Το σχέδιο οράματος για τη Θεσσαλίας του Μέλλοντος, που φτάνει μέχρι το 2030 και περιλαμβάνει 570 έργα ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε το μεσημέρι της Παρασκευής σε μεγάλη εκδήλωση στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία πλήθους υπουργών και κυβερνητικών στελεχών.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση και περιλαμβάνει παρεμβάσεις στις υποδομές, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό – πολιτισμό.

Διαβάστε αναλυτικά τι ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του:

Για τις υποδομές

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει έναν πολύ μεγάλο αναπτυξιακό σφιγμό, είμαστε δίπλα σε όλους τους Έλληνες πολίτες, είτε αυτοί βρίσκονται στο κέντρο της Λάρισας είτε σε κάποιο ορεινό χωριό της Αργιθέας. Η Θεσσαλία έχει μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική, αποτελεί την “καρδιά” της χώρας και ήδη έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται πολλά, και θα εφαρμοστούν και στο μέλλον. Δεν θα πω πολλά γιατί τα περισσότερα τα ανέφεραν ήδη οι συνάδελφοι υπουργοί, οι τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους θα βαδίσουμε μέχρι το 2030 περιλαμβάνουν 570 έργα ύψους 4,5 δις ευρώ. Στον τομέα των υποδομών, ο βόρειας άξονας του Ε-65 δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ αν δεν λαμβάναμε δράση για να ξεμπλοκάρει το έργο και μετά να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, γίνονται και μια σειρά από μεγάλα έργα υποδομών, η σύνδεση της Λάρισας με τα Φάρσαλα θα γίνει, το έργο ωριμάζει μελετητικά. Το Φράγμα της Σκοπιάς Φαρσάλων είναι κρίσιμο, σε αρδευτικό και αντιπλημμυρικό έργο, έχουμε χρηματοδοτικό εργαλείο και σε λίγο καιρό ξεκάθαρο πλάνο υλοποίησης του έργου.

Ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” όμως είναι το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, χρειαζόμαστε μία συνολική παρέμβαση για την αντιμετώπισή του και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε με τα αρδευτικά έργα, αλλά και το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας.

Για τον πρωτογενή τομέα και το σκόρδο Πλατυκάμπου, το καλύτερο στον κόσμο

«Από βρήκαμε τα χρήματα; Ούτε από δανεικά, ούτε από φόρους, από έκτακτη φορολόγηση στα δύο διυλιστήρια μας, αυτό σημαίνει κοινωνική  πολιτική. Για κάποιους προοδευτικούς της φακής που μας κάνουνε κηρύγματα αλλά στην ουσία αποτέλεσμα μηδέν.

Για τον πρωτόγεννή τομέα να πω μια ενδιαφέρουσα ιστορία, τα σκόρδα στον Πλατύκαμπο, 1300 στρέμματα, βγάζουμε το καλύτερο σκόρδο στον κόσμο, αλλά δεν αρκεί να το λέμε εμείς, κάποιος θα πρέπει να μας το πιστοποιήσει. Ένας συνεταιρισμός συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο, γίνεται μία πιστοποποίηση, ξαφνικά έρχεται μια εταιρεία από την Ιαπωνία και υπογράφει, το πρώτο συμβόλαιο αγορές σκόρδου για συμπληρώματα και αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Από δύο ευρώ,  έξι ευρώ, μου λέγανε οι παραγωγοί.

Για την ενέργεια

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πέρα από την στήριξη που παρέχουμε στην αμυνόμενη χώρα, να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τα βίας χωρίς να υποστεί τις συνέπειες. Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και στα ενεργειακά, στηρίξαμε την κοινωνία και συνεχίζουμε να την στηρίζουμε, οι τιμές είναι πιο πτωτικές Ελέγξαμε και αυτό το ζήτημα, το φυσικό αέριο θα είναι καύσιμο μετάβασης, θα εμπλουτίζεται με βιομεθάνιο το οποίο θα πρέπει να παράγουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα, αλλά α χρειαστούμε για τις επόμενες δεκαετίες φυσικό αέριο, αλλά θα παράγουμε όταν έχουμε περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Για την Υγεία

Στις υποδομές Υγείας πρέπει να ενισχύουμε αυτές αλλά και με ανθρώπινο δυναμικό. Ένα σημαντικό κομμάτι πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνεται σε τμήματα επειγόντων περιστατικών και σε κέντρα Υγείας.

Για τη Παιδεία, τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό

Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε 25 χιλιάδες μόνιμων διορισμών. Οι αναπληρωτές ήταν περιπλανώμενοι και βρήκαμε τρόπο να σταματήσει αυτό. Επίσης, τα πανεπιστήμια τα στηρίζουμε, γίνονται πιο δημιουργικά συνδέονται με την έρευνα και την καινοτομία. Είναι εντυπωσιακή η δουλειά που γίνεται στο Joist. Οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες στη Θεσσαλία είναι πολλές. Είστε τυχεροί διότι έχετε πρωτόγεννή τομέα, σημαντική μεταποίηση και τριτογενή τομέα και θα κάνω ειδική μνεία για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό, έγινε μοναδική δουλειά εδώ στη Θεσσαλία, δεν είχε ξαναγίνει ποτέ αυτή η δουλειά. Πρόκειται για μοναδικότατο πολιτιστικό θησαυρό.

Πλέον η Θεσσαλία είναι ένας αναδυόμενος τουριστικός προορισμός. Από που να αρχίσει κανείς, Μετέωρα, Πήλιο, νησιά Υποβρύχιο Πάρκο Αλοννήσου, αυτό ήταν προσωπικό του στοίχημα και το πετύχαμε, το πάρκο αυτό είναι ο πρώτος προορισμός για καταδυτικό τουρισμό στον κόσμο.

Για Ιανό…

Το κλίμα ήταν βαρύ όταν περπάτησα στη Καρδίτσα μετά τον Ιανό, κάναμε όμως πολλή σημαντική δουλειά, ποτέ δεν έχει υπάρξει τόσο γρήγορη αποκατάσταση μετά από φυσική καταστροφή. Δώσαμε πολλά χρήματα για αποζημιώσεις.

Η κυβέρνηση έχει σχέδιο οκταετίας και παραπάνω, δεν ολοκληρώσαμε ακόμη.

Δείτε βίντεο από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω