Μια σημαντική εκδήλωση λαμβάνει χώρα σήμερα το βράδυ της Τετάρτης στη Λάρισα, η ετήσια γενική συνέλευση των μελών (ανοιχτή συνεδρίαση) του ΣΘΕΒ, παρουσία του πρέσβη της ΗΠΑ κ. George J. Tsunis και του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέτα με βαρύτητα στην Περιφερειακή ανάπτυξη, εξωστρέφεια, τις επιχειρηματικές συνέργειες και την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. George J. Tsunis μεταξύ άλλων τόνισε πως: «είναι μεγάλη τιμή μου να βρίσκομαι στη Λάρισα και ευχαριστώ για την φιλοξενία. Να πω ότι συμπαραστέκομαι στους πλημμυροπαθείς και ελπίζω ότι όλα θα διορθωθούν και θα γίνουν πιο ανθεκτικά Είναι σημαντικό ότι η Λάρισα διαθέτει μια δυναμική και εφευρετική οικονομία. Αυτές οι προσπάθειες γίνονται από την κοινότητα των βιομηχάνων. Οι δυνατές οικονομίες φτιάχνουν ασφαλείς κοινωνίες. Εύχομαι στη Λάρισα τα καλύτερα».

Σε ότι αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών ο πρέσβης σημείωσε ότι: «υπάρχει σεβασμός και καλή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, οι σχέσεις είναι οι καλύτερες που υπήρξαν εδώ και καιρό. Ο λαός της `Ελλάδας και η κυβέρνησή της πάντα λειτουργούν βάσεις αξιών και μπορείς να βασίζεσαι πάντα σε εκείνους ότι θα κάνουν το σωστό. Είναι πάροχος σταθερότητας και βασικός σύμμαχος.

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες η Ελλάδα φτιάχνει ξανά τον ενεργειακό χάρτη. Το 59% της κατανάλωσης σε ενέργεια της Ελλάδας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Είναι στις κορυφαίες δέκα χώρες. Η Ελλάδα είναι το κέντρο δεδομένων και διασύνδεσης στα Βαλκάνια. Θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική διπλωματία της περιοχής. Χωρίς τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και ελληνικού λαού είναι αδύνατη η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των βαλκανικών χωρών».

Με την σειρά του ο κ. Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης, υπογράμμισε πως: «Σήμερα η καρδιά της επιχειρηματικότητας χτυπά εδώ στη Λάρισα, όπου στην ειδική συνέλευση του ΣΘΕΒ θα συζητήσουμε θέματα που έχουν να κάνουν με το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλίας. Για την κυβέρνησή μας δύο πράγματα έχουν βασική προτεραιότητα, πρώτον να θεραπεύσουμε πολύ γρήγορα τις πληγές που έχει αφήσει πίσω της η μεγαλύτερη θεομηνία που έχει πλήξει τον τόπο μας τις τελευταίες δεκαετίες. Και το δεύτερο με αφορμή την θεομηνία αυτή να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να ενισχύσουμε το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής μας, να μετασχηματίσουμε το οικονομικό υπόδειγμα έτσι ώστε να κάνουμε μία Θεσσαλία, οικονομικά και κοινωνικά πολύ πιο ισχυρή και ανθεκτική μπροστά στην κλιματική αλλαγή. Σήμερα έχουμε τον Αμερικανό πρέσβη κοντά μας που είναι πολύ φίλος της Ελλάδας και η στήριξή του αποδίδει καρπούς. Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα γεωπολιτικό σταυροδρόμι και τα τελευταία 4-5 χρόνια έχουν γίνει σοβαρές παρεμβάσεις ώστε να ισχυροποιηθεί οικονομικά και να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.

Θέλουμε να έχουμε περισσότερα χρήματα για να στηρίξουμε επαγγελματίες, αγρότες, νοικοκυριά που επλήγησαν από τις θεομηνίες. Η ανάπτυξη της Ελλάδας περνάει μέσα από την ανάπτυξη της περιφέρειας και γι’ αυτό βασική προτεραιότητάς μας είναι η στήριξη της ελληνικής περιφέρειας, την ζητάνε οι άνθρωποι της περιφέρειας και θα την έχουν».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας τόνισε ότι: «Είναι πολύ σημαντική αυτή η στιγμή σήμερα, πρώτον διότι έχουμε την επίσκεψη του πρέσβη εδώ και δεύτερον ότι αυτή η ημερίδα γίνεται κάτω από το πρίσμα της επιχειρηματικότητας από τον ΣΘΕΒ. Η νέα περιφερειακή αρχή έχει σαν προτεραιότητα την επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της ανθεκτικότητας η οποία έχει πολλαπλά επίπεδα και γι’ αυτό σχεδιάσαμε σε τρία επίπεδα την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Αρχικά ένα έργο που θα βγει την επόμενη εβδομάδα που αφοράς την παρακολούθηση της επιχειρηματικότητας σε επίπεδο Θεσσαλίας. Έχουμε ιδρύσει νέες δομές που δεν υπήρχαν, ιδρύθηκε η αγροδιατροφική σύμπραξη, τελειώνει η επιχειρηματική ανακάλυψη στα τέλη Απριλίου και πάνω εκεί θα πατήσει η προκήρυξη των προγραμμάτων της καινοτομίας της επιχειρηματικότητας που θα έχει δύο άξονες. Θα αφορά την συνεργασία των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια. Ο δεύτερος άξονας θα είναι καθαρά επιχειρηματικότητα και αυτή την περίοδο εξειδικεύεται πρόσκληση για να βγει σε συνεργασία με τους συνδέσμους σε Λάρισα και Βόλο για να μπορέσουμε να αγκαλιάσουμε πολλές επιχειρήσεις για να μπορέσουν οι καλές να γίνουν καλύτερες».

Ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ, κ. Γιώργος Ρουπακιάς, σημείωσε με την σειρά του πως: «Κάθε χρόνο η ετήσια ΓΣ του ΣΘΕΒ αποτελεί γιορτή της επιχειρηματικότητας για να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στο επιχειρείν. Φέτος έρχεται μετά από μια μεγάλη καταστροφή που βιώσαμε όλοι. Έχουμε επίσης την χαρά να έχουμε φέτος μαζί μας τον πρέσβη κ. Τσούνη και τον υπουργό κ. Σκρέκα με τους οποίους θα ανταλλάξουμε απόψεις για το πως θα χτίσουμε την Θεσσαλία του αύριο και να διαφυλάξουμε τον τόπο μας. Είναι μια ιστορική στιγμή, μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε».

Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος επισήμανε ότι: «Αυτή η ετήσια Γ.Σ. συνέλευση λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο και σε μια πόλη που ακόμα μετρά τις πληγές της, βρίσκει τον βηματισμό της και σχεδιάζει ΄ένα καλύτερο αύριο. Τα αποτελέσματα και η ανταλλαγή απόψεων σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία για να δημιουργήσουμε έναν οδικό χάρτη για την ιεράρχηση και την προλεταριοποίηση των αναγκών. Το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρέσβης και ο υπουργός κ. Σκρέκας  είναι πολύ σημαντικό. Είναι μια κρίσιμη περίοδος και πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε και οι πολίτες να πάρουν πίσω τις περιουσίες και τις ζωές τους».

Δείτε βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω