Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την αδικαιολόγητη αδράνεια που παρατηρείται από την Πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές στην αντιμετώπιση των πρόσφατων κρίσεων ζωονόσων που πλήττουν τον κτηνοτροφικό κλάδο.

Η συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρει τα εξής:

Η έξαρση της ευλογιάς των προβάτων και η διασπορά της σε τοπικές κτηνοτροφικές μονάδες είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας συνολικού σχεδιασμού αντιμετώπισης ζωονόσων και της ανεπάρκειας στην εφαρμογή πρωτοκόλλων διαχείρισης κρίσεων.

Επιπροσθέτως, βρισκόμαστε σε θέση να τεκμηριώσουμε ότι η παύση λειτουργίας των σφαγείων για τις επόμενες 10 ημέρες έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην τοπική εθνική οικονομία. Τα αμνοερίφια που προορίζονταν για σφαγή παραμένουν αδιάθετα, ενώ το εισόδημα των κτηνοτρόφων έχει εξαφανιστεί, οδηγώντας πολλές μονάδες σε οικονομική κατάρρευση. Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος, με εκτιμώμενες απώλειες που αγγίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τον κλάδο ενώ προκαλείται αδυναμία προγραμματισμού παραγωγής που οδηγεί σε περαιτέρω οικονομική ασφυξία.

Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν πλέον να περιμένουν λύσεις που παραπέμπονται στις καλένδες.

Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας απαιτεί:

  1. Άμεση αντίδραση από την Πολιτεία και τις τοπικές αρχές, με τη λήψη αυστηρών μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της ασθένειας.
  2. Γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις για όλες τις μονάδες που έχουν πληγεί, χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
  3. Διαφάνειακαισαφήενημέρωσησχετικάμεταμέτραπουεφαρμόζονται και την εξέλιξη της κατάστασης.
  4. Θέσπιση μηχανισμών έκτακτης ανάγκης, που θα μπορούν να ενεργοποιούνται αμέσως σε περιπτώσεις όπως η τρέχουσα κρίση, προστατεύοντας τόσο την κτηνοτροφία όσο και τη δημόσια υγεία.
  5. Συνεχήεπιτήρησηκαιαποτελεσματικήεφαρμογήμέτρωνπρόληψηςγια την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων.

Περισσότερα Εδω