«Η ζωή ξέρει εγώ την εμπιστεύομαι. Είμαι πάντα απ΄ αυτούς που κάπνιζαν φθηνά τσιγάρα». Όσοι ακούμε τον Ρένο Χαραλαμπίδη στον «Εν Λευκώ» ως διάδοχο του Κωνσταντίνου Τζούμα, το κάνουμε για τις ωραίες ατάκες του που γίνονται ωραιότερες χάρις στο ηχόχρωμα της φωνής του. Ατάκες που μας εντυπωσίασαν στην πρώτη προβολή της ταινίας του «Φθηνά τσιγάρα» που γυρίστηκε το 2000 και που σήμερα 23 ολόκληρα χρόνια μετά κάνει «δεύτερη καριέρα» χάρις στην αισθητική της, τη μουσική της, του cult χαρακτήρες και γενικά την ατμόσφαιρά της: η άδεια Αθήνα, τα κίτρινα φώτα, ο Νίκος…

Ο Νίκος είναι ένας τριαντάχρονος άνεργος που ζει μόνος δίχως φιλενάδα, από πεποίθηση. Τον περιβάλλουν διάφοροι τύποι ανθρώπων: ο ιδιοκτήτης του καφενείου όπου συχνάζει, ο Τέλης – μόνιμος θαμώνας και πολυλογάς που θεωρητικολογεί υπέρ του αχαλίνωτου σεξ – ο φίλος του, ένας κυνικός που παροτρύνει τον Τέλη στο κυνήγι της γυναίκας. Ο Μανώλης είναι τυχοδιώκτης, πρόθυμος να εμπλακεί στις πιο απρόσμενες καταστάσεις. Τελικά, ο Νίκος γνωρίζει σε ένα τηλεφωνικό θάλαμο τη Σοφία, μια όμορφη νεαρή κοπέλα γεμάτη αυτοπεποίθηση, από το χώρο της μόδας. Περιπλανιούνται μια νύχτα μαζί στην πόλη και χωρίζουν. Θα την αναζητήσει εκ νέου, καθώς πλέον ο περίγυρος του δεν τον εμπνέει.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης θ’ ανέβει σήμερα στη σκηνή των VICTORIA CINEMAS στη Λάρισα (Λάμπρου Κατσώνη 20) στις 7.30 και θα προλογίσει την ταινία. Στις 8 θα αρχίσει η προβολή της.

Μετά τα αλλεπάλληλα sold out στη ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ που έκανε το μιούζικαλ «ΦΤΗΝΑ ΤΣΙΓΑΡΑ» που ήταν βασισμένο στην ομώνυμη ταινία, τώρα τα κινηματογραφικά ΦΤΗΝΑ ΤΣΙΓΑΡΑ είναι ON TOUR με την συνοδεία του σκηνοθέτη. Η μεγάλη οθόνη υποδέχεται την ταινία σχεδόν 20 χρόνια μετά την πρώτη προβολή. Εξάλλου ο φυσικός χώρος της είναι το σινεμά και όχι η μοναχική θέαση.

Άραγε τα «ΦΤΗΝΑ ΤΣΙΓΑΡΑ» έχουν κερδίσει την μάχη με τον χρόνο; Παραμένουν σε επικοινωνία με τους νέους; Μπορεί η ρομαντική πλευρά της δεκαετίας του ‘90 να παραμείνει επίκαιρη;  Ερωτήματα που μπορεί να τα απαντήσει μόνο το «πανί».

Στη Λάρισα, την «πόλη του καφέ» έχει ιδιαίτερη αξία ν’ ακουστεί η ατάκα της ταινίας: «Αγαπώ τα καφέ, όπως άλλοι αγαπούν τα ταξίδια. Μια βαριά βιομηχανία χαμένου χρόνου, ένα απόλυτο μυστήριο η τέχνη του να επιτρέπεις στον καιρό να κυλάει και να μην αφήνει επάνω σου σημάδια. Μια ευγενική πράξη απέναντι στον εαυτό σου και γιατί όχι απέναντι στην ανθρωπότητα»…

«Η Λάρισα» μου είπε το πρωί, λίγο μετά την ραδιοφωνική του εκπομπή στον «Εν Λευκώ» ο Ρένος Χαραλαμπίδης «είναι μια πόλη με παράδοση σινεφίλ. Όλοι οι σκηνοθέτες της γενιάς μου θεωρούν ότι το κοινό της Λάρισας ότι είναι κριτήριο για το αν μια ταινία θα ταξιδέψει εμπορικά και διαχρονικά. Τα «φθηνά τσιγάρα» και η προβολή του στο VICTORIA CINEMASείναι μια επιβεβαίωση της διαχρονικότητας της ταινίας».

Η συνέχεια επί της οθόνης. Σήμερα στις 7.30 στο VICTORIA CINEMAS.

Θα προηγηθεί η ταινία μικρού μήκους «ΜΕ ΔΕΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ» του Β. Μωυσίδη.

Μία από τις πρώτες εμφανίσεις του Ρένου στην μεγάλη οθόνη.

Ανδρέας Γιουρμετάκης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω