγεία, ασχολείται με το πιο σημαντικό αγαθό, είναι βασισμένο στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Είναι σημαντικό γιατί συνδέεται και φέρνει επίσης ένα μήνυμα για την κλιματική αλλαγή.”

Δείτε βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτογραφίες – Βίντεο: Θάνος Παλούκας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω